Az NVIDIA válaszolt az AMD kihívására - frissítve!

Megérkezett az NVIDIA válasza az AMD Radeon HD 6990-re, ami a hónap elején jelent meg. A GeForce GTX 590 hasonló felépítéssel rendelkezik, így a magas grafikus teljesítményt két darab GF110-es lapka biztosítja. Erről a GPU-ról már az elmúlt év végén beszámoltunk, így a mélyreható technikai részletek tekintetében nem elemezzük újra a rendszert.


[+]

Az új csúcs-GeForce-on található chipek teljes értékűek, vagyis lapkánként 512 darab CUDA mag található bennük, emellett a textúrázó csatornák száma is változatlan maradt. Az alapokat tekintve gyakorlatilag egy olyan SLI konfigurációról van szó, ahol a grafikus processzorok egy nyomtatott áramköri lapra épülnek. A fő különbség a GeForce GTX 580 SLI-hez viszonyítva, hogy a kártya fogyasztása kisebb lett, amit a vállalat úgy ért el, hogy a legjobb GF110-es GPU-kat már a gyártás kezdete óta gyűjti. Ezek a válogatott chipek 963 mV-on is üzemképesek, vagyis lényegében a legjobban sikerült példányokról van szó. Az órajelekhez azonban hozzá kellett nyúlni a tervezőknek, ugyanis a lapkák az előbbi feszültségen 607 MHz-es mag és 1215 MHz-es shaderórajelre képesek. Ennek megfelelően a GeForce GTX 590 számítási teljesítménye elérheti a 2,49 TFLOPS-ot is. A 3,4 GHz-es effektív órajelen üzemelő, GDDR5 szabványú memórialapkák 384 bites buszon kapcsolódnak a GF110-ekhez, ahol chipenként 48 darab blending egység található. A fedélzeti memória kapacitása GPU-nként 1,5 GB lesz.

Hirdetés

A hűtést egy saját tervezésű megoldás oldja meg, ami nagyon hasonlít a konkurens termék kialakításához. A két GPU-ról egy-egy hőkamrás borda gondoskodik, melyeket a középen elhelyezett méretes ventilátor hűt le. A jó hőelvezetésre szükség is van, ugyanis a független tesztek szerint GeForce GTX 590 a valaha készült legtöbbet fogyasztó VGA, mely az NVIDIA mérései szerint 365 wattos energiaigénnyel rendelkezik. Ez az érték túlmutat a PCI-SIG 300 wattos határértékén, és a rendszer semmilyen, terhelés mellett alkalmazható energiatakarékossági technológiát nem tartalmaz, vagyis a fogyasztást aktív terhelés mellett nem lehet 300 watt alá vinni. Ez ugyanakkor nem probléma a vállalat számára, ugyanis az OEM-piac kiszolgálásában eleve nem gondolkodtak.


[+]

A PCI Express x16-os portba helyezhető kártya áramellátása két darab 8 tűs PCI Express konnektoron keresztül biztosítható, a termék hátlapján pedig három DVI és egy mini DisplayPort található. Fontos megjegyezni, hogy ez a kártya támogatja a Surround technológiát, vagyis képes három megjelenítő meghajtására.

Az NVIDIA a GeForce GTX 590 esetében 699 dolláros MSRP árat szabott meg. Magyarországon az Asus biztosan forgalmazni fogja a terméket, és a vállalattól származó információk szerint a kiskereskedelmi bruttó ár 189 990 forint. A gyártó magyarországi képviselete elmondta, hogy érdemes sietni a vásárlással, mivel az ellátás korlátozott lesz.

Kiegészítés: Az NVIDIA egy részletes, hivatalos bemutató videót is készített a videokártyáról:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés