2018. december 13., csütörtök

Útvonal

Tesztek » PC/Barebone rovat

Bemutatjuk a Radium Thunder XT számítógépet

Vajon többet tud nyújtani a márkás PC-knél egy hazai kiskereskedés saját szerelésű gamer PC-je?

Hirdetés

Thunder XT belülről

A szerelés minőségére nem lehet panasz. A plexi ablak mögött szinte alig látni kábelkötegeket, ráadásul ezek is feketék, szépen elvesznek a matt fekete, Intel Z170 chipkészletes MSI Z170A Gaming M3 alaplap adta háttéren. Illeszkedik az összképbe a deszkához hasonlóan fekete színű, némi vörös díszítést alkalmazó Powercolor Red Devil Radeon RX 480 grafikus kártya. Ugyanezeket a színeket használja az ID-Cooling Frostflow 120L kompakt vízhűtés, aminek 120 mm-es ventilátorral ellátott radiátorát a ház hátuljára rögzítették. Persze választhatunk másfajta hűtőt is, az alapkínálatban különböző méretű léghűtők szerepelnek, de bármi mást is beépítenek, feltéve hogy befér.

Az alaplapból már sejteni lehet, hogy hatodik generációs Intel Core i processzorra támaszkodik a Thunder XT. Ehhez a modellhez Core i7-6700-at adnak, ami némiképp ellenkezik a tunigos alaplappal, de persze kérhető helyette K utótagos Core i5 vagy i7, hogy legyen mit túlhajtani – főleg, hogy a memória is jófajta, fekete bordás, vörösen világító Avexir Core DDR4-2400. Alapból 2 x 8 GB-os kiszerelésben adják, akár további 32 GB-tal is bővíthető, sőt némi egyeztetéssel 64 GB RAM-ot is kaphatunk.

A mi gépünkben nem volt optikai meghajtó, de kérhető, viszont ez a Kolink Punisher ház fényes homlokzatát tuti, hogy elcsúfítaná, illetve a plexiablakon keresztül minden részletet felfedő belsőt is. Arra a pár alkalomra, amikor szükség van az optikai lemezre, érdemes lehet inkább USB-s külső egységet beszerezni. Az adattároló részleg 3,5 hüvelykes merevlemezből és M.2 foglalatos SSD-ből áll, tárkapacitásuk és típusuk ezúttal is ad némi mozgásteret. Az M.2 SSD nagyon jó választás, mert nem kell a kábelezésével vesződni. A Kolink háza adattárolók terén szűk keresztmetszet lehet, mert összesen csak két 3,5 hüvelykes állással rendelkezik, így csak egy szabad marad...

...ráadásul azt is kénytelenek voltak megtölteni a Radium technikusai, ugyanis ide rejtették a fix kábelezésű Cougar táp fölösleges kötegeit. A VTX 600 értelemszerűen 600 wattos, ennél többre nincs is szükség a szóba jöhető konfigurációk mellé. Hatásfoka a 80 Plus tanúsítvány bronz fokozatának felel meg, belső elektronikáját a HEC/Compucase anyacég készítette, ez közepes szintet jelent, mi inkább egy magasabb hatásfokú FSP-t, esetleg Seasonicot tettünk volna be, még ha azok drágábbak is. Zajszint terén valószínűleg a Cougar 120 milliméteres ventilátorával sem lesz gond, az elöl lévő két Kolink és a tető alatt elbújtatott két Xigmatek ventilátor, valamint a CPU hűtése, illetve a grafikus kártya hűtésének tripla ventilátora több mint valószínű, hogy túlharsogja majd.

Szerintünk szépen sikerült az alaplaptálca mögötti kábelezés, minden kilógó vezetéket gondosan, kötegelővel rögzítettek. Ha mindenáron bele akarunk kötni valamibe, ezek színét kifogásolhatnánk, feketében jobban illenének az összképbe. Mindenesetre a múltkori HP Omen belső rendjét így is messze felülmúlja a Radium gépe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.