Hirdetés

Ilyen lett a Philips belépőszintű Ambilight tévéje!

Nálunk járt a Performance család 55 hüvelykes tagja, az 55PUS7304 modell.

Kezelés, médialejátszó

Android alapokon

Az új, már Android 9.0-ra épülő Android TV rendszer nem sokat változott az elődökhöz képest. Az tény, hogy egy fokkal talán gyorsabb lett, és idegesítő fagyásokat, újraindulásokat sem produkált, mint a korábbi verziók, viszont a grafikus kezelőfelület, ha lehet, még egy fokkal átláthatatlanabb lett. Több az automatikusan felajánlott, a felhasználó orrába nyomott, sokszor reklámként a főképernyőre kerülő alkalmazás, arra pedig nincs lehetőség, hogy ezeket a számunkra fontos szolgáltatásokra, funkciókra cseréljük. Ráadásul egyszerre csak kevés dolog fér a képernyőre, ezért sokat kell "görgetni", ami a távirányítóval nem valami kényelmes dolog.


[+]

A rendszerbeállításokhoz a Philips megtartotta a "jól bevált", általunk is sokat szapult, évekkel ezelőtt is ósdinak, elavultnak számító, nehézkesen kezelhető saját felületet. Ez sokszor kitakarja a teljes képet, amivel a vállalat szembemegy az aktuális trendekkel. De ez még semmi, ezen túllendülnénk simán! A fő baj az, hogy a rendszermenübe az Android TV főképernyőjéről lehet belépni, amivel nincs gond, ha ugyaninnen nyitunk meg egy appot, mondjuk a Netflixet, ám ha forrást váltunk, tehát mondjuk átkapcsolunk a csatlakoztatott Xboxra vagy számítógépre, akkor a módosítások elvesznek! Tehát arra mondjuk nincs lehetőségünk, hogy a képbeállításokat a saját ízlésünkhöz szabjuk, ami egyrészt önmagában kacagtató, másrészt pedig egy játéknál akár létfontosságú is lehet! Pedig mindent megpróbáltunk, még a cég supportjával is beszéltünk párszor, de erre a jelek szerint nincs megoldás, legalábbis egyelőre. Ez elképesztő hiba, csak bízni lehet abban, hogy egy frissítéssel talán majd orvosolják.


[+]

A távirányító egy kényelmes fogású, de semmi extrát nem kínáló darab. A funkciógombok száma megfelelő, viszont a hátuljáról hiányzik a magasabb kategóriájú, drágább Philips tévéknél már megismert teljes értékű billentyűzet, amiért kár. A készülék képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőperifériákkal, tehát kontrollerrel, klaviatúrával vagy egérrel. Emellett elméletileg lehetőséget ad a hangalapú vezérlésre is az Alexa és a Google Assistant támogatás révén, de ez nekünk valamiért nem működött. Más gyártóknál is felmerült már hasonló probléma, így emiatt különösebben nem voltunk meglepve.

Netes appok, böngesző

Az Android TV rendszer legnagyobb előnye a vetélytársakhoz képest a hatalmas alkalmazáskínálat. Míg a többieknél be kell érni maximum pár száz appal, addig itt nagyjából ötezer közül választhat a felhasználó. Ezek között megtalálhatóak természetesen a manapság igen népszerűnek számító tartalomszolgáltató, azaz online streming, videómegosztó, filmnézős, zenehallgatásra vagy képnézegetésre alkalmas applikációk is. Sőt, a kifejezetten jó grafikájú játékok sem hiányoznak, azonban a gyenge hardver (Mediatek 5887 SoC, 2 GB RAM) miatt ezek problémamentes futtatására nincs mód.


[+]

Magyarán a komplexebb, 3D grafikájú játékok szaggatnak, akadnak, ami azt jelenti, hogy az órási kínálat nem használható ki maximálisan. Természetesen böngésző is van, így akinek arra támadna kedve, a neten is szörfözhet gond nélkül a televízió segítségével. Azt tapasztaltuk, hogy egy picit lassabban tölti be az oldalakat, mint amit a számítógépeken, telefonokon megszokhattunk, de a helyzet azért nem tragikus.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés