Bemutatjuk a Radium Thunder XT számítógépet

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2016-11-17 10:58

Vajon többet tud nyújtani a márkás PC-knél egy hazai kiskereskedés saját szerelésű gamer PC-je?

Radium PC

Időnként eljut hozzánk neves PC gyártóktól egy-egy asztali konfiguráció, jellemzően játékosoknak szánt változatban. Ezeknek a gépeknek általában egy komoly bajuk szokott lenni: ahhoz képest, amit nyújtanak, meglehetősen drágák, így mindig felmerül az értékelésben, hogy önállóan építve vagy a hazai hardverboltok kínálatára támaszkodva jobban jönnénk ki. Most az utóbbi esetet próbáltuk ki; a Radium.hu egyik igencsak felspécizett, játékosoknak szánt asztali PC-je járt nálunk.

Mi olyat tud ajánlani egy hazai hardverbolt, amit az Asus, Dell, HP vagy Lenovo kaliberű óriások nem? Elsősorban az egyediséget. Amikor helyileg építenek meg egy gépet, az ugyan nem tölt el hosszú tesztórákat elektromágneses sugárzást elemző laboratóriumban, és szériaérettsége előtt nem fognak belőle tucatnyit kartondobozában vagy csak úgy pusztán földhöz vágni a biztonsági teszteken, viszont benne lesznek olyan plusz dolgok, amilyenek a nagyüzemi gyártásba nem férnek bele. Jó eséllyel kapunk például korrekt kábelezést, az árszinthez illő memóriamodulokat vagy processzorhűtőt, a konfigurációs lehetőségek sokkal rugalmasabbak, és persze odafigyelnek az egyes komponensek kompatibilitására, azaz olyan hardveres vagy akár szoftveres ütközéseket úszhatunk meg, amelyek kellemetlen pillanatokat szerezhetnének otthoni építésnél.

Mindemellett a Radiumnál a garanciális kiszolgálásra is komoly hangsúlyt fektetnek. Ha nem vagyunk megelégedve a géppel, harminc napon belül visszaküldhetjük, és visszakapjuk az árát. Meghibásodás esetén a nagy márkákhoz hasonlóan ingyenes futár jön a gépért és hozza vissza megjavítva, legyen szó a hardver vagy az előre telepített szoftver okozta galibáról. A kétéves garancia lejárta után még egy évig jár az ingyenes futározás, a meghibásodások pedig 50%-os kedvezménnyel (az anyagköltségre és a munkadíjra vonatkozik) javíttathatók.

További különlegesség az Evolution Upgrade garancia, ami szintén jár minden konfigurációhoz, ennek keretében a vásárlástól számított három hónapon belül úgy bővíthetjük vagy akár redukálhatjuk a konfigurációt, hogy csak a módosított hardverelem árkülönbözetét kell megfizetnünk, illetve egyszerűbbre cserélt grafikus kártya vagy adattár esetén visszakapjuk ezt a pénzt. Egyéni elbírálással, bizonyos alkatrészekre akár a három hónap lejárta után is érvényesíthető az Evolution Upgrade. Végül, de nem utolsósorban kétéves tuninggaranciát is adnak, aminek keretében a túlhajtás miatt meghibásodó alkatrészt is cserélik.

Thunder XT kívülről

A Radium Thunder XT a befogadására kiválasztott Kolink Punisher ház dobozában érkezett, az MSI Z170A Gaming M3 alaplap és Powercolor Red Devil Radeon RX 480 grafikus kártya dokumentációjának társaságában. A képek alapján igencsak tetszetős ez a nem túl nagy PC lakás, megjelenésében lazán felveszi a versenyt az Asus ROG, Dell XPS, HP Omen vagy éppen Lenovo Y gépekkel. A legkülönlegesebb elem az előlap mögött vörösen izzó ventilátorpár.

A látszat viszont kissé csalóka, mert „kiborítva” a gépet bizony egyből szemet szúrtak az olcsó vagy nem teljesen átgondolt részletek. A ház szinte minden felületi eleme fényes, csillogó, mágnesként vonzza az ujjlenyomatokat és más szennyeződéseket. Az íves előlap és tetőpanel találkozását vékony fehér sorja csúfítja el, az edzett füstüvegnek tűnő oldalfal pedig valójában könnyen karcolódó plexi.

Az esztétikai hibáktól eltekintve viszont egész jó lett a ház tetejébe integrált csatlakozó- és kezelőszerv-kínálat: a bekapcsoló, reset mellett található itt egy ventilátorokat aktiváló gomb, csatlakozóból pedig nem csak a mára szinte kötelezővé vált két darab USB 3.0-t, illetve hang ki-/bemenetet kapjuk, hanem SD és microSD kártyaolvasót is. Szellőzést az előlap alján lévő kisebb nyílás, a tetőn húzódó vékony vágatok és a szokásos hátlapi ventilátorrács biztosít, illetve az alulra helyezett táp alatt is van egy nyílás egy nem valami jó minőségű porszűrővel.

Pusztán a ház miatt nem kell ám leírni a Radium Thunder XT-t, ugyanis a Kolink Punisher csak az egyik olcsóbb opció. A konfigurációs termékoldalon több modell közül is választhatunk, például a nagyon pofás NZXT S340-nel is kérhetjük, de bármilyen más, a bolt kínálatában megtalálható, megfelelő méretű házba is beszerelik a komponenseket.

Thunder XT belülről

A szerelés minőségére nem lehet panasz. A plexi ablak mögött szinte alig látni kábelkötegeket, ráadásul ezek is feketék, szépen elvesznek a matt fekete, Intel Z170 chipkészletes MSI Z170A Gaming M3 alaplap adta háttéren. Illeszkedik az összképbe a deszkához hasonlóan fekete színű, némi vörös díszítést alkalmazó Powercolor Red Devil Radeon RX 480 grafikus kártya. Ugyanezeket a színeket használja az ID-Cooling Frostflow 120L kompakt vízhűtés, aminek 120 mm-es ventilátorral ellátott radiátorát a ház hátuljára rögzítették. Persze választhatunk másfajta hűtőt is, az alapkínálatban különböző méretű léghűtők szerepelnek, de bármi mást is beépítenek, feltéve hogy befér.

Az alaplapból már sejteni lehet, hogy hatodik generációs Intel Core i processzorra támaszkodik a Thunder XT. Ehhez a modellhez Core i7-6700-at adnak, ami némiképp ellenkezik a tunigos alaplappal, de persze kérhető helyette K utótagos Core i5 vagy i7, hogy legyen mit túlhajtani – főleg, hogy a memória is jófajta, fekete bordás, vörösen világító Avexir Core DDR4-2400. Alapból 2 x 8 GB-os kiszerelésben adják, akár további 32 GB-tal is bővíthető, sőt némi egyeztetéssel 64 GB RAM-ot is kaphatunk.

A mi gépünkben nem volt optikai meghajtó, de kérhető, viszont ez a Kolink Punisher ház fényes homlokzatát tuti, hogy elcsúfítaná, illetve a plexiablakon keresztül minden részletet felfedő belsőt is. Arra a pár alkalomra, amikor szükség van az optikai lemezre, érdemes lehet inkább USB-s külső egységet beszerezni. Az adattároló részleg 3,5 hüvelykes merevlemezből és M.2 foglalatos SSD-ből áll, tárkapacitásuk és típusuk ezúttal is ad némi mozgásteret. Az M.2 SSD nagyon jó választás, mert nem kell a kábelezésével vesződni. A Kolink háza adattárolók terén szűk keresztmetszet lehet, mert összesen csak két 3,5 hüvelykes állással rendelkezik, így csak egy szabad marad...

...ráadásul azt is kénytelenek voltak megtölteni a Radium technikusai, ugyanis ide rejtették a fix kábelezésű Cougar táp fölösleges kötegeit. A VTX 600 értelemszerűen 600 wattos, ennél többre nincs is szükség a szóba jöhető konfigurációk mellé. Hatásfoka a 80 Plus tanúsítvány bronz fokozatának felel meg, belső elektronikáját a HEC/Compucase anyacég készítette, ez közepes szintet jelent, mi inkább egy magasabb hatásfokú FSP-t, esetleg Seasonicot tettünk volna be, még ha azok drágábbak is. Zajszint terén valószínűleg a Cougar 120 milliméteres ventilátorával sem lesz gond, az elöl lévő két Kolink és a tető alatt elbújtatott két Xigmatek ventilátor, valamint a CPU hűtése, illetve a grafikus kártya hűtésének tripla ventilátora több mint valószínű, hogy túlharsogja majd.

Szerintünk szépen sikerült az alaplaptálca mögötti kábelezés, minden kilógó vezetéket gondosan, kötegelővel rögzítettek. Ha mindenáron bele akarunk kötni valamibe, ezek színét kifogásolhatnánk, feketében jobban illenének az összképbe. Mindenesetre a múltkori HP Omen belső rendjét így is messze felülmúlja a Radium gépe.

Teljesítmény

Összefoglalva: a Radium Thunder XT-ben Skylake-alapú, nem tuningolható Core i7-6700 processzor van, ami alá kicsit sok a tuningot is támogató, Intel Z170 chipkészletes alaplap; egyébként az MSI Z170A Gaming M3 jó választás a K-s, tehát túlhajtható CPU-k mellé is, mert mindent tud, amit kell, viszont nincsenek fölösleges, kevés gyakorlati hasznot hozó, de árat megdobó extrái. Az alaplap kapott M.2 SSD foglalatot, amit ki is használtak a Radiumnál, DDR4 memóriát kezel, az USB 3.0 mellett USB 3.1 csatlakozói is vannak, nem hiányzik a digitális hangkimenet sem. A tesztelt konfigurációban 16 GB memória volt, ami jó választás, illetve Radeon RX 480 videokártya, ami úgyszintén. Ha más összeállítást szeretnénk, a konfigurátorban a grafikus kártya, az adattároló rendszer összeállítása és a RAM mennyisége módosítható, illetve mint korábban említettük, egyedi kéréseink is lehetnek.

Termék megnevezése Radium Thunder XT
Processzor Intel Core i7-6700 – 3,40/4,00 GHz
Alaplap MSI Z170A Gaming M3
Memória 16 GB Avexir Core 2400 MHz DDR4
max. 64 GB, négy memóriafoglalat
Grafika Intel HD Graphics 530 – integrált
GeForce GTX 750 Ti/1050 Ti/1060/1070/1080– különálló
Radeon RX 460/470/480 – különálló
Adattároló 1 TB Toshiba HDD – SATA 3.0, 3,5 hüvelykes
120/240/480 GB Kingston UV400 SSD – SATA 3.0, 3,5 hüvelykes
vagy 256/512 GB Intel 600P SSD – NVMe, M.2 80 mm
opcionális: +1/2 TB Toshiba HDD – SATA 3.0, 3,5 hüvelykes
Optikai meghajtó opcionális, DVD-író vagy Blu-ray-író
Kommunikáció Killer E2400 Gigabit Ethernet
Interfészek - 8 db USB 3.1
- 4 db USB 2.0
- DVI, HDMI + a videokártya képkimenetei
- PS/2
- Ethernet,
- analóg audio ki- és bemenetek
- digitális hangkimenet
Bővítőhelyek - 2 db PCI Express 3.0 x 16
- 2 db PCI Express 3.0 x 1
- 3 db PCI
- rövid M.2 foglalat
Extrák alaplapi RAID 0/1/5/10 támogatás, kártyaolvasó, világító előlapi és felső ventilátorok, plexi oldalfal, tuninggarancia, Evolution upgrade bővítés, opcionális kompakt folyadékhűtő a processzoron
Méret (ma x mé x sz) 536 x 263 x 400 mm
Operációs rendszer opcionális, Windows 10
Gyártó honlapja www.radium.hu
Termék honlapja Thunder XT
Fogyasztói ár 282 500 forinttól
Garancia 2 év

A Core i7-6700 processzor tudását behatóan ismerjük már korábbi tesztünkből, ez a jelenlegi CPU-kínálatban az egyik legjobb alternatíva, ha egy erős, gamer PC-t szeretnénk meghajtani. Többet csak akkor kapunk, ha bevállaljuk a tunigot, amiben tesztgépünk alaplapja és memóriája is jó partner lesz, akárcsak az ID-Cooling kompakt vízhűtése. Ezekhez jobban illett volna a Core i5-6600K, ami olcsóbb, de némi ösztökéléssel akár gyorsabb is lehet a nem tuningos i7-nél.

A Radeon RX 480 teljesítménye sem ismeretlen számunkra, a legerősebb Polaris (GCN4) architektúrás Radeon a GeForce GTX 1060 tudásszintjét hozza. A mai játékokban a Full HD felbontást lazán ki lehet maxolni vele, az esetek többségében WQHD-n, vagyis 2560x1440 pixelen is maximális részletesség mellett tudunk majd vele játszani. A virtuálisvalóság-headsetek, mint az Oculus Rift vagy a HTC Vive meghajtásához is elegendő, akár még a 4K-s felbontás sem lehetetlen, de ott már kompromisszumokat kell kötni. A tesztgépben lévő Powercolor Red Devil változat vaskos bordát, háromventilátoros hűtés és a referencia 1266 helyett 1330 MHz-es GPU órajelet kapott, extra tuninghoz pedig speciális, magasabb fogyasztásszintű BIOS-t adnak hozzá.

Szépen pörgött az Intel 600P SSD is, az M.2 foglalatban 1100 MB/s körüli olvasási és 600 MB/s-ot majdnem elérő írási csúcssebességet mutatott, de az 512 kB-os és 4kB-os értékek is nagyon rendben voltak. Egy ilyen SSD jó alapja lehet a fürge rendszernek. Ha pedig sok adatot kell tárolni, jöhet a winchester, aminek 200 MB/s-os olvasási és írási csúcstempója még úgy-ahogy elfogadható, de kis adatblokkokkal traktálva már nyomába sem ér az SSD-nek.


Balra Intel 600P SSD, jobbra Toshiba merevlemez

Hűtés

Számunkra a ház szellőzése és a hűtés működése legalább olyan érdekes, mint a számítógép teljesítménye. Sajnos itt az első benyomás nem volt kellemes, ugyanis az ID-Cooling kompakt vízhűtésének a szivattyúja régi akváriumpumpákat idézően zümmögött. Van, akit ez a 25 dB körüli, tehát átlagos notebookhűtéshez mérhető zaj nem zavar, mások – hozzánk hasonlóan – megőrülnek tőle. Bekapcsolva mellé a két első és két felső ventilátort 30-35 dB környékén voltunk, a határozott szélzaj itt már elnyomta a zümmögést. A táp és a grafikus kártya felől alaphelyzetben nem hallottunk semmit.

Nem is csoda ez, hiszen ilyenkor a fogyasztás 75 watt, bekapcsolt ventilátorokkal 85 watt volt, nyugalomban az alkatrészek 21 °C-os szobahőmérséklet mellett 25-35 °C között mozogtak. Meghajtva a CPU-t a fogyasztás 140 wattra ment fel, bekapcsolva a ventilátorokat már 150 wattot mértünk. Levonva a táp 82% körüli hatásfokát a teljes konfigra, a CPU-t és adattárakat terhelve 115-123 wattos fogyasztás jön ki. Félórányi terhelés után 55 °C-os maximumot mértünk a központi egységen, kompakt vízhűtése pedig semmit sem hangosodott. A HDD 30 °C-ra, az SSD viszont 49 °C-ra melegedett. A következő fél órára kikapcsoltuk a ház ventilátorait, ekkor jól hallottuk, hogy a kompakt vízhűtés a nyugalmihoz képest nem lett hangosabb, alatta a CPU 58 °C-on dolgozott, a HDD három, az SSD viszont tizenöt Celsius-fokkal lett melegebb.

Hőmérséklet (°C) Alaplap CPU GPU SSD HDD
Nyugalomban
ventilátorokkal
31 22 42 33 30
Nyugalomban
ventilátorok nélkül
33 24 47 35 31
CPU terhelve
ventilátorokkal
32 54 48 49 30
CPU terhelve
ventilátorok nélkül
37 58 58 64 33
CPU + GPU terhelve
ventilátorokkal
42 70 81 60 33
CPU + GPU terhelve
ventilátorok nélkül
52 72 86 66 35

Ezután kiszellőztettük kicsit a gépet, majd jött félórányi AIDA64 teszt, amiben már a grafikus kártyát is megmozgattuk. Az itt mért, ventilátorok nélkül 335 wattos, ventilátorokkal 345 wattos érték úgy harminc wattal múlta felül a Metro Last Light játékban tapasztalt értékeket. A táp hatásfokát figyelembe véve éppen a háromszáz wattos határ alatt maradtunk, tehát a 600 wattos táp leghatékonyabb tartományában, bőséges tartalékkal, feles terheléssel dolgozott. Ventilátorának hangját nem is nagyon lehetett hallani a többi komponens mellett.

Aktív házventilátorokkal a CPU ezúttal 66 °C-ig melegedett, folyadékhűtése pedig alig volt halkabb a házat szellőztető négyesnél. A grafikus kártya három ventilátorát csak nagyon fülelve lehetett kihallani a kórusból, alattuk a GPU 81 °C-on izzadt, de tartotta 1330 MHz-es tuning órajelét. Az utolsó fél órára kikapcsolva a ház ventilátorait az addig 33 Celsius-fokos merevlemez 35 fokra, az SSD 60-ról 66 °C-ra, a CPU 66-ról 69 °C-ra, a GPU pedig 81-ről 86 °C-ra melegedett, órajele eközben visszaállt a 1266 MHz-es referencia értékre. A gépház az előző tesztnél mért 30-33 °C-os értékekhez képest 1-2 °C-ot melegedett. Ezek már nem éppen kellemes számok, erősen ajánlott legalább előre tenni egy ventilátort.

Értékelés

Amellett, hogy alkatrészkínálatuk keretein belül szinte bármilyen PC-t építtethetünk a Radiumnál, kifejezetten jó garanciális feltételei miatt is érdekesek a cég saját építésű számítógépei. A márkás PC-knél jellemző ingyenes el- és visszaszállítás mellett itt-ott látni harmincnapos visszaküldési lehetőséget, a tuninggarancia viszont olyan tétel, ami az Asus, Dell, HP vagy Lenovo lehetőségein túlmutat. Hasznos lehet az is, hogy a kétéves garancia lejárta után féláron javítják majd a gépet. Az i-re a pontot az Evolution Upgrade teszi fel, aminek révén nagyon barátságos feltételekkel bővíthetjük gépünket, ha kevésnek bizonyulna.

A Thunder XT konfiguráció értékelését részben szubjektív kritikával kezdenénk, mert azon felül főként csak jót tudunk mondani. A Kolink Punisher ház képen nagyon tetszett nekünk, a valóságban viszont nagy csalódást okozott – nem véletlen, hogy fele-harmadaannyiba kerül, mint a hasonlóan kinéző, komolyabb márkájú társai. A műanyagok sorjásak, az üvegnek látszó oldalfal plexi, a belső nem éppen tágas, elsősorban a merevlemezhelyek korlátozott számával lehet gond. Még szerencse, hogy a Thunder XT-t más házzal – például az NZXT S340-nel – is kérhetjük. A hardver beépítése megfelelő volt, a nagy ablakon keresztül sem látszottak csúf részletek, nem volt a légáramlat útjában álló kábelköteg vagy más csúfságok.

A Skylake-alapú platform ma egyértelmű választás magasabb kategóriában, a nem tuningolható processzor alá viszont szerintünk fölösleges a Z170 chipkészletes alaplap, B150-es társa lényegében ugyanazt tudja tízezer forinttal olcsóbban. Hűtés terén szerintünk a két felső ventilátor lényegében fölösleges, a kompakt folyadékhűtés pedig az alaplap után a második olyan tétel, amire nincs szükség a nem tuningos CPU mellett, ráadásul a pumpája csúnyán berreg. A kínálatban lévő Alpenföhn Ben Nevis bőven elég ide, ha pedig halk vagy tunigos megoldást keresünk, akkor a Be Quiet! Shadow Rock 2-t preferálnánk, ami még mindig olcsóbb a zajos folyadékosnál.

Az Avexir memóriába – különösen egy ablakos háznál – nem lehet belekötni, az M.2-es SSD is jó választás, az Intel 600P nagyon szépet pörgött. Ízlés kérdése a merevlemez mérete, és ugyanez érvényes a grafikus kártyára is, célszerű a játszott játékoknak és monitorfelbontásnak megfelelőt választani, no meg persze pénztárcához illőt. A nálunk járt, tuningolt Radeon RX480-es összeállítás Windows 10-zel éppen megáll négyszázezer forint alatt, míg a hasonlóan konfigurált, de jellemzően kevésbé gondosan összeszerelt márkás PC-k ára félmillió forint környékén alakul. A próbára kapott Radium Thunder XT összeállítás nagyon tetszett nekünk, kicsit alakítva, B150-es alaplappal, léghűtővel, más házban, esetleg még komolyabb táppal ajánlanánk.


Radium Thunder XT asztali PC

rudi

A Radium Thunder XT számítógépet a Radium.hu bocsátotta rendelkezésünkre.