2018. május 26., szombat

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus E-M5 - máris modern klasszikus?

Alaposan szemügyre vettük az Olympus legújabb m4/3-os gépét, a legendás OM sorozatot feltámasztó OM-D E-M5-öt.

Hirdetés

Működés II.

A fantasztikus képstabilizátor és a nagyon gyors AF-rendszer azonban nem minden, amit az E-M5 nyújt. Ott van például a három funkciógomb (Fn1, Fn2 és a filmfelvételt indító), amelyekhez szinte szabadon rendelhetünk bármit. Ha azonban még több közvetlen hozzáférésre lenne szükségünk, akkor a kurzorok közül kettőt szintén felhasználhatunk dedikált gombként (menüben előbb engedélyezni kell a „direkt funkciót”). Sőt, az olyan objektívek, amelyek rendelkeznek L-Fn nyomógombbal (mint a kitben kapott 12-50 mm-es), további egy dedikált vezérlőt adnak kezünkbe - a lehetőségek szinte végtelenek.

Az Olympus E-M5 összesen tizenegy mágikus szűrőt (felsorolásukat lásd a táblázatban) kapott, de van egy olyan beállítás is, ahol a fényképezőgép egy gombnyomásra (tehát a kioldó egyszeri megnyomására) elkészíti a teljes szűrősort.

Ha fotózandó témánk expozíciós értékei a túlzottan kontrasztos fényviszonyok miatt nehezen állíthatóak be pontosan, akkor bátran hívjuk segítségül a „kiemelés és árnyékvezérlés” szolgáltatást. Ezt akár hozzá is rendelhetjük az egyik funkciógombhoz, így fényképezés közben azonnal elérhetővé válik. A két tárcsa segítségével vagy a bebukott részeket emelhetjük ki, vagy a kiégetteket korrigálhatjuk (persze, ellenkező irányban is működik a dolog: a bebukott részeket teljesen elsötétíthetjük, illetve a kiégetteket még jobban kivilágosíthatjuk).

Sorozatfelvétel szempontjából is nagyot alkotott az Olympus, talán csak a (PD-AF alapú) Nikon 1 vázak jobbak nála: az E-M5 képes akár kilenc kép rögzítésére másodpercenként (20 RAW, 70 JPEG - megfelelően gyors memóriakártya esetében). Kisfilmünk a redőnyzárról felvétel közben:

Összesen 23 sémát kínál az Olympus újdonsága, amelyek közül számunkra a legérdekesebb három az e-Portré, valamint a világos és a sötét tónus volt. A sémák között barangolva észrevettük, hogy a panoráma is szerepel a listán, azonban csalódnunk kellett, mert itt sajnos szó sincs pásztázó, vagy más modern panorámázási funkcióról.

Természetesen nem maradhattak ki az E-M5 repertoárjából az olyan szolgáltatások és funkciók sem, amelyek már a PEN E-P3-ban is megtalálhatóak voltak, mint például a különféle képsorok (bracket), a többszöri expozíció (két felvétel egy „képkockára”), a vezeték nélküli vakuvezérlés, a képméret arányválasztás (4:3, 16:9, 3:2, 1:1, 3:3), a paraméterezhető felvételi nézet (0,3-tól 20 mp-ig tartja a képet), az arcprioritásos mód, ahol immár az előnyt élvező szemet is be lehet állítani (jobb vagy bal szemet figyelje a gép), hogy csak párat említsünk a rengetegből. Az biztos, hogy ennyire komplex és egyénre szabható fényképezőgépet ebben a szegmensben keresve sem találhatunk, ugyanis nincs.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.