Padlón a memóriaárak

Videokártya

VGA-helyzet

Hirdetés

A grafikus kártyák piaca már telítődött, most csak finom manőverezések tapasztalhatóak, a piaci résztvevők a második negyedév végére várható új grafikus chipek bejelentését várják.

Az ATI őrült termékpolitikája alaposan megkavarta a számozást felső- és középkategóriás kártyáinál. Többféle X800-as modell létezik, mint amennyi az összes többiből együttvéve. Van kétféle X800, most már kétféle X800 XL, van X800 Pro, X850 Pro, kétféle X800 XT és X850 XT, az összesen tízféle kártyát jelent, tizenegyedik a nem túl elterjedt X800 LE (vagy SE). A kavarodásnak valószínűleg hatbetűs az oka: NVIDIA. A középmezőny tetején vagy inkább már a csúcskategória legalján elhelyezkedő GeForce 6600 GT alaposan megkeverte a helyzetet, hiszen magas órajelei miatt versenyképes a gyengébb tizenkét futószalagos kártyákkal szemben is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a számítógépes játékok igényeinek felfelé srófolásával lassan a négy futószalagos videokártyák már csak irodai alkalmazásokhoz elegendőek. Az új grafikus chipekről hallható pletykák még inkább temetik a kisebb, olcsóbb játékkártyákat.


NVIDIA GeForce 6600 GT – a slágertermék

Szerencsére a teljesítmény leértékelődésével az árak is csökkennek, a hatvanezer forint környékén nyitó GeForce 6600 GT-ket ma már kicsivel negyvenezer forint alatt vásárolhatjuk megy, vagy ugyanazért a pénzért ma 128 MB-os Gigabyte Radeon X800-at vásárolhatunk – hasonló órajeleken a 6600 GT-hez képest másfélszer annyit renderelő futószalaggal.

Annak ellenére, hogy az NVIDIA technikai fölényben van, úgy tűnik, a PCI Expressesítés az ATI-nak jött össze, Radeon X800-ból sokfélét kínálnak az új csatlakozón, míg a PCI Expess-es GeForce 6800-akra még mindig vadászni kell.


ATI Radeon X800 – slágergyanús

Az NVIDIA slágerterméke egyértelműen a középkategóriás GeForce 6600 GT, mely kisebb felbontásokhoz tökéletesen elegendő még némi képminőségjavító hatások bekapcsolása mellett is. Az SLI tovább szélesíti a kártya lehetőségeit. Harmincötezer forint környékén már beszerezhetőek a két videokártyát fogadó alaplapok, melyekbe két, fejenként negyvenkétezer forintos 6600 GT-t dugaszolva összesen 120 000 forintért juthatunk egy közel ugyanennyibe kerülő Radeon X800 XT teljesítményéhez, mondhatni az alaplap ingyen hullik az ölünkbe!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Újabb tíz Intel konfiguráció

    Időről időre visszatérő gépösszerakós árpróbánkban ezúttal tíz Intel-alapú rendszer szerepel – a heti aktualitások társaságában.

  • Egyéves, jubileumi kiadás

    Visszatekintünk az elmúlt esztendőre, hogyan is alakultak a hardverpiaci trendek: mire számítottunk és mit kaptunk.

Előzmények

Hirdetés