Hirdetés

Hálózati lejátszók Wi-Fi-vel

Ferguson Ariva 110 HD és Asus O!Play Air

Ismét két hálózati HD videolejátszó feküdt előttünk a boncasztalon. Korábban már kifejtettük, és tesztjeinkben meg is mutattuk, hogy ezek a gombamód szaporodó masinák nagyon hasonlóak hardveres és szoftveres téren. Alapvetően mai két tesztalanyunk sem lóg ki a Realtek chipes sorból, de tudnak valamit, amit eddigi tesztalanyaink nem: van Wi-Fi adapterük. Így a nappali bedrótozása nélkül is eljuthat hozzájuk a lejátszanivaló, csak az a kérdés, hogy a jellemzően hullámzó sebességű vezeték nélküli átvitel mihez elegendő?

Hirdetés

Mielőtt erre a kérdésre választ adnánk, nézzük a Ferguson Ariva 110 HD-t. Nagyobbacska, de azért mégsem olyan méretes, jobbára szálcsiszolt fémből készült doboza van, ezt oldalt némi műanyag rács egészíti ki. Elején egy krómkeretes ablak mögé került pár LED és az infrás távirányító vevője. Jobbra két USB és egy SD, illetve MMC kártyát fogadó nyílás húzódik.

Hátul - ahogy illik - rengeteg csatlakozót találtunk. Számunkra a leglényegesebb a HDMI, de van itt optikai és koaxiális digitális, valamint kétcsatornás analóg hangkimenet, a kép pedig kompozit formátumban is távozhat, ha régebbi tévére szeretnénk kötni az Arivát. Természetesen kapunk Ethernetet és tápaljzatot, és van még ki-bekapcsoló. Ugyan a leírás nem jelezte, hogy merevlemezt tehetnénk az Arivaba, mégis van egy kis ventilátora. Ilyet eddig csak belső winchesteres modelleken láttunk eddig.

Kétféle módon lehet drót nélküli hálózati adapterrel felvértezni a hálózati lejátszókat: külső vagy belső adapterrel. Külső, USB-s Wi-Fi modul a legtöbb Relatek chipes modellre minden további nélkül ráakasztható. Ha megfelelő chipkészletes, akkor működni is fog. Rendszerint a gyártók honlapján található lista arról, hogy mely kiegészítőket támogatják, de a legjobb, ha vásárlás előtt teszünk egy próbát. Azt is megtehetjük, hogy eleve egyben vesszük meg a két eszközt, ahogyan a Ferguson lejátszóját is kaptuk, ilyenkor biztos nem lesz kompatibilitási probléma. Dobozában a többi kiegészítő mellett ott lapul egy picike, pendrive-ra hasonlító Wi-Fi modul. Ezt a lejátszó oldalába csatlakoztathatjuk, így is marad mellette még egy USB aljzat külső merevlemezeknek.

Ellenőrzésképpen kinyitottuk az Arivat. Két dologra voltunk kíváncsiak belül, hogy melyik Realtek chipet használja, és hogy minek az a kis ventilátor. Ahogyan számítottunk rá, Realtek RTD1073 lapkát találtunk, mellette egy 128 MB-os memóriamodullal és egy Flash ROM-mal. Belső merevlemezes rekesznek semmi nyoma sem volt, pedig egy 2,5 hüvelykes winchester elférne az Arivában. Szóval nem értjük, hogy minek a kis ventilátor, ami bár minimális, de csendes környezetben azért hallható zajt produkál. A Realtek hardver működésekor keletkező picike hőt eddig minden hasonló lejátszó passzív hűtéssel is kezelni tudta.

A külső, USB-s megoldáson kívül akár a gép belsejébe, egyenesen a nyomtatott áramkörre is kerülhet a Wi-Fi adapter. Korábban járt nálunk az Asus O!Play lejátszó, melynek belsejében jól látható volt a mini PCI Express foglalatú bővítőkártyának kihagyott hely. Már akkor sejteni lehetett, hogy az Asus készít Wi-Fi-s változatot is. Készített is, O!Play Air lett a neve. Kívülről a masina csak abban különbözik az alap O!Play-től, hogy oldalába kártyaolvasót telepítettek. Ez sokkal fejlettebb, mint a hasonló HD lejátszók egyetlen réses megoldása. Az Asus terméke az SD és MMC kártyák mellett CF és Memory Stick adattárakat is kezel. Csatlakozók terén egyébként nincs változás. Hátul maradt a HDMI és a kompozit kép, illetve a kétcsatornás analóg és a digitális optikai hangkimenet, no meg az Ethernet aljzat. A kártyaolvasóval átellenes oldalon egy sima USB és egy eSATA/USB csatlakozó várja a külső merevlemezeket vagy pendrive-okat.

Szétszerelés közben váratlan helyen, a külső fémburkolat tetején találtuk az Azure Ware-től származó Wi-Fi adaptert. Két antennája oldalt csatlakozott a fémházhoz, adatait pedig egy vékony kábelköteg vitte a fő nyomtatott áramkörre. Itt már a helyét sem találtuk a Wi-Fi adapternek. Egyedül a szokásos Realtek RTD1073 chip és elengedhetetlen memóriatársai mosolyogtak ránk.

Eltekintve a Wi-Fi adaptertől semmi extrát nem találtunk a két hálózati lejátszó dobozában. Egyikhez sem adtak HDMI kábelt, csak kompozit video- és sztereó hangkábelt. Érdekes, hogy az O!Play Airhez mellékeltek egy CD-t.

Elengedhetetlen része az ilyen lejátszóknak a távirányító. A Fergusoné egy eléggé általános modell, amin pici gumi gombok és fölösleges numerikus rész van. Az Asusét már a sima O!Play kipróbálásakor megmosolyogtuk formája miatt, de később kiderült róla, hogy nagyon kényelmesen kézre áll. Egyedül a hangerőszabályzókat hiányoltuk, melyek most már ott vannak rajta. A közvetlenül képekhez és zenékhez ugró gombot áldozták be értük, melyek szerintünk keveseknek fognak hiányozni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés