A memóriatuningra helyezi a hangsúlyt az új AMD AGESA kód

Az 1.0.0.6-os verzió 26 új paraméterrel egészíti ki az érkező új BIOS-okat a Ryzen processzorok mellett.

Az AMD leadta az alaplapgyártóknak a legújabb, Ryzen processzorokhoz való AGESA (AMD Generic Encapsulated Software Architecture) kódot, amely az 1.0.0.6-os verziószámot viseli. Ez az immáron véglegessé vált frissítés a DDR4-es memóriák támogatását terjeszti ki. Hivatalosan a Ryzen memóriavezérlője 2667 MHz-es effektív órajelig képes működni, és a korábbi AGESA kódok mellett ezt érdemes volt betartani, mert igen kevés memóriamodullal lehetett további tuningot kicsiholni a rendszerből. Ráadásul tuning mellett is 3200 MHz volt az elérhető maximum órajel, tehát ennél gyorsabb memóriacsomagot eleve nem volt érdemes vásárolni.

Az 1.0.0.6-os AGESA kód egyrészt jelentősen növeli a már elérhető tuningra szánt memóriákkal való kompatibilitást, illetve a maximálisa beállítható tuningórajelet effektív 4 GHz-re növeli. Mindemellett eddig a memóriaórajel paraméterezése szempontjából effektív 266 MHz-es lépcsők voltak érvényben, viszont az új lehetőségekkel már 133 MHz-enként lehet léptetni az órajelet.

Az új AGESA kód a memóriára vonatkozó manuális paraméterezést is kiegészíti. Eddig öt paramétert változtathatott meg szabadon a felhasználó, míg a többi automatikusan, a háttérben került beállításra. Mostantól viszont 26 új paraméter áll rendelkezésre, így nagymértékben testre lehet szabni az egyes konfigurációkat, ami a tuningra éhező felhasználók számára kritikus szempont szokott lenni.

A másik fontos előrelépés a virtualizáció szempontjából következett be. Az új AGESA kód támogatja a PCI Express Access Control Servicest (ACS), ami lehetővé teszi, hogy az egyes grafikus vezérlőket manuálisan hozzárendelhesse a felhasználó az IOMMU csoportokhoz. Ezáltal az adott csoporthoz való erőforrás dedikáltan áll majd rendelkezésre a virtuális gép számára. Ez főleg azok számára lesz fontos, akik virtuális gépen belül futtatnának háromdimenziós grafikát, mivel lehetővé válik, hogy két dedikált grafikus vezérlő esetén az egyik majdnem a natív teljesítményével futtasson egy ilyen feladatot a virtuális gépen. A legtöbb felhasználót ez valószínűleg nem fogja érdekelni, de bizonyos területeken ez a funkció nagyon értékes.

Az új, 1.0.0.6-os AGESA kódot tartalmazó BIOS-okat az elkövetkező hetekben adják ki az alaplapgyártók. Egyes modellekhez (például ASUS ROG Crosshair VI Hero vagy Gigabyte GA-AX370-Gaming5) azonban már elérhetők béta állapotú frissítések. Az AMD a következő AGESA frissítésre vonatkozó várható újításokat ezúttal nem jelentette be előre. Vélhetőleg az 1.0.0.6-os verzió az utolsó, amely nagy változásokat hozott, és ezzel minden előre tervezett, fontos funkció beépítettek a Ryzen processzorokhoz, míg a hibákat már a korábbi 1.0.0.4-es verzióval javították.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés