Hi​rdet​és​

2018. április 21., szombat

Útvonal

Tesztek » Hazai Pálya rovat

Nyári hardverújdonságok

Ryzen áttekintéssel, akciós monitorokkal, notebookokkal és egyéb piaci érdekességekkel jelentkezünk.

AMD Ryzen


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Ősszel érkezett, és nagy port kavart az AMD Ryzen 7 processzorcsaládja. Alaposan odavágott az Intel több mint háromszázezer forintos, LGA2011-es sokmagosainak, így a száz-kétszáz ezer forint közötti árak több, mint barátságosnak tűntek. Persze, nem sokan hajlandóak ilyen sok pénzt kifizetni egy CPU-ért, és ma már nem is kell. A legkisebb nyolcmagos, tizenhat szálas Ryzen 1700 anno 120 000 forint környékéről indított, most viszont már 20%-kal olcsóbban 96 000 forint körül megkapható. Egy felső-középkategóriás alaplap árával lett olcsóbb a Ryzen 7 1700X. Négy hónapja még 150 000 forint környékén kínálták, ma már 110 000 forint alatt beszerezhető.

Azért a százezer forint körüli processzorok még mindig elég távol állnak a legtöbb magyar vásárló lehetőségeitől. Nálunk a Ryzen 5 család legkomolyabb, hatmagos, tizenkét szálas tagja, a Ryzen 5 1600X számíthat komoly sikerre. Ugyanis a mostanra 75 000 forint környékére csökkentett árával a négymagos, nyolcszálas de tuning nélküli, hetedik generációs Core i7, illetve a négymagos, négyszálas, tuningos Core i5-ösök, mint a Core i5-7600K árszintjén mozog. Egyszálas feladatoknál nem, viszont a többszálasokban alaposan odaver az Intel konkurenciának. A négymagos, nyolcszálas Ryzen 5 1500X még mindig felveszi a versenyt a Core i5-ösökkel. Ráadásul nála az 55 000 forintos árban már a tuning lehetősége is benne van, míg az Inteleknél ezt csak hetvenezer forint körül kapjuk meg.

A Ryzen processzorok alá való alaplapok is jellemzően valamivel olcsóbbak az Intel LGA1151-es alternatívánál, de azért itt is akadnak brutálisan kikent-kifent darabok ütős árazással. Ilyen például az Asus Corosshair VI Hero, amit már felszereltek azzal a spéci extrával, ami az RGB világítás után az új földművesvakító funkció lesz. A 3D nyomtatható kiegészítőkről van szó, amiknek a nyomtatóhoz való terveit az Asustól lehet letölteni. Akad a kínálatban ventilátortartó az M.2 SSD fölé, alaplapi tápkábel és egyéb kötegek elrejtője, különböző kábelrendezők, SLI híd dísz, ROG ventilátorrács, de magát a ROG logót és a hozzá illő betűtípust is megkapjuk. Emellett már csekélységnek tűnik a gamer világítás, a game hangkodek, a gamer csatlakozók, a gamer hálózati vezérlő, a gamer PCI Express foglalat védelem és a többi csoda, amit 83 000 forintért megkapunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hird​e​t​é​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.