Hirdetés

Augusztusi hardverújdonságok

Friss procikat, alaplapokat, monitorokat és más érdekességeket mutatunk a hazai piacról.

Hirdetés

Processzorok


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Azt hinné az ember, hogy nyáron alszik a processzorok világa, de nem így van. Az AMD Ryzen lapkái tavasszal annyira felkorbácsolták az addig állóvízként viselkedő piacot, hogy még most is komoly hullámokat vet. Megérkezett a hazai piacra az Intel válasza a Ryzenre, vagyis a sokmagos Skylake-X processzorcsalád. Hogy számozásban a Ryzen 7 fölé tudjanak menni, a legújabb izmos, tízmagos modellt Intel Core i9-7900X-nek hívják.

Az LGA2066-os foglalatba illeszkedő óriás 3,30 GHz-es alapórajele 4,30 GHz-ig felszaladhat, a Hyper-Threading támogatás révén egyszerre húsz párhuzamos programszálat tud futtatni. Ereje mellett ára sem akármilyen, kereken háromszázezer forintért kínálják, ami a legnagyobb nyolcmagos Ryzen 7 árának is több mint a duplája.

AMD vonalon lefelé nyújtózkodik a CPU-kínálat. A csúcs Ryzen 7 és a középkategóriás Ryzen 5 sorozatok után most itt vannak a belépőszintre szánt Ryzen 3 lapkák. A Core i3-as konkurensekkel ellentétben itt valódi négymagos megoldásokról van szó, igaz, a nagyobb Ryzenekkel ellentétben egy magon csak egy programszálat tudnak futtatni. A Ryzen 3 duó kisebb tagja, a Ryzen 3 1200 3,1 GHz-es alap- és 3,40 GHz-es turbó órajelet kínál 65 wattos TDP fogyasztási mutató és 34 680 forintos ár mellett. A Ryzen 3 1300X szintén 65 wattos, de már 3,50/3,70 GHz-en ketyeg, ára pedig 41  680 forint. Mindkét modell szorzózármentes, tehát megfelelő alaplapban szabadon tuningolható.

Alig egy hónapja mutatkozott be a Sharkoon SilentStorm Icewind tápcsaládja. Kétszer hat tápról van szó, melyek két szériába sorakoznak. Közös tulajdonságuk, hogy ventilátoruk 135 mm-es, 12 voltos feszültségágukat egyben hagyták, részlegesen modulárisak és 80 Plus bronz hatékonysági mutatóval rendelkeznek. Az Icewind Black modellek kábelei feketék és szalagos kialakításúak.

Még érdekesebb a sima Icewind vonal; itt a ventilátorrács körül fekete helyett fehér a lemezburkolat, a kábelek pedig szálanként bújtak harisnyába, látványos, fekete-kék színűbe, elvezetésükhöz kis szálrendező elemeket is kapunk. A Sharkoon SilentStorm Icewind és Icewind Black is 550, 650 és 750 wattos teljesítménnyel kapható. Az előbbinél 28 400, 30 400, illetve 32 000 forint az ajánlott ár, az utóbbi széria valamivel olcsóbb, 24 900, 26 800, illetve 28 400 forint kóstál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés