Vélemény: rémhírek terjednek a GeForce GTX 780 Ti VGA-ról - frissítve!

Furcsa startot él meg a GeForce GTX 780 Ti Kínában, hiszen a fórumozók leégő kártyákra panaszkodnak. Az általunk is tesztelt termék egy új nyomtatott áramköri lapot kapott a korábbi GeForce GTX 780 és Titan megoldásokhoz képest, és állítólag ezzel nincs is gond, viszont az a pletyka járja, hogy számos termék készült még a régi nyomtatott áramkörre alapozva, amelyek beleéghettek a PCI Express foglalatba. Elvi szinten ez logikusnak hangzik, és az állítólagos panaszok mennyiségét figyelembe véve akár még hihető is lenne, de hiányoznak az egyértelmű bizonyítékok. Ugyan született két fotó, mely az állítólagos problémát hivatott bizonyítani, de ez önmagában nem elég a szériahiba kikiáltására, hiszen egy rosszul behelyezett VGA is produkálhatja azt, hogy a csatoló egyes részei megsülnek. Illetve mondjuk ki azt is, hogy nem elég csak az égett részt lefényképezni, hiszen az adott VGA gyakorlatilag beazonosíthatatlan.

Egy leégett, de nem beazonosítható kártya Egy leégett, de nem beazonosítható kártya
Egy leégett, de nem beazonosítható kártya (forrás: ChipHell) [+]

Bár távol álljon tőlünk, hogy látatlanban megvádoljunk bárkit is azzal, hogy valótlant állít, azonban a világháló anonimitást ad, így nem elképzelhetetlen, hogy valaki esetleg csak jó heccnek tartja az adott termék lejáratását. Mindenféle bizonyíték nélkül közölt fórumbejegyzésekre tehát nem feltétlenül érdemes építeni, még akkor sem, ha többen állítják ugyanazt.

Itt akár pontot is tehetnénk az ügy végére, azonban az ügyet feltüzelte, hogy Hongkong legnagyobb kereskedelmi üzletlánca, a Centralfield egyébként nemrég rakott fel egy üzenetet a Facebookra, melyben ecsetelték, hogy határozatlan ideig szüneteltetik az összes GeForce GTX 780 Ti kártya forgalmazását. Ezt sokan egyenesen beismerő vallomásnak vették, de a Centralfieldnél azt is leírták, hogy a panaszok kivizsgálására ráállított ügynök Hongkongban egyetlen problémás esetről sem szerzett tudomást. Ez tehát inkább elővigyázatosságnak tűnik a kereskedés részéről, hiszen minden bizonnyal túl kevés adat áll rendelkezésre a jó döntés meghozatalához, így bármi is legyen a történet hátterében, azzal nem árthatnak a felhasználóknak, ha ideiglenesen leállítják a GeForce GTX 780 Ti VGA-k eladását, amíg az eset nem tisztázódik teljesen. További adalék, hogy a Facebookra írt üzenetet mára törölték, illetve a meghibásodásokról szóló HKEPC fórumon is erős moderáció zajlik a panasszal élő felhasználók ellen, ami a legrosszabb válasz a szituációra, hiszen ez csak további bizonytalanságot kelt a potenciális vásárlókban – úgy tűnik, mintha valamit a szőnyeg alá szeretnének söpörni, pedig igazából még nincs mit.

Egyelőre tehát maradjunk a tényeknél: a GeForce GTX 780 Ti VGA-ra vonatkozóan még nincs olyan megdönthetetlen bizonyíték, ami jelezné, hogy a termékkel bármi gond lenne, és amíg ez meg nem születik addig minden csak a rémhír kategóriába sorolható. Mindenesetre a legjobb az lenne, ha az NVIDIA előállna egy hivatalos közleménnyel, mely tisztázza az esetet.

Kiegészítés: A hír megjelenését követően a Centralfield bejelentette a Facebook oldalán, hogy újra elérhető a GeForce GTX 780 Ti jelzésű kártya. Állításuk szerint több ügynökkel és beszállítóval egyeztetve nem találtak a pletykált hibára vonatkozó jeleket, így újraindul a forgalmazás.

Végül kiderült, hogy szériahibáról abszolút nincs szó, de 55 darab Galaxy márkájú kártyát visszahívnak, melyek potenciálisan hajlamosak a túlmelegedésre. Mivel ezek csak Kínában kerültek forgalomba, így máshol ezzel a döntéssel nem kell törődni. A hibás kártyák sorozatszámát az alábbi kép tartalmazza.


(forrás: ChipHell) [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés