Hirdetés

Playon! HD - multimédiában remek

Hirdetés

A.C.Ryan Playon! HD és Playon! HD Mini

Most, hogy a hálózati médialejátszók egyre okosabbak és egyre olcsóbbak, eddig nem látott népszerűségnek örvendenek. Az utóbbi időben rengeteg, hasonló terméket korábban nem kínáló gyártó mutatta be kicsi videólejátszó dobozát. Most az A.C.Ryan egészen ígéretes Playon! HD párosával ismerkedünk meg, de a közeljövőben további gyártók tesztjei is várhatók. A Playon! HD és Playon! HD Mini viszonyát fölösleges magyarázni. Az alábbi kép jól mutatja, hogy előbbi nagyobb, utóbbi kisebb, de mindkettőnek hasonló a formaterve. A fényes előlap közepén egyetlen gomb (a ki/bekapcsoló) díszeleg, de működés közben a Playon! HD felirat is világít (kéken) felette, illetve alatta.

Hátul rejtőznek a lényeges dolgok, a különféle csatlakozók. Annak ellenére, hogy a Mini kisebb, kép- és hangkimenetek terén nem marad el a nagyobbtól. Rajta is van HDMI, kompozit és komponens képkimenet, analóg sztereó és sokcsatornás digitális hangkimenet. Csupán annyi az eltérés, hogy a nagy Playon! HD-nek koaxiális a digitális hangkimenete. Került még a gépek hátuljára Ethernet hálózati csatlakozó, illetve a Minin itt látható két USB.

Persze, a nagyobbra is kellenek USB-k; ezeket oldalt találjuk. Kettőre adattárakat köthetünk, a harmadikkal számítógépre kapcsolható a lejátszó. Ez a lehetőség és a méret is előrejelzi a belső merevlemezt. Igen, a Playon! HD-be 3,5”-os SATA winchestert csavarozhatunk. A szerelés pofonegyszerű, a szellőzésről pedig egy 40 mm-es ventilátor gondoskodik. Úgy alakították ki a belsőt, hogy a légkavaró a médiaprocesszor környékén is mozgassa a levegőt. Még mielőtt továbbmennénk, meg kell említeni az USB-s oldalon vágott rést, ami egy kártyaolvasót rejt.

Egyetlen, a lényeget meghatározó kérdésre kell választ találni hálózati médialejátszók kapcsán: milyen chipkészlet van benne? Nos, ezen a téren is egyforma a két A.C.Ryan. A Realtek RTD1073 minden az egyben médiaprocesszorát használják, ugyanazt, ami az Asus O!Play-ben már bizonyított. Támogat minden lényeges HD formátumot, van benne HDMI 1.3 vezérlő, Ethernet adapter, SATA vezérlő, és USB-n keresztül Wi-Fi adaptert is kezel.

A nagy Playon! HD-ben könnyen hozzájutottunk, de a Miniben trükkösen helyezték el a processzort. Itt a nyomtatott áramkör fonákjára került. Tehát a dobozka aljához tapad, egy hővezető anyaggal megtámogatott fémlemezen keresztül hőleadóként használja azt. Mellette lényegében csak a működéséhez szükséges memóriamodul (128 MB-os) és az operációs rendszerét tároló Flash ROM látható.

Mivel több gyártó használ hasonló tudású hardvert hálózati lejátszóiban, az ár mellett nagyon fontos kérdés a mellékelt körítés. Ezen a téren az A.C.Ryan a konkurensei előtt jár, ugyanis nem spórolta ki a készletből a HDMI kábelt. Mindkét lejátszóhoz jó minőségű, 1,80 m hosszút kaptunk, ami nagyjából 2-3000 forinttal emeli meg a készlet értékét.

A HDMI-n felül is teljes a nagyobb Playon! HD kiegészítőinek kínálata. Jár hozzá USB kábel, USB hosszabbító, kompozit képhez és sztereó hanghoz, illetve komponens képhez való köteg. A Mini felszerelése szerényebb, dobozában a HDMI mellett csak kompozit képhez és sztereó hanghoz való kábelt találtunk.

Ugyanazt az átlagos méretű távirányítót kaptuk a két A.C.Ryan lejátszóhoz. Gombjai gumírozottak, és meglehetősen sok – összesen 39 – van belőlük. Egyesek, mint pl. a play, stop és a hangerőszabályzók meglehetősen kicsire sikerültek, a pause-t pedig valamiért jó távolra tették tőlük. Kíváncsian várjuk azt is, hogy a számbillentyűk mire lesznek jók.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés