Hirdetés

Révbe ért koncepció: Razer Basilisk V2 egér a tesztpadon

Kicsit megnyúztuk a gyártó "zsírleszíváson" átesett újdonságát, ami úgy véljük, sokat fejlődött.

Bevezető, specifikációk

Nemrégiben írtunk arról, hogy a Razer frissítette a DeathAdder és Basilisk termékcsaládot, és papíron úgy tűnik, hogy a fejlesztések csak előnyükre váltak az új modelleknek. A csillagok együttállása úgy hozta, hogy megkaptuk a Basilisk V2-t egy röpke teszt erejéig, így saját tapasztalatink alapján ítélhetjük meg, tényleg jót tett-e a ráncfelvarrás a perifériának.

[+]

A 130 mm hosszú, 60 mm széles és 42 mm magas, jobbkezes egér doboza a gusztusos Razer-sémát követi, és belsejében csak néhány matricát, egy cserélhető "sniper" gombot (erről majd később), illetve a sztenderd információs füzetecskét találhatjuk pluszban – talán egy extra szettnyi teflont el tudtunk volna még viselni, de hát semmi sem lehet tökéletes.


[+]

A 11 gombos, ergonomikus kurzorkergetőt kézbe véve két dolog tűnik fel rögvest: ugyan a bevált forma mit sem változott, viszont a tömeg jelentős mértékben csökkent, hiszen 107 helyett már "csupán" 92 grammot nyom a ketyere a mérlegen, amivel sikeresen indulhat moderált középsúlyban. Ez a 15 gramm különbözet bizony nem kevés, és sokak előtt világíthatja meg a kasszához vezető utat.

Hirdetés

[+]

Szerencsére a fogyókúra nem volt befolyással az összeszerelési minőségre, mert az első blikkre mindenképpen korrektnek mondható. Nincsenek hibás illesztések, nincs recsegés-ropogás, jófélék a felhasznált anyagok, és összességében igényes, összeszedett hatást kelt az új Basilisk, de ezt 30 000 forintért el is várja az ember. A burkolat matt, ám nem teljesen sima, így nem tekinti életcéljának az ujjlenyomatok és egyéb szennyeződések gyűjtését, miközben az oldalak rácsos mintázata kellő stabilitást ad emeléskor, a méretes hüvelykujjtámasz pedig kifejezetten kényelmes, bár ez meglehetősen szubjektív vélemény.


[+]

A szenzor a PixArttal közösen elkövetett, 650 ips-es, 50 g-s Focus+, ami 100-tól egészen 20 000 cpi-ig skálázódik, 50-es léptékben. A gyári beállítások (eltérve a megszokottól) 800, 1800, 4000, 9000 és 20 000 cpi-ben állapíttattak meg, ellenben ha fölöslegesnek ítéljük az öt lépcsőt, akkor kevesebbet is beállíthatunk a driverül szolgáló Synapse 3-ban. Az alap LOD 2 mm, de tetszés szerint választhatjuk az 1 vagy a 3 mm-es opciót is.

[+]

A bal és jobb klikkek alatt a gyártó öblösebb hangú (mélyebb tónusú) optomechanikus kapcsolói tanyáznak, melyekre 70 millió kattot ígér a brosúra, de ez még finoman szólva is igencsak optimista becslésnek látszik. A két oldalgomb előtt egy gumiból készült takarólappal fedett bemélyedés van: ide tudjuk passzintani a kartonban mellékelt, mágnesesen rögzülő ("sniper") fémravaszt, ami egészen addig egy másik cpi-léptéket inicializál, amíg lenyomva tartjuk, noha más funkciókra is felprogramozható. A mi kézméretünkhöz ideális volt az elhelyezkedése, nem volt se túlságosan elöl, se túlságosan hátul, ezért nem aktiváltuk soha véletlenül. Ez a dolog nyilván felhasználónként változhat.


[+]

A gumírozott (és textúrázott) sávot viselő görgő oldalra is dönthető, és jól elkülönülő fokozatokkal rendelkezik. A csavar a dologban, hogy a patkány hasán található tekerőkapcsolóval szabályozható az ellenállása; leglazább formájában szinte akadálymentesen és némán jár, míg a legszorosabb szettingen a nagy öreg Logitech MX300 "recsegős" görgőjére hasonlít, csak egy leheletnyivel természetesebb zajt produkál (nem kelti azt a fals benyomást, mintha el lenne törve belül valami) – be kell valljuk, nekünk így tetszett a legjobban.


[+]

Az egeret a hátára fordítva megpillanthatjuk a profilválasztót (a már említett tekerőn kívül), ugyanis a beépített memóriának hála öt profilt tudunk a fedélzetre menteni. A típuselődhöz képest a talpak eloszlásán variáltak a mérnökök, mert a fenti, nagy tappancsot két kisebb váltotta fel a széleken, továbbá a két másik papucs formája sem 100 százalékig azonos a korábbival. A 2,1 méter hosszúságú, kábelharanggal ellátott, harisnyázott vezeték fixált habitusú, s bár van egyfajta merevsége és nem egy paracord, még így is jóval flexibilisebb annál, mint amit az utóbbi néhány évben jellemzően megszokhattunk.

[+]

Természetesen a Razer Chroma világítás sem maradhatott el, ami kétzónás konfigurációban tetszeleg: a görgő szélei és persze a kígyós céglogó az, ami felderenghet a sötétben. Ahogy az a gyártó termékeinél lenni szokott, a LED-ek nagyon szép, homogén fényt adnak, a meghajtóprogramban pedig minden részletre kiterjedő módon szabhatjuk testre a LED-ek által produkált izzást.

Razer Basilisk V2
Méret (h x sz x m) 130 x 60 x 42 mm
Szenzor Razer Focus+ (650 ips, 50 g)
Felbontás max. 20 000 cpi, 100 cpi-től 50-es léptékben, tengelyenként állítható
Gyárilag tárolt felbontások 800/1800/4000/9000/20 000 cpi
Belső memória van, 4+1 profil tárolása
Gombok száma 10 szabadon programozható + cserélhető, multifunkciós "lapát"
Mikrokapcsolók Razer optikai (70M)
Görgő oldalra is dönthető, szabályozható ellenállás
Tömeg 92 gramm (kábel nélkül)
USB frissítési frekvenciája 125/500/1000 Hz (default 1000 Hz)
Kábel 2,1 méteres Speedflex (nem túl merev, harisnyázott)
Szoftver Razer Synapse 3
Gyártó honlapja www.razer.com/eu-en/
Termék honlapja Razer Basilisk V2
Ár kb. 30 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Razer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés