CPU vs. VGA: a középkategória

Résztvevők

A Prohardver! rendszeres olvasói számára valószínűleg már ismerős a CPU-k és VGA-k összepárosításáról szóló cikksorozatunk, amelynek egy újabb állomásához érkeztünk. A legutóbbi rész igen régen, két évvel ezelőtt jelent meg, és az akkori, csúcskategóriás hardverekről szólt. Elérkezettnek láttuk az időt egy újabb összevetés összeállításához, ezúttal azonban két részre bontottuk a témát. Az első alkalommal, ebben a cikkben a középkategóriás komponensekről lesz szó. Ez alatt azokat a hardvereket értjük, amelyek a játékosok kívánságlistájának középpontjában állnak, és árcéduláik nem túlságosan rugaszkodtak el a földtől. Érdekes lesz látni, hogy ezek a most kapható, középkategóriás hardverek a két évvel ezelőtti csúcskategóriában könnyedén helytálltak volna.

Számítógépünk egyik fő részegysége a processzor, amiből ezúttal négy különböző típust teszteltünk le. A Phenom II X2 555 egy kétmagos, 3,2 GHz-en ketyegő K10.5 alapú CPU, kb. 25 000 forint; az újabb játékok világában ez a belépőszint. Az AMD oldaláról leteszteltük a Phenom II X4 945-öt is, amely már négymagos és 3 GHz-en jár, ez kb. 36 000 forint. Ennek a két processzornak a bevetésével alapvetően arra a rendszeresen felmerülő kérdésre kerestük a választ, hogy elég-e a két mag, vagy szükségünk van négyre. A hatmagos Phenomról a következő részben lesz szó, ezt mi inkább a csúcskategóriába sorolnánk.

Az Intel oldaláról a Nehalem architektúrára alapozó CPU-k közül válogattunk, Core 2-eseket ezúttal nem teszteltünk. Tudjuk, hogy nagyon sokak gépében még mindig Core 2 található, de a Core 2 összességében a Phenom II-vel egy lapon említhető; a Core 2 azonos órajelen ugyan gyorsabb, de nem olyan nagy a különbség, hogy ez játékok alatt kiütközzön. Az Intel CPU-i közül slágerterméknek tekinthető a kétmagos Core i3-530 (kb. 28 000 forint), amely 2,93 GHz-en jár, és támogatja a Hyper-Threading technológiát, illetve ennek közeli rokonai (i3-5xx és i5-6xx), de a játékosok körében talán még ennél is nagyobb népszerűségnek örvend a négymagos, 2,67 GHz-es Core i5-750 (kb. 55 000 forint) vagy ennek utódja, az i5-760.

Ezzel a négy CPU-val lényegében fel tudjuk térképezni az erőviszonyokat a középkategóriában, mert – mint említettük – a Phenom II teljesítménye alapján következtethetünk a Core 2-től elvárható sebességre; míg az Intel CPU-i esetében az lesz az érdekes, hogy a HT-t támogató, kétmagos Core i3 miként viszonyul a négymagos, de HT-t nem támogató i5-höz, és hogy jobban teljesít-e a HT-t nem támogató kétmagos Phenomnál, illetve az, hogy a négymagos Core i5 felül tudja-e múlni a magasabb órajelű, négymagos Phenomot.

A videokártya egy elég érdekes téma, a piacon már egy rakás középkategóriás VGA-t lehet kapni, ezért meg kellett találnunk az optimális megoldást, amivel le tudjuk fedni ezt a piaci szegmenst. Végül három videokártyára esett a választásunk. Annyit azért hadd jegyezzünk meg, hogy elvileg a középkategóriáról van szó, de az itthoni árak nagyon magasak...

Az első ezek közül a Radeon HD 5770 (1 GB-os verzió), ami 40-50 000 forint között kapható. A HD 5770 alapvetően egy tipikus középkategóriás VGA, teljesítményéből rengeteg korábbi kedvenc sebességére lehet következtetni, ilyen a HD 4870 (picit lassabb), a GTX 260 (kb. ugyanaz a sebesség) és a GTS 450 (picit lassabb).

Az ennél drágább videokártyák közül elsőként az 1 GB-os GeForce GTX 460-ra esett a választásunk, ez ugyanis nagyjából 10 000 forinttal drágább (kb. 60-70 000 forint, ami valószínűleg hamarosan csökkenni fog) és napjaink egyik legkelendőbb játékos VGA-ja. A GTX 460 sebessége nagyon közel áll a régi csúcstartókhoz, pl. a GTX 275/285 pároshoz, a HD 4890-hez, illetve egy másik népszerű VGA-hoz, a HD 5850-hez is.

A harmadik VGA a friss és ropogós Radeon HD 6870 lett. Ez érdekes módon annyiba kerül, mint a GTX 460, holott gyorsabb annál (tehát az NVIDIA-nak árat kéne csökkentenie). A HD 6870 a GTX 460-hoz képest teljesítményben már nem jelent túl nagy ugrást: a HD 5850-nél kicsit gyorsabb (míg előbbi picit lassabb); sebessége alapján következtethetünk a GTX 470, a nemrég megjelent GTX 560 Ti és a régi motoros Radeon HD 5870-től elvárható játékélményre.

A két évvel ezelőtt megjelent CPU-VGA párválasztóhoz képest tehát nincs túl sok változás. A típusjelölések különböznek, de teljesítményben az akkori csúcs a mai középkategóriába férne bele. CPU-fronton akkor a Core 2-t eresztettük össze a Phenom II-vel és a Core i7-tel (LGA1366), a Phenom II maradt, de a másik két szereplő helyett a tömegeknek szánt LGA1156-os CPU-k kaptak szerepet. A VGA-k terén a GTX 285/HD 4870 teljesítményét lefedtük a GTX 460-nal, a GTX 295/HD 4870 X2 ugyanakkor már inkább a mai csúcshoz (HD 69xx vagy GTX 570/580) áll közel, de érdekes is lenne, ha nem így lenne, hiszen ezek duplachipes szörnyek voltak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés