Hirdetés

Philips Fidelio XS1: végre egy normális hangállvány

A mélynyomóval is rendelkezdő, 3.1 csatornás eszköz tényleg jelentősen javít a tévé megszólalásán.

Philips Fidelio XS1

2013-ban jelentek meg az első hangállványok (vagy más néven soundboardok, sounddeckek, soundstage-ek), az otthoni audioeszközök univerzumának teljesen különálló termékcsaládjaként. A soundbarokhoz hasonlóan ezeket is elsősorban a tévék kiegészítőjének szánják, hogy így váltsák ki azok kis teljesítményű hangrendszerét, de természetesen más eszközökhöz is csatlakoztathatóak. Különlegességük abban rejlik, hogy a kifejezetten masszív készülékháznak köszönhetően kibírják, ha egy nagyméretű tévét a tetejükre pakolnak, ami kimondottan helytakarékos megoldás.

Philips Fidelio XS1
Philips Fidelio XS1 [+]

A gyártók nagy reményeket fűztek a hangállványokhoz, ám ezek mégsem váltották meg a világot és nem gyalulták le az audiopiacot, amiben komoly szerepet játszik, hogy számos modell hangminősége egyszerűen nem elég jó. Ennek ellenére továbbra is sokan bíznak a termékcsaládban, így például a Philips is, aki lehetővé tette, hogy kipróbáljuk a 3.1 csatornás, vezeték nélküli mélynyomóval is rendelkező, idén szeptemberben boltokba került XS1 típusjelzésű modellt. Elsősorban az érdekelt minket, hogy egyáltalán van-e értelme a dolognak, nyújt-e a megszólalásban olyat, amivel lefőzhet egy tévét, emellett arra is kíváncsiak voltunk, mennyire kényelmes a kezelés, működik-e a virtuális térhatás, illetve számolni kell-e hibákkal.

Korrekt külső

Bár azt gondolná az ember, hogy a kötött téglalap forma miatt egyik hangállvány olyan, mint a másik, meglepően nagy különbségek fedezhetőek fel közöttük. Léteznek vékonyabb és mackósabb, kifejezetten rövid vagy épp meglepően hosszú darabok, és a színnel, formákkal is tudnak bizonyos keretek között játszani a dizájnerek. Az XS1 a kecsesebb darabok táborát növeli, hiszen mindössze 4,1 centiméter magas, cserébe jó széles (73 centiméter), 33 centiméteres mélysége átlagosnak tekinthető, súlya pedig 5,3 kilogramm. A mélysugárzó kialakításában a központi egységre hajaz, hisz az arányok hasonlóak. Ugyanolyan széles és mély, viszont több, mint kétszer olyan, egészen pontosan 9 centiméter magas, és 7,5 kilogrammot nyom.

Philips Fidelio XS1
Philips Fidelio XS1 [+]

A lekerekített élekben is hasonlítanak egymásra, valamint mind a kettő fekete, de a főegység tetejére egy tükröződő üveglapot is pakoltak, valószínűleg biztonsági okokból. Ez a megoldás kétségkívül igen látványos, jól is néz ki, de az ujjlenyomatok és a porszemek szinte üvöltenek róla. A hangszórókat körben végigfutó rács mögé rejtették, az oldalára építettek egy alap kezelőpanelt, egy USB-t és egy fejhallgató-csatlakozót. Hátul szorítottak helyet egy-egy HDMI be- és kimenetnek, a koaxiális, illetve optikai digitális audió, valamint a sztereó AUX csatlakozónak. A dobozban a használati utasításon, a távirányítón és a mélynyomó miniállványán kívül semmi egyebet nem leltünk, tehát a szükséges kábelekről a felhasználónak kell gondoskodnia.

Philips Fidelio XS1 - mélysugárzó Philips Fidelio XS1 - mélysugárzó
Philips Fidelio XS1 – mélysugárzó [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés