Hirdetés

Így születik a tévé – a Samsung gyárában

Elutaztunk Jászfényszarura, és megnéztük, hogyan raknak össze naponta 50 000 televízókészüléket.

Hirdetés

Jászfényszaru a tévégyártás világtérképén

A Samsung a rendszerváltás környékén fedezte fel magának hazánkat, és a vállalat a képlékeny piaci környezetben viszonylag hamar stabil hídfőállásokat épített ki Magyarországon. A kereskedelemmel, kommunikációval és szervizeléssel foglalkozó hivatalos képviselet mellett saját tévégyártó üzemet is létrehoztak Jászfényszarun, a korábbi Orion gyárat átvéve, amelyben kezdetben CRT modelleket, majd később LED LCD televíziókat állítottak, és állítanak elő mind a mai napig.

A Samsung jászfényszarui tv gyára
A Samsung jászfényszarui tévégyára [+]

Köszönhetően a vállalat nyitottságának ellátogattunk ide a célból, hogy megnézzük a gyártási folyamatot olyan közelről, ahogyan az csak lehetséges. Az exkluzív gyárbejárás során saját fotókat sajnos nem készíthettünk, de ezért cserébe kárpótolt minket, hogy Palócz Zoltán SMD mérnök a legapróbb részletekig elmagyarázott mindent, így az információkat első kézből szerezhettük meg, ami nagyon hasznosnak bizonyult.

Hétmillió tévé évente

A jászfényszarui gyár alapterülete 182 700 négyzetméter, átlagosan 2500-3000 ember dolgozik 8 vagy 12 órás műszakokban, és az üzem egy rövid vasárnapi időszakot leszámítva megállás nélkül ontja magából a készülékeket, évente nagyjából 7 millió darabot. Ennyi dolgozó irányításához természetesen tökéletesen megszervezett logisztikára van szükség, az étkeztetés például több, előre meghatározott turnusban zajlik, és szó szerint órákon át tart. Ideális esetben a kész televíziók csupán néhány órát töltenek a gyár területén található raktárban, ezt követően azonnal kamionra pakolják őket, és viszik a világ számos pontjára. Ez pedig nem kis feladat, hiszen ilyenkor ősz végén a termelési kapacitás elérheti a napi 40-50 000 darabot is. Jászfényszarun jelenleg az alsó- és középkategóriás televíziók (a 6-os szériával bezárólag) készülnek; a drágább, nagyobb tudású darabok, így például a kvantumpontos SUHD modellek előállítása más gyárakban, például Szlovákiában történik.


[+]

Ez egyébként egy összeszerelő üzem, tehát itt "csak" annyi történik, hogy a különféle komponensekből összeállítanak nagyobb alkatrészeket, majd azokat összeépítik, de effektíve gyártói tevékenységet nem folytatnak. Tehát például nincs olyan részleg, ahol nyersanyagokból tévétunert, csatlakozókat, kábeleket, fénykibocsátó diódákat vagy hátlapot állítanának elő, ide már minden ilyen összetevő készen érkezik. Van, ami a Samsung más leányvállalataitól, és van, ami külső beszállítóktól.

Az üzemben rendkívül szigorú biztonsági és üzembiztonsági feltételeknek kell megfelelni: vannak olyan részek például, ahova csak speciális, egyfajta Faraday-kalitkaként funkcionáló öltözékben lehet belépni, a padlóban található egy rézréteg, és külön párásító rendszer gondoskodik a megfelelő páratartalomról. Mindennek az a célja, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék az elektromos kisülések esélyét, ami komoly meghibásodásokat okozhatna, akár úgy is, hogy azok csak hónapokkal később jelentkeznek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés