NVIDIA GeForce GTX 1060 – GP106 félpénzen

Nagyrészt egy felezett GP104 lett a GP106. A kérdés csupán az, hogy teszi-e mindezt fél sikerrel? A tesztből kiderül!

Az NVIDIA GeForce GTX 1060

Az NVIDIA GeForce GTX 1060 Founders Edition kétségtelenül tetszetős, minőséget sugárzó darab, ezen belül is a GeForce GTX 690 kártyával debütált megjelenési koncepcióra épül a hűtése. Ez a kártya valamivel rövidebb, mint az eddig tesztelt GTX 1080 és GTX 1070-es megoldások, konkrétan 25 centiméter, de természetesen ez is elkéri a dupla kártyahelyet. A konkurens RX 480 is csak pár mm-rel rövidebb nála. Külsőre kísérteties az egyezés a névrokonokként említhető, nagyobb Founders Edition-ökkel, de egy-két helyen azért megfigyelhető a költségcsökkentés, hiszen ennek a VGA-nak muszáj korrekt ár/érték arányt felmutatnia.

Az NVIDIA GeForce GTX 1060 Founders Edition
Az NVIDIA GeForce GTX 1060 Founders Edition [+]

Tartozékok nélkül érkezett hozzánk a tesztalany, egy egyszerű kartondobozban, de a bolti verziók természetesen nem nélkülözik a bővebb körítést. Ezt a modellt is az ezüst és fekete színben pompázó hűtés uralja, ami jellemző a Pascal generációra, de plexiablak itt nincs, illetve a hűtőborda tetejének kialakítása olyan, hogy záróelemként is szolgál. Természetesen a LED világítás itt is egy szinte kötelező extra, de az RGB színskálát nem kapjuk meg. A zölden világító GeForce GTX feliratot az NVIDIA által biztosított alkalmazással kapcsolhatjuk igény szerint ki és be, alapértelmezetten azonban világít. A GeForce Experience program telepítését követően arra most is van lehetőség, hogy a világítás ütemét, jellegét testre szabjuk.



A GTX 1060 szemből, oldalról és a kimenetek felől A GTX 1060 szemből, oldalról és a kimenetek felől A GTX 1060 szemből, oldalról és a kimenetek felől
A GTX 1060 szemből, oldalról és a kimenetek felől [+]

Az új GeForce-nál már sajnos elmaradt a leginkább mechanikai védelem és esztétikai megoldás gyanánt szolgáló hátlapi takarólemez, noha a hűtésben egyébként sem nagyon vesz részt, még ha fel is szerelik. A költségek alacsony szinten tartása láthatóan fő szempont volt a VGA versenyképességének növelése érdekében. A csatlakozók, azaz a kimenetek terén az NVIDIA ajánlását láthatjuk viszont, így a dual-link DVI-D mellett egy HDMI 2.0b és három darab DisplayPort 1.4 trónol, tehát a GTX 1070/1080-as megoldással egyezik. Az 1.4-es DisplayPort hitelesítés továbbra sincs meg hivatalosan, de nem hivatalosan megfelel a rendszer, így a VESA tesztje gyakorlatilag csak formalitás lesz.

Összetett a GTX 1060 Founders Edition hűtése... Összetett a GTX 1060 Founders Edition hűtése... Összetett a GTX 1060 Founders Edition hűtése...
Összetett a GTX 1060 Founders Edition hűtése... [+]

Sok részegységből épül fel maga a hűtés, ami meglehetősen bonyolult, emiatt viszonylag nehézkes a szétszedése, mivel rengeteg csavar rögzíti. Azt meg kell hagyni, hogy a videokártya merevsége a legkisebb kívánnivalót sem hagyja maga után, ez tényleg nagyon egyben van! Az öntött alumíniumburkolatot eltávolítva tárul elénk a feketére eloxált hűtőborda, erre egy radiális ventilátor fújja a gépházból távozó levegőt. A hűtés fő kerete a memóriákat és a tápellátás komponenseit is hővezető párnákon keresztül hűti, valamint tartja a légkavarót és az egyéb komponenseket.

Sajnos itt nem tudunk szó nélkül elmenni egy-egy felesleges megoldás mellett. A hattűs PCI Express tápcsatlakozó ugyan fixen beforrasztásra került az egyébként meglehetősen rövid, az x16-os PCI Express csatolón alig túlnyúló nyomtatott áramkörbe, de mégis a hűtés végén helyezték el. Ehhez egy hosszabb vezetékkötegre volt szükség, amit átbújtattak a hűtőkereten, majd egy hevederrel szorították le az egyébként lifegő tápcsatlakozót. Mindez az esetleges hűtőcserét biztosan megnehezíti, és azt sem értjük, miért nem a NYÁK végébe forrasztották be a szokott módon, ahogy az RX 480 esetében ezt megtette az AMD, pedig annak is hosszabb a hűtése a nyomtatott áramköri lapnál.

A ventilátortól jobbra elhelyezkedő kis bordarészlet is csak díszítőelem, a hűtésben nem vesz részt. A lamellák végét elhajtogatták, így légáram nem alakulhat ki. A fő hűtőkerethez csak minimális felületen csatlakozik, tehát a hőátadás sem sokkal nagyobb, és végezetül a ventilátorkamrát is lezárták erről az oldalról egy műanyag idommal, ami a fotón is jól megfigyelhető.

... és eltávolítani sem könnyű. ... és eltávolítani sem könnyű. ... és eltávolítani sem könnyű.
...és eltávolítani sem könnyű [+]

A nyomtatott áramköri lap itt is fekete és szintén nagyon letisztult. Az alkatrészek többsége ugyan más, mint az eddigi Pascal architektúrával rendelkező akár referencia, akár egyedi nyomtatott áramkörrel rendelkező kártyákon, de az elrendezés és a koncepció hasonló, viszont a tápellátó áramkör itt a grafikus mag és a kimenetek közé, a VGA első harmadára került. Annyi különbség azért még pluszban is akad, hogy itt a már említett módon csak egyetlen, 6 tűs tápcsatlakozót helyeztek el, figyelembe véve a mérsékelt fogyasztást. Az SLI csatlakozót hiába is keresnénk, ez a modell már nem támogatja a klasszikus formában (ráadásul az NVIDIA is kezdi visszaszorítani), legfeljebb az explicit API-k multiadapter módján keresztül.

Az alkalmazott Samsung GDDR5 chipek
Az alkalmazott Samsung GDDR5 chipek [+]

A Samsung műhelyéből került ki a Radeon RX 480 tesztünkből is ismerős K4G80325FB-HC25 típusjelű videomemória. GDDR5 típusú, chipenként 1 GB kapacitású modellről van szó, amelynek gyári üzemfeszültsége 1,5 V, és 8000 MHz effektív órajelre van hitelesítve. Ezt az NVIDIA hajszálpontosan ki is használta, ennyin ketyeg ugyanis a kártya fedélzeti tára. A memóriachipek az általunk tesztelt GTX 1070-eken is ilyenek voltak.

A VRM és a PWM integrált-áramkör A VRM és a PWM integrált-áramkör
A VRM és a PWM integrált áramkör [+]

A tápellátást itt erősen visszavágták a nagyobb modellekhez képest, mindössze egy 3+1 fázisú megoldás szolgáltatja, aminek a lelke egy UPI Semiconductortól származó, uP9609P típusjelzésű PWM vezérlő. Az induktivitások mindamellett szerintünk jó minőséget képviselnek (ilyeneket alkalmaznak a GTX 1080 Founders Edition esetében is), és a meghajtásuk a DRMOS-hoz, így az eddig tesztelt megoldásokhoz hasonló. Az NVIDIA mérnökeinek azonban az AP Semiconductor E6930 típusjelzésű példányaira esett a választásuk, de sajnos pontosabb specifikációkat nem sikerült kiderítenünk.

A nyomtatott áramkörön sok üres helyet láttunk, többek közt két memóriachipnek is van hely, valamint sok tápellátó alkatrész sincs beforrasztva. Az NVIDIA GeForce GTX 1060 Founders Edition videokártyáról tehát egyértelműen kijelenthető, hogy GPU-ja nagyjából feleződött a nagyokhoz képest, de a memóriák tekintetében csak a GTX 1080-tól tér el, hiszen az GDDR5X memóriákat használ, a GTX1070-nel e téren egyeznek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés