Hirdetés

Netgear Orbi – a legjobb Wi-Fi?

Megnéztük, mit tud a Netgear vezeték nélküli gerinchálózatot kiépítő, jópofa megjelenésű készlete.

Hirdetés

Netgear Orbi

A vezeték nélküli hálózatokkal egyidős a kapcsolat ingadozásának és szakadozásának a problémája, biztos találkozott már ezzel a kellemetlen jelenséggel minden felhasználó, aki Wi-Fi hálózattal próbálkozott. Az elmúlt években az 5 GHz-es frekvencia és egyre több, egyre nagyobb antenna bevetésével sokat javult a helyzet, de amikor nagyobb területet kell lefedni, akkor jó eséllyel lesz olyan rész, ahol sehogy sem sikerül normális elérést kreálni. Sokan pedig betegesen irtóznak a kábelezéstől, számukra különböző Wi-Fi jelerősítőket és ismétlőket kínálnak, amelyek vagy segítenek megoldani a problémát, vagy nem.

A megfelelő Wi-Fi lefedés legújabb eszköze a Netgear Orbi. Dióhéjban arról van szó, hogy a szokásos, 2,4 GHz-es és 5 GHz-es rádiós egység mellé betettek még egy 5 GHz-est, ami arra hivatott, hogy a készlet két darabját – gerinchálózatot alkotva – nagy sebességgel összekösse vezeték nélkül. Az Orbi összekötő hálózata pedig nagyon komoly, négy ac-s Wi-Fi adatfolyamot használ, aminek elvi csúcssebessége 1733 Mbps. Gyakorlatban pedig ilyen rendszerrel mértünk már a Gigabit Ethernethez hasonló 100 MB/s (800 Mbps) körüli átviteli tempót. Érdekes, hogy az Orbi a rá kapcsolódó kliensek felé már csak két-két n-es (2,4 GHz) és ac-s (5 GHz) adatfolyamot kínál fel 300 és 844 Mbps-os elvi csúcssebességgel, tehát egy AC1200-as router vagy elérési pont tempóját hozza.

A készlet két, külsőre szinte teljesen egyforma darabból áll, az egyik a router, a másik a rá csatlakoztatható szatellit. Leginkább légfrissítő modulokra emlékeztetnek ezek az ovális alapú, felfelé kissé szűkülő hengerek. Kellemes tapintású, selymes, kissé gumis érzetű réteggel vonták be őket, felül pasztellszín betét díszíti őket, ami körül a konfigurációs fázisban fény szűrődik ki, vagyis nagyon dizájnosak, kellemesek, akár szobadísznek is elmennek a lakásban.

Mindeközben egy fejlettebb router minden lényeges csatlakozója és kapcsolója megtalálható rajtuk. A router négy darab Gigabit Ethernet portjából a sárgával jelölt az internetelérésé, a maradék három LAN aljzat. Kapunk USB 2.0-t is, a két gomb közül az egyik a ki-/bekapcsoló, a másik szinkronizálásra vagy WPS kapcsolat indítására szolgál. A szatellitnél csak annyi a változás, hogy itt mind a négy Ethernet port LAN funkcióval bír.

Külső antennák nincsenek, a hardver pedig a legfejlettebb, amit most a Qualcomm kínál. A központi szerepet a Qualcomm IPQ4019 kapta, amely a második generációs, ac-s Wi-Fi rendszerchipek közé tartozik. Négy ARM Cortex-A7 processzormagja van, támogatja az MU-MIMO-t és a Wi-Fi SON-t vagyis az önmagát optimalizáló hálózati technológiát, emellett a kliensek felé kínált két 2,4 GHz-es és két 5 GHz-es adatfolyamot is kezeli. Külön Qualcomm QCA9984 rádiós egységgel oldották meg a routert a szatellittel összekötő, négy adatfolyamos, 5 GHz-es Wi-Fi kapcsolatot, ezt a fejlett modult használja például a nemrégiben tesztelt ZyXEL Armor Z2 vagy más gyártók elit útválasztói is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés