NVIDIA GeForce GTX 750 Ti: itt a Maxwell!

Kepler helyett Maxwell

A Kepler a GTX 680-nal kézenfogva lassan két éve került piacra, egészen pontosan 2012 márciusának végén. Az utóbbi években kialakult trend szerint egy GPU mikroarchitektúra legalább két évet húz ki, és rendszerint két grafikuskártya-generáció épül rá. Ez történt a Kepler esetében is, hisz a GTX 600-as jelzésű termékek után tavaly egy frissített, 700-as sorozat is piacra került, mely a korábbi lapkák újrapozicionálásából született. Az így megjelent modellek elsődleges célja a Maxwellig húzódó űr kitöltése volt, ami a látottak alapján sikerült is.


[+]

Manapság egyáltalán nem ritka, hogy bizonyos nagyobb fejlesztések hónapokat, vagy szélsőségesebb esetben akár egy évet vagy éveket késnek. Végül a Maxwell is elcsúszott kissé, így a korábbi 2013-as céldátumot 2014-re módosított az NVIDIA. Ennek oka ebben az esetben is valószínűleg a gyártástechnológia háza táján keresendő, hisz a TSMC 20 nm-es gyártósorai csak a közelmúltban kezdték meg a tömegtermelést. Erről már több hónappal ezelőtt tudhatott az NVIDIA, ezért a Maxwell debütálását végül a már két éve alkalmazott 28 nm-es csíkszélességre bízták. A döntés teljesen logikus, hisz az utóbbi gyártástechnológiával már rengeteg tapasztalatot szereztek a mérnökök, így ebben az esetben "csak" az új mikroarchitektúra esetleges problémáit kellett megoldaniuk. Ezen felül azonos csíkszélességen könnyebb összevetni a két rendszert, ami a fejlesztőknek is egy jobb támpontot adhat.


[+]

Ennek fényében már érhető is, hogy a vállalat tavaly miért csak a GTX 760-tól felfelé frissítette a palettáját, ugyanis ezzel a lépéssel helyet hagytak a Maxwell-alapú kártyáknak. Az NVIDIA sajtóanyagaiban fellelhető információk alapján jelenleg az első generációs Maxwell-lel barátkozhatunk. A második generáció valószínűleg az év második felében érkező 20 nm-es modelleket fogja jelenteni, hisz hosszabb távon elengedhetetlen a csíkszélességváltás, még ha ez a korábbiakhoz képest már kevesebb előnnyel is kecsegtet.


[+]

A vállalat különösen hangsúlyozza a hatékonyságot. Azt már a cég elnök-vezérigazgatója is elárulta nekünk, hogy meglátásuk szerint ennek jelentősége hamarosan egyenrangú lesz a számítási teljesítménnyel, így nem csoda, hogy több helyen is kiemelik. A Kepler pályájából kiindulva csak idő kérdése, hogy a Maxwell is egy Tegra chipben kössön ki, ahol rendkívül fontos a fogyasztás, illetve az ahhoz társuló számítási teljesítmény. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ez a tulajdonság más területeken elhanyagolható lenne, sőt, hisz a szervereknél is sarkalatos pont a hatékony energiafelhasználás, de említhetnénk még akár a notebookokba szánt GPU-kat is.


[+]

Az első, GM107 kódjelű Maxwell lapka egy középkategóriás megoldás lett. Az erre épülő két asztali grafikus kártya a GTX 650 és a GTX 660 közé csúszik be, ami talán épp a leginkább keresett megoldások vadászmezeje, hisz ebben az árkategóriában rengeteg kártya talál gazdára.


[+]

A vállalat tehát első körben két kártyával dobja be a Maxwellt, amiből mi most a nagyobbik, GTX 750 Ti jelzésű modellel foglalkozunk, míg a "Ti" jelölés nélküli modellt valamikor a közeljövőben fogjuk megvizsgálni.


[+]

A GeForce GTX 750 Ti grafikus kártya 640, úgynevezett CUDA magot vonultat fel. Ezek alapórajele 1020 MHz, ami a GPU Boost 2.0-nak köszönhetően egészen 1085 MHz-ig szaladhat fel. A memória típusa GDDR5, kapacitása 1 vagy 2 GB lehet, míg órajele effektív 5400 MHz. Az első kisebb meglepetés a TDP értéke, ami mindössze 60 watt, így a (referencia) kártya nem igényel extra tápcsatlakozót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés