Újabb tíz Intel konfiguráció

Alaplapok
Hosszú ideje nem foglalkoztunk teljes konfigurációkkal. Az elmúlt hetekben, hónapokban áttekintettük szinte minden komponens piacát, most itt az ideje újra szétnézni az Intel processzoros számítógépeknél. Természetesen nem maradhat el a szokásos piaci újdonságok és akciók bemutatása sem.

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25 százalék áfa hozzászámításával. Nemzeti valutánk még mindig rosszul áll a számítógépes piacon mérvadó dollárhoz képest, a kétszáz forint fölötti dollár-árfolyam hatása főleg a legfrissebb hardverek árán látszik meg, szerencsére kedvező árú vasakból is van bőven.

Hirdetés

Alaplapok

A nagy durranások és – ahogyan kiküldött tudósítóink jelentik – földrengések Tajvanon vannak, de hozzánk is elérkezett egy fatális lap. Az Abit Fatal1ty név alatt futó extra alaplapjai közül végre a harmadik is kapható nálunk. Ugyan nForce4 SLI tesztünkből még kimaradt, de itt az Abit Fatal1ty AN8 SLI! Sajnos 58 200 forintos árával a legdrágább AMD processzorokat fogadó alaplapok közé sorakozik, de lássuk, mit kapunk cserébe.

Az alaplap lelke – nem meglepő módon – az NVIDIA nForce4 SLI lapkája, melyhez 939 lábú Athlon 64-eket párosíthatunk. Memóriából szokásosan négy gigabájt fér a négy foglalatba. PATA- és SATA-merevlemezből is legfeljebb négyet dughatunk a deszkára, az utóbbiak akár SATA II szabvány szerintiek is lehetnek. A további megszokott nForce4 SLI szerelvényből a hardveres tűzfallal ellátott gigabites hálózati csatlakozót, sok-sok USB és néhány Firewire portot találunk. AZ SLI-s lap lényege, a két PCI Express x16 foglalat is jelen van két hagyományos PCI és két rövidke PCI Express x1 foglalat társaságában. A videokártyák üzemmódjának beállításához választókártyát kell forgatni – láttunk már elegánsabb megoldást, csúcslapon illene szerelgetést nem igénylő eljárást alkalmazni.

A Fatal1ty AN8 SLI érdekessége a kiegészítőkben rejlik. Az alaplap mellé AudioMAX hangmodult, egy PATA-, egy floppy- és négy SATA-adatkábelt is kapunk. A professzionális játékosról elnevezett alaplapcsaládnál természetes az Abit OTES névre hallgató hűtése, sajnos a sima AN8 Fatal1tynél megismert, memóriák hűtéséért felelős RAM OTES egységet nem kapjuk meg az SLI változathoz. Van helyette viszont μGuru Panel.

A panel minden tuningos vágyálmát testesíti meg: van rajta ötféle hőmérő (CPU, VGA, PWM, rendszer, szobahőmérséklet), hétféle órajel- és feszültségkijelző (CPU, DDR, AGP, PCI Express, FM, CH, VRAM), e-mail és MSN üzenetjelző, hétféle ventilátor fordulatszámjelző (CPU, rendszer, északi híd, két alaplapi, OTES), CPU órajel- és tuningszint-jelző, valamint pontos idő. Ha mindez nem lenne elegendő, a kijelző ötféleképpen világíthat. A display mellett audio ki- és bemenet, két USB 2.0 és egy Firewire csatlakozó került a panelre, de a legérdekesebb az alaplapi BIOS eredeti állapotba állítására szolgáló gomb.


1 - hőmérsékletek, 2 - órajelek vagy feszültségek, 3 - e-mail- vagy üzenetjelző, 4 - fordulatszámok, 5 - tuning és 6 - pontos idő

Ezzel még nincs vége a sok jónak, a panelhez mellékelt programmal tuningprofilok hozhatóak létre, melyek között egy gombnyomással válthatunk, de akár alkalmazáshoz is rendelhetjük őket.

A másik alaplap, amit ma megemlítünk, a jó, de költséghatékony LGA775-ös deszkát keresők arcára csal elégedett mosolyt. A Gigabyte Intel 915P chipkészletes, DDR memóriát fogadó és gigabites hálózati vezérlővel ellátott 8I915P-G alaplapja már 20 700 forintért megvásárolható. Északi és déli hídja is passzív hűtést kapott, egyetlen PCI Express x16 VGA foglalata a felhasználók többségének elegendő, a két PATA-, valamint négy SATA-meghajtócsatlakozó szintén kiszolgálja az általános igényeket. Socket 775-ös foglalatba illeszkedő processzor mellé nehéz ilyen olcsón ilyen jó alaplapot találni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Tíz AMD konfiguráció

    A héten AMD alapú gépeket szemléztünk, egyebek mellett digitális kamerák, hűtési és modding eszközök társaságában.

  • Egyéves, jubileumi kiadás

    Visszatekintünk az elmúlt esztendőre, hogyan is alakultak a hardverpiaci trendek: mire számítottunk és mit kaptunk.

Előzmények

Hirdetés