Utazás rakétával: Core i7-11700K a tesztpadon

Az x86-os piac aktuális kérdése: sikerül-e az Intelnek visszavenni a vezetést az AMD-től az asztali szegmensben?

Értékelés

A Rocket Lake-S egy újabb kötelező kör az Inteltől: tagadhatatlan a fejlődés, de ennél többre lesz szükség ahhoz, hogy a cég visszaszerezze előnyét az asztali x86-os piacon. Erre mondjuk még a cég vezetői szerint is várni kell, mégpedig 2024-ig, tehát ha így nézzük, akkor a Core i7-11700K-val nincs komoly probléma, elhozta azokat az újdonságokat – például a PCIe 4.0-t – amelyek nélkül 2021-ben már tényleg bajban lett volna. De ennél többet nem igazán kapunk: egy kis javulás a teljesítményben, egy kicsivel jobb hatásfok az, amivel most be kell érni.

Ideje volt az Intelnek lépni, ez tiszta sor – a fő kérdés számunkra viszont az, hogy érdemes-e a Core i7-11700K-t megvásárolni? A válasz nem egyértelmű: ha az ajánlott árakat nézzük, akkor a 11700K nem rossz választás, ár/teljesítményben eléri a Ryzen 7 5800X tudását, az alaplapok kínálta túlhajtással együtt pedig akár túl is szárnyalhatja.

Az ajánlott árral persze nem sokra megyünk, hiszen jelenleg a boltokban nagyon hasonló árakon látjuk viszont a két terméket, így pedig már inkább a Ryzen 7 5800X felé billen a mérleg nyelve. De a végső döntést persze mindig az elérhetőség szabja majd meg: ezekben a készlethiányos időkben azt fogják az emberek beszerezni, ami elérhető lesz.


[+]

Ejtsünk pár szót tesztünk másik fontos szereplőjéről, az ASUS TUF Gaming Z590-Plus Wi-Fi alaplapról. Nem olcsó termék, de esetünkben abszolút megérdemli a tetszett díjat: nemcsak jól néz ki (ami persze szubjektív), de tudását és felszereltségét figyelembe véve megfontolandó vétel mindenkinek, aki egy nagy teljesítményű, játékra is használható, esetleg némi túlhajtást is támogató alaplapot keres. Természetesen ha már van egy Z490-es modellünk, nem valószínű, hogy megéri lecserélni erre, de ha most állítunk össze egy felsőkategóriás konfigurációt, nyugodtan a szűkített listára tehetjük ezt a lapot is.


ASUS TUF Gaming Z590-Plus Wi-Fi alaplap

Abu85, Wombath

Az Intel Core i7-11700K processzort és a TUF Gaming Z590-Plus Wi-Fi alaplapot az ASUS magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés