Hirdetés

Raijintek processzorhűtők tesztje

Raijintek Themis Evo

Annak ellenére, hogy a központi processzorok egyre kevesebbet fogyasztanak, továbbra sem haltak ki a termetes processzorhűtők, sőt akadnak olyan gyártók, akik éppen ebben az ágazatban indulnak újoncként. Ilyen a Raijintek is, melynek történelme mindössze néhány évre tekint vissza. A recept mondhatni a szokásos: hivatalosan van egy német tervezőiroda, a gyártás pedig Kínában történik. A gyakorlatban úgy tűnik nekünk, hogy a „tervezők” inkább egy OEM beszállító katalógusából válogattak, ahol legfeljebb a ventilátor színét tudták befolyásolni. Persze, ez a lényegen, vagyis a hűtők teljesítményén tulajdonképpen nem változtat.

Tesztlaborunkban két Raijintek processzorhűtő, a Themis Evo és az Ereboss járt. Előbbi sem éppen kicsike, bordája 614 grammot nyom, ventilátorral együtt pedig eléri a 800 grammot. Klasszikus, torony alakú elrendezésről van szó, ahol a borda nikkelezett alumíniumlemezeit négy hőcső tartja össze. Az U alakú, egy sorba rendezett csövek és a középen néhány hangsúlyos foggal érdekesebbé tett lemezek nincsenek egymáshoz forrasztva.

Talapzatát a legutóbbi divat szerit alakították ki, a hőcsövek közvetlenül érintkeznek a processzor kupakjával. Az ilyen megoldásokra jellemzően minimális polírozást kapott a felület, és az is látható, hogy vastagabb, 8 milliméter átmérőjű hőcsöveket használtak, melyek rendszerint hatékonyabbak a 6 millimétereseknél.

Úgy formálták a Themis Evo bordáját, hogy mindkét oldalára fel lehessen fogatni egy-egy 120 milliméteres ventilátort. A gyári csomagban egyet kapunk hivalkodó, vörös kerettel és hétágú, fehér színű lapátkerékkel. Motorereje elég nagy, 0,4 amper, csapágyazása csúszó, percenkénti fordulatszáma PWM szabályozással 1000-1500 között mozog, tehát színétől eltekintve egy átlagos megoldással van dolgunk.

Rögzítésére használhatjuk a készletben lévő két fémdrótot, de hang tekintetében jobban járunk a gumiból készült pöckökkel, mert ezek elnyelik a lamellákon esetlegesen továbbterjedő rezonancia jelentős részét. Ha két ventilátort teszünk fel, akkor a fémdrótokra és a gumipöckökre is szükségünk lesz.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Raijintek Themis Evo
Felszerelhető AMD – Socket 754/939/940/AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2/FM2+
Intel – LGA775/LGA1150/LGA1155/LGA1156/LGA1366/LGA2011
Mérete 122 x 82 x 165 mm
Borda anyaga nikkelezett alumíniumlamellák, négy hőcső közvetlen érintkezéssel
Borda tömege 614 gramm
Ventilátorok mérete 120 x 120 x 25 mm, kettő is felszerelhető
Ventilátor fordulatszáma 1000-1500 rpm PWM szabályozással
Ventilátor csapágyazása csúszó
Extrák rezgéscsillapítő ventilátorrögzítés
Gyártó honlapja www.raijintek.com
Termék honlapja Themis Evo
Fogyasztói ára 11 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés