Egyéves, jubileumi kiadás

Processzorok
Egy éve indítottuk útjára hazai pálya rovatunkat; azóta minden szombaton tárlatvezetést tartunk a hazai hardverpiac bugyraiban. Ennyi idő elteltével érdemes kicsit visszatekinteni a múltba, nosztalgiázni, hogy mi is volt a „régi szép időkben”, amikor még a duplamagos processzorokat és huszonnégy futószalagos videokártyákat elképzelhetetlennek tartottuk.

Hirdetés

Processzorok

Nagyjából egy éve kígyóztak be hozzánk a lábatlan Pentium 4 processzorok, és mára már szinte teljesen átvették az uralmat. Kezdetben az LGA775-ös tokozású processzorok jelentősen drágábbak voltak, mint Socket 478-as társaik. A legkisebb 2,8 GHz-es verzióért több, mint ötvenháromezer forintot kellett leszurkolni, hatvanhatezer volt a hármas, nyolcvankétezer a háromkettes, a legizmosabb 3,6 GHz-es példányokhoz pedig százhúszezer forintért lehetett hozzájutni. Persze mindez semmiség volt az Athlon FX53 közel negyedmilliós árához képest... A Socket 754-es Athlon 64-ek árai tavaly nyáron még egészen magasak voltak, senki nem gondolta volna akkoriban, hogy alig egy éven belül temetni fogjuk a foglalatot. Ahogyan azt sem, hogy az ötvennyolcezer forintról induló legkisebb modell a 2800+ ára nagyjából fél év alatt megfeleződik, mára pedig huszonnégyezer forintra csökken. Kár, hogy máris leálltak ennek a jó kis processzornak a gyártásával. Szintén kevesebb, mint felére esett vissza az eggyel nagyobb 3000+ vételára, a kiinduló kerek hetvenegyezer forint helyett ma már kevesebb, mint harmincezerért mérik a „háromezer pluszt”. Kezdetben szemérmetlenül drága – majdnem kilencvenezer forint – volt a kétszázzal nagyobb hatvannégyes, az akkori csúcs, a 3400+ pedig pár ezressel került többe, mint a 3,6 GHz-es Pentium 4. Mára a kilencvenezerből harmincnyolcezer lett, a 3400+ ára pedig a harmadára, vagyis megközelítőleg negyvenkétezer forintra esett vissza, így mostanra már jó tízezer forinttal olcsóbb a 3,2 GHz-es Pentium 4-nél is.

Az Intel kisebb processzorainál, a Celeronoknál nem feleződtek meg az árak. Egy éve a 2,4 GHz-es lábatlan Celeron D-t tizenkilencezer forintért mérték, ma csupán két ezressel olcsóbb. A huszonnégyezerről induló 2,53 GHz-es most 18 500 Ft, a 2,8 GHz-es variáció harmincötezer forintos ára huszonháromezerre mérséklődött. AMD Athlon XP fronton tavaly ilyenkor a nagysikerű Tbred mag utódja, a Barton volt a menő; a legkisebb 2500+-os modellt huszonegyezer forintos árcédulával bocsátották harcba, a 2800+-ért harmincezer forintot kértek. Sajnos az alacsonyabb órajelű pár hónap alatt eltűnt, helyét a felezett második szintű gyorsítótáras Sempronok vették át, a 2800+ pedig egy az egyben átlényegült Sempron 3000+-ré, az ára pedig fokozatosan 21 500 Ft-ra csökkent.


Távolabb az AMD-k, közelebb az Intelek.

Tanulság: A nagyobb teljesítményű processzorok ára egy év alatt a felére, sőt harmadára csökkent, holott ma is csak a legigényesebb játékok, és a számolásigényes alkalmazások tudják kihasználni őket. Látható, hogy ebben a szegmensben a gyártók eleinte extraprofitot zsebelnek be. Az olcsóbb processzorok, melyekből sokkal több fogy, nem veszítenek annyit értékükből, már a piaci megjelenéskor kedvező árat kapnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés