Csendben befutott az eddigi leggyorsabb mobil VGA

Az AMD bejelentette eddigi leggyorsabb mobil VGA-ját, mely a Radeon HD 8970M névre hallgat, és az egy éve megjelent Radeon HD 7970M jelzésű terméket taszítja le a mobil világ trónjáról. Tulajdonképpen sok változás az elődhöz képest nem történt, így alapvetően egy átnevezéssel állunk szemben. Ez nyilván most még nem gond, hiszen a korábbi modelltől nem nehéz elvenni a leggyorsabb mobil VGA címét, de kérdés, hogy az NVIDIA mivel készül.

Hirdetés

A Radeon HD 8970M esetében az AMD elkészítette a Pitcairn cGPU új verzióját, mely a Neptune kódnevet viseli. Utóbbi az eredeti megoldáshoz képest abban különbözik, hogy támogatja a PowerTune Boost technológiát, ami 50 MHz-cel képes megemelni a magórajelet, ha a fogyasztási keretbe belefér. Ezt leszámítva az „új” termék lényegében ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik, mint a Radeon HD 7970M, vagyis 1280 shader részelem dolgozik a számításokon 80 darab textúrázó csatorna és 32 blending egység mellett. A magórajel 850 MHz, amit a PowerTune Boost 900 MHz-re tornázhat fel, míg a 256 bites buszon keresztül kapcsolódó GDDR5-ös szabványú memória 4,8 GHz-es effektív órajelen üzemel. A VRAM kapacitása egyébként 2 vagy 4 GB lehet.

A Radeon HD 8970M jelzésű termék az MXM 3.0-s felületbe helyezhető, így a fogyasztása nem haladja meg a 100 wattot. Az AMD ezen a ponton továbbra is PowerTune beállításokat alkalmaz. Az alapértelmezett 0%-os lépcső 90 wattos fogyasztási limitet eredményez, ám a felhasználó igény esetén kiválaszthatja a -20%-os opciót, mely 80 wattos limitet állít be. A +20%-os lépcső lényegében a szabvány szerint biztosítható 100 wattot jelenti, ám egy notebook esetében a tuning nem megszokott, így ennek az opciónak lényegi jelentősége nem lesz, hacsak a notebook gyártója nem engedélyezi az alapértelmezett órajelek emelését.


[+]

A GCN architektúra által biztosított modern képességek természetesen adottak, így a friss megoldás támogatja a DirectX 11.1-et, az OpenCL 1.2-t, az OpenGL 4.3-at, és a többi fontosabb API-t, de ezek kezelését már az előd is megoldja. Az Enduro technológiát is támogató Radeon HD 8970M egyébként nagyjából 6%-kal gyorsabb a Radeon HD 7970M-nél, de csak akkor, ha a PowerTune Boost működésbe lép; enélkül a két termék sebessége megegyezik.

Az AMD a GeForce GTX 680M-hez képest 12%-kal jobb sebességet mért a Crysis 3-ban, míg a Tomb Raider és a Bioshock Infinite több mint 40%-kal jobban fut Radeonon. Utóbbi két program esetében fontos megjegyezni, hogy a fejlesztők (vélhetőleg némi rábeszélés hatására) igen hátrányosan kezelték a GeForce-okat az optimalizálás során, így részben ennek tudható be a komolyabb sebességeltérés.

Az AMD Radeon HD 8970M már elérhető a notebookgyártók számára. Az MSI már épített rá egy GX70-es masinát, míg az Alienware és a többi ismertebb cég is felkínálja majd ezt az opciót a játékosoknak szánt notebookokban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés