Újra lesz SLI az AMD alaplapokon

Érdekes döntésre szánta el magát az NVIDIA. Már biztosan lehet tudni, hogy nyáron megérkeznek az új generációs AMD processzorok, melyekről korábban már beszámoltunk. A hírek szerint a hivatalos start a június 7-én kezdődő E3 Expo videojáték konferencián lesz. A friss CPU-k mellett a lapkakészlet is megújul méghozzá a 9-es sorozat északi és déli vezérlőhídjaival. A NVIDIA kihasználta az alkalmat, és felajánlotta az alaplapgyártóknak az SLI licensz lehetősét a 990X és 990FX vezérlőkkel felszerelt termékekre.


(forrás: VR-Zone) [+]

Az üzleti konstrukció hasonló lesz az inteles megoldáshoz, vagyis a partnerek az adott alaplapcsaládhoz tartozó SBIOS-t egyszeri licenszdíj megfizetésével igényelhetik, ám a pontos összeg nem publikus. Emellett az NVIDIA eladott alaplaponként is kap pár dollárt. Az SLI technológia alapjaiban ugyanaz lesz, mint amit a vállalat az Intel P67-es vezérlőkhöz használ, ám fontos különbség, hogy az AMD termékek esetében az NF200-as lapka nincs támogatva. Erre persze alapvetően nincs is szükség, hiszen a 990FX képes lesz minimum 32 darab PCI Express 2.0-s sávot biztosítani, vagyis eleve logikátlan lenne az elosztó használata.

Az NVIDIA üzleti konstrukciója szerint a 990X maximum a kétutas, míg a 990FX akár a háromutas SLI kiépítését is támogathatja – függően az alaplapgyártó döntésétől. Arról nincs információ, hogy mely vállalatok élnek majd a lincensz lehetőségével, de biztos érkeznek SLI-vel kompatibilis AMD-s alaplapok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés