Hirdetés

AMD Radeon HD 7990: a legújabb trónkövetelő

A harc folytatódik

Már több mint két éve, hogy az AMD új, két GPU-val szerelt asztali grafikus kártyát dobott piacra. A Radeon HD 6990 napra pontosan 2011. március 7-én rajtolt el, mely akkor sikerrel vette át a leggyorsabb VGA címét, és bár pár héttel később a GTX 590-nel kiegyenlített az NVIDIA, a szóban forgó Radeon relatíve sokáig tanyázott a csúcson. Az első, GCN mikroarchitektúrára épülő AMD VGA-ra, a HD 7970-re talán már többen emlékeznek. A Tahiti cGPU-val szerelt megoldások tavaly januárban kerültek fel a boltok polcaira, ahol mind a mai napig megtalálhatóak.


[+]

A két darab Tahiti GPU-t egyetlen nyomtatott áramkörön felvonultató HD 7990-re már tavaly nyár elején számítani lehetett, de valamilyen máig ismeretlen okból mégsem került piacra az előző esztendő során. Eközben az NVIDIA tavaly május elején előállt a GTX 690-nel, ami egyértelműen vette át/vissza a leggyorsabb grafikus kártyának járó címet, és bár egyes gyártók (ASUS, Powercolor) próbálkoztak két Tahiti GPU-ra alapozó kártyákkal, hivatalos válasz nem érkezett az NVIDIA nagyágyújára, legalábbis eddig. Közben a konkurencia a GTX TITAN-nal egy újabb kártyát pozicionált a HD 7970 fölé, ami talán épp az utolsó csepp volt a pohárba.


[+]

Őszintén szólva, nincs igazán konkrét elképzelésünk arról, hogy az AMD miért várt ennyit a HD 7990 piacra dobásával, hisz a szükséges komponensek már egy évvel ezelőtt is megvoltak, de szeptemberben, a HD 7970 GHz Edition megjelenésekor már végképp nem lehetett semmilyen akadálya a rajtnak. Mindezek ellenére valamilyen stratégiai vagy üzleti megfontolásból egészen a mai napig húzták a megjelenést, és bár ezekből a méregdrága kártyákból kerül a legkevesebb értékesítésre, ennek ellenére nem biztos, hogy jó ötlet volt eddig halogatni a piacra kerülést.


[+]

Végül hosszas várakozás után ma hivatalosan is lehullt a lepel a legújabb két GPU-s Radeon VGA-ról, melynek természetesen most sem kevesebb a küldetése, mint visszaszerezni a lassan egy éve az NVIDIA karmai között lapuló leggyorsabb grafikus kártya címét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés