2018. május 20., vasárnap

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus E-M5 - máris modern klasszikus?

Alaposan szemügyre vettük az Olympus legújabb m4/3-os gépét, a legendás OM sorozatot feltámasztó OM-D E-M5-öt.

Hi​rd​e​té​s

Filmfelvétel és értékelés

Az Olympus E-M5 legfeljebb 1920 x 1080 pixeles felbontásban és 20 Mbit/mp adatsűrűséggel tud mozgóképeket felvenni. Érdekes, hogy a gép menüjében nem kép/mp, hanem fine és normal adható meg. A masina MOV és AVI formátumban (itt legfeljebb 1280 x 720 lehet a felbontás) egyaránt képes kódolni nyersanyagainkat. A gyorsmenüben az ISO értéket, az élességállítás módját, a képstabilizátort, a fehéregyensúlyt, a képi stílusokat/szűrőket, a némítást, az arcérzékelést és természetesen a már említett felbontást lehet beállítani. Újdonság az effektek terén a multi-felvétel visszhang és az egyszeri felvétel visszhang. A jobb szemléltetés végett íme kisfilmünk erről a képi hatásról:

A legjobb minőségben 22 perc a limit, ami a normál szinten 29 percre növelhető. természetesen nem csak programautomatika módban, hanem akár teljesen manuálisban is lehet filmezni, csakúgy, mint a mágikus szűrőkkel, azonban felvétel közben semmiféle érték nem állítható. A szélzaj csökkentése három lépésben (gyenge, normál, erős és kikapcsolva) lehetséges; hasonló módon a felvétel hangereje is lehet gyenge, normál, illetve erős (hangos). Hangrögzítéshez vagy a belső mikrofont, vagy az AP-2 portra csatlakoztatható Olympus mikrofont lehet használni. Külön mini Jack aljzattal nem szerelték fel a készüléket. Két tesztvideót töltöttünk fel, az egyiken a jello hatás mértéke látható, míg a másik általános jellegű tesztvideó.

Értékelés

Nyílt titok, hogy már mi is nagyon vártuk az Olympus legújabb gép-reinkarnációját, ami ezúttal a népszerű OM-sorozat előtt tiszteleg. Ugyan formavilágát a híres filmes elődhöz igazították, azért láthatóak benne a PEN E-Px sorozat alapjai is. Apró mérete ellenére jól kézbe simul az E-M5, az alapvető kezelőszervek jó helyen is vannak, de akad azért pár kivétel, amit cikkünkben meg is említettünk. A rengeteg, szabadon kiosztható dedikált vezérlőnek és a rendkívül részletes, mély menünek köszönhetően az Olympus új csúcsgépe teljesen személyre szabható. Számos szolgáltatás és funkció könnyíti meg a fotós dolgát, de ami igazán kitűnik a sorból, az a brutálisan hatékony öttengelyű képstabilizátor, ami bőven hozza a marketingesek ígéreteit. A dönthető OLED kijelző igen praktikus tud lenni egyes fotózási helyzetekben, de mi egy fél collal kisebbre méreteztük volna, mert így a hátlapi nyomógomboknak nem túl sok hely maradt.

A képminőség meggyőző, az új 16 MP-es szenzor szépen teszi a dolgát, de ha igazán jó minőséget szeretnénk, akkor mindenképp javallott a RAW fájlok használata. Az E-M5 fénymérése és fehéregyensúlya próbáink során pontos volt, olyan helyeken is élethű színvilágot kaptunk, ahol más gyártó gépei automata módban elvéreztek. Bekapcsolt állapotban a készülék folyamatos, halk zajt hallat, ami egy apró ventilátor zúgására emlékeztet. Ennek forrása állítólag a képstabilizátor, még akkor is, ha az ki van kapcsolva. Szerencsére ez a zaj nem hallatszik bele filmfelvételeinkbe, de azért érdemes lenne a következi firmware frissítéskor valahogy orvosolni ezt a problémát, ha lehetséges.

Az elektronikus kereső szép élőképet ad, ami az Olympus VF-2 és a Panasonic LVF-2 EVF-jei után már nem okoz meglepetést. Az AP-2 portnak köszönhetően a jövőben akár új elektronikus keresőt is csatlakoztathatunk majd az E-M5-re, tehát semmi sincs veszve. Nekünk alapvetően tetszett a fényképezőgép, de a „tetszett” plecsni felé igazán csak a korszakalkotó képstabi és a nagyon jó összeépítési minőség (+csepp- és porálló kivitel) billentette a mérleget. Egyelőre még drága, de amint mérséklődik az ár, akár ajánlott is lehet.

Termék megnevezése Olympus OM-D E-M5
Jellemzés Az Olympus legújabb neoklasszikus csepp- és porálló gépe korszakalkotó képstabilizátorral.
Pró + Kiváló állóképminőség (RAW állományból konvertálva),
+ rengeteg dedikált kezelőszerv,
+ teljesen egyedire szabható kezelői felület,
+ jó beépített elektronikus kereső,
+ praktikus érintésérzékeny OLED kijelző,
+ csepp- és porálló kivitel,
+ hasznos és érdekes szolgáltatások, funkciók (pl. mágikus szűrők),
+ gyors és pontos AF-rendszer,
+ korszakalkotó képstabilizátor.
Kontra - Megkérik az árát,
- a vázhoz képest aránytalanul nagy kijelző,
- ergonómiai bakik,
- visszafogott filmfelvételi tudás,
- viszonylag lassú képváltás az EVF és a kijelző között.
Ergonómia
Képminőség JPEG
Képminőség RAW
Mozgóképek minősége
Mozgóképfunkciók
Ár/érték
Felépítés, anyaghasználat
Ennyire kellene


Olympus OM-D E-M5 fényképezőgép

MLaca

Az Olympus OM-D E-M5 fényképezőgépet a Olympus hazai kirendeltségétől kaptuk tesztelésre.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​i​r​det​és

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.