Hirdetés

Radeon HD 6670 teszt

A kódneve: Turks

Az AMD tavaly ősszel indította útjára a Radeon HD 6000-es sorozatot. Első körben a Barts kódnevű GPU-kra épülő HD 6850 és HD 6870 jelent meg, majd decemberben követte őket a Cayman elnevezésű grafikus processzort alkalmazó HD 6950 és HD 6970. A sor folytatása gyanánt márciusban az immáron két Cayman-t felvonultató HD 6990 típusjelzésű csúcskártyáról is lehullott a lepel. A legújabb sorozat úgynevezett mainstream kategóriába szánt modelljeit a sor végére hagyta a gyártó, név szerint a HD 6570 és HD 6670 kártyákat. Mai tesztünk elsősorban az utóbbi képességeire próbál fényt deríteni.


[+]

A HD 6670 a Turks kódnevű GPU-ra épül, mely továbbra is a TSMC 40 nm-es gyártósorairól kerül le. A 32 nm-es csíkszélesség törlésének, valamint a 28 nm-es gyártástechnológia csúszásának okán a tervezőnek továbbra is a már két éve alkalmazott, változatlan méretű csíkszélességgel kell boldogulniuk. Ebből kell kihozni a lehető legnagyobb teljesítményt bizonyos határokon belül, ami elsősorban a lapka méretére és fogyasztására vonatkozik.


Íme a viszonylag kis területű Turks [+]

A Turks mérete egészen pontosan 118 mm², melybe 716 millió tranzisztort sikerült belepasszírozniuk a mérnököknek. Ez a mennyiség 480 shader processzort és 24 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornát is magában foglal. A lapkában két darab ROP-blokk található, amelyek összesen 8 blending és 32 Z mintavételező egységet tartalmaznak. A lapka méretének különösen nagy jelentősége van, hisz a HD 6670-et a 100 dolláros árkategóriába szánják. Érdekességképpen a közvetlen előd, HD 5670 Redwood XT kódnevű GPU-ja 104 mm² volt és 627 millió tranzisztort tartalmazott. Ez méretben bő 13%-os növekedést jelent. Az AMD hivatalos adatai alapján az üresjárati fogyasztás 3 wattal alacsonyabb lett (15-ről 12 wattra csökkent), míg a maximális TDP 2 wattal (64-ről 66 wattra) nőtt. Ebből következik, hogy továbbra sincs szükség kiegészítő tápcsatlakozóra, hisz a kártya energiaigénye nem haladja meg a PCI Express slot által nyújtani képes limitet.


A Turks logikai felépítése

A memóriavezérlő 128 bites, melyhez csak GDDR5 szabványú memóriákat pakolhatnak a gyártók, így talán szerencsére már nem érhet minket kellemetlen meglepetés, ha nem vagyunk elég figyelmesek a vásárlásnál, ugyanis a HD 5670-ból GDDR3 és GDDR5 típusú chipekkel szerelt modellek is születtek. Talán nem is kell mondani, hogy az előbbi teljesítménye alacsonyabb volt, mint az utóbbié.


[+]

Egy új lapkáról lévén szó a HD 6670 tartalmazza az UVD 3 névre keresztelt dekódert, így kezeli a H.264/AVC, az MPEG-2/4, a VC-1, a DivX és az XviD videók gyorsítását akár Ultra HD, azaz 7680x4320 pixeles felbontásig. A megjelenítéshez tartozik, hogy egy megfelelő számú kimenettel felszerelt kártya esetében és az Eyefinity közreműködésével egy időben akár négy darab megjelenítővel is használhatjuk a VGA-t.


Fent a Sapphire, lent az Asus HD 6670 káryája [+]

Az Asus és a Sapphire kártyája is meglátogatta szerkesztőségünket. Jól látható, hogy egy felsőkategóriás kártyához képest mennyire elenyésző a különböző alkatrészek száma és a NYÁK mérete. A kártyák hossza alig több mint 20 centiméter, és a GPU-n, valamint a memóriachipeken kívül nem sok említésre méltó részegység van rajtuk. Ez utóbbi, H5GQ2H24MFR-T2C típusjelzésű lapkák most is a Hynixtől származnak. Üzemi feszültségük 1,35 volt, ami alapján 4 GHz-es effektív órajelre lehetnek képesek.


Hátulról [+]

Ez természetesen nem is véletlen, hisz a referencia szerint pont ekkora memória-órajele van a 6670-nek. A Turks kódnevű GPU órajele itt 810 MHz-en ketyeg. A hűtés a kártyák többi paraméteréhez idomodik, ami egy kisebb alumíniumbordát és egy 8 centis ventilátort takar. A megjelenítők csatlakoztatásához mindkét kártya esetében három kimenetet találhatunk, pontosabban egy DVI-t, egy HDMI-t és egy DisplayPortot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés