Ti jelzés nélkül futott be a kisebbik Maxwell

Az NVIDIA az általunk is tesztelt GeForce GTX 750 Ti mellett bemutatta a GeForce GTX 750-et is, ami a Ti jelzést ugyan nélkülözi, de ettől ugyanarra a Maxwell architektúrára épül, amelyet a linkelt cikkben elemeztünk.

A GeForce GTX 750 röviden a GTX 750 Ti butított verziója. Az előbbi terméken is GM107-es lapka dolgozik, ám a beépített öt darab streaming multiprocesszorból, vagy újabb nevén SMM-ből egy inaktív. Más változás viszont nincs, így marad az egyetlen setup motor, amit amúgy sem lehetne lekapcsolni. A változások összesen 512 darab CUDA magot és 32 darab textúrázó csatornát eredményeznek, míg 128 bites memóriabusz két darab 64 bites partíciójához egy-egy darab ROP blokk kapcsolódik, ami összesen 16 blending egységet kínál.

Az NVIDIA GeForce GTX 750 magórajelének 1020 MHz-et szabott meg, amit a GPU Boost 1085 MHz-re emelhet. A memóriabuszhoz GDDR5 szabványú memóriák köthetők, melyek effektív 5 GHz-es órajelen ketyeghetnek. A VRAM kapacitása 1 GB lehet, de nem kizárt, hogy később pár gyártó előáll 2 GB-os modellel is.

NVIDIA GeForce GTX 750
NVIDIA GeForce GTX 750 [+]

A GeForce GTX 750 az NVIDIA hivatalos adatai alapján 55 wattos TDP fogyasztással rendelkezik, aminek hála a kártyán nincs PCI Express tápcsatlakozó. A terhelés nélküli fogyasztás nagyjából 10-15 watt környékén alakul. Az új VGA természetesen mindazokat a funkciókat tudja, amit a Kepler és a Maxwell architektúrára épülő többi termék, így támogatja a DirectX 11-et, az OpenGL 4.4-et, az OpenCL 1.1-t, a C++ AMP-t és a DirectCompute 5.0-t, valamint található benne egy új generációs NVENC motor is. A referenciatermék hátlapján két darab dual-link DVI, illetve egy 3 GHz-es HDMI 1.4a interfészt lapul, de opcionálisan használható DisplayPort 1.2 HBR2 aljzat is.

Az NVIDIA a GeForce GTX 750-et 119 dolláros szintre szánja, amitől persze a gyártók némileg eltérhetnek, ha alkalmaznak gyári tuningot is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés