Netbook a notebook ellen

Nagy netbook és a nála kisebb notebook

Jó kérdés, hogy hol a határ notebook és netbook között, melyik gépet lehet netbooknak, melyiket notebooknak nevezni. Méretben 11,6-12 hüvelyk környékén mindkét kategóriában találunk laptopokat. Teljesítményben a netbookot többnyire az Intel gyengécske – de sok esetben elégséges – Centrino Atom platformja jelenti. Kétmagos verziója viszont már nem is olyan vérszegény, főleg, ha órajele is elmozdul 1,6 GHz-ről. Ha maradunk az Intel termékpalettáján, notebookos irányból a rendszerint alacsony fogyasztású, 1,2 GHz körüli, egy-kétmagos processzorok jelentik a minimumot. Teljesítményük nagyon közel van a nagyobb netbookokban található CPU-kéhoz. Summa summárum, a határ nagyon vékony a két kategória között, ráadásul az AMD éppen erre a határra állítja Nile platformját.

Hirdetés

Az év elején egyszer már megvizsgáltuk a nagy netbookok és kis notebookok viszonyát. Azóta viszont mindkét vonalon generációváltás történt. Mai netbookunk, a 12,1 hüvelykes Asus Eee PC 1215N már az új, IGP-vel egybetokozott, kétmagos Atom D525 processzort kapta, aminek ráadásul az NVIDIA Ion 2 platformja is besegít. Ellenfele, a Toshiba Satellite T210 notebookja 11,6 hüvelykes monitorával egy gondolatnyival kisebb nála. Benne szintén IGP-s processzor, a – ráadásul az Arrandale családba tartozó – Pentium U5400 dolgozik. Kis méretük ellenére mindkét masina nagyon felnőttes megjelenésű. Ugyan a Toshiba fedele még a korábbi divat szerint fényes, de sötét színébe valamivel világosabb mintát nyomtak. Az Asus világos fedelén hajszálcsíkok futnak keresztbe, mégsem kelti szálcsiszolt fém illúzióját. Felülete valahol a matt és teljesen fényes között helyezkedik el, kellemes, selymes tapintással. Szerencsére az ujjlenyomatokra nem volt túl fogékony.

Aki nem egymás mellett látja tesztalanyainkat, nehezen mondja meg, hogy a Toshiba picivel kisebb. A kevesebb mint másfél centiméterrel kisebb képátlóhoz ennyivel keskenyebb házat kapott, de mélységük már egyformán 203 mm, az Asus pedig leheletnyivel kisebb akkumulátora miatt pár grammal könnyebb a Toshibánál. Egyik gép homlokzatára sem került csatlakozó. Hátsójukat méretes, hatcellás akkumulátor tölti ki, ami a Satellite T210 esetében 61 Wh-s, az Eee PC 1215N-nél 56 Wh-s. Érdemes megfigyelni, hogy mennyire vékonyak a Toshiba zsanérjai.


Alul Asus Eee PC 1215N, felül Toshiba Satellite T210

Csatlakozókban mindkét gép túllépi a kis laptopok minimumát. A Toshibának balra, a kártyaolvasó mögött eSATA-val kombinált USB 2.0 aljzata és HDMI kimenete van, a méretes szellőzőnyílás és tápcsatlakozó előtt. Az Asusnál hasonló a helyzet, de ott előbbre került a szellőzőnyílás, az USB nem eSATA-s, a sor végén pedig találunk egy analóg monitorkimenetet. Egyik elrendezés sem rossz véleményünk szerint, de az optimális az lenne, ha az USB a szellőzőnyílás elé, a monitoros csatlakozók pedig mögé kerültek volna.


Alul Asus Eee PC 1215N, felül Toshiba Satellite T210

Jobboldalt szinte teljesen egyforma az aljzatok sorrendje. Mindkét gépnél két audio majd két USB csatlakozó jön, a Toshibán itt van az analóg monitorkimenet, a sort pedig Ethernet és Kensington aljzat zárja. Fontos kiemelni, hogy az Eee PC 1215N-nek a jobboldali USB-i már a gyors 3.0 szabványt támogatják, mely sebessége felveszi a versenyt az eSATA-val.


Alul Asus Eee PC 1215N, felül Toshiba Satellite T210

Belül is egészen felnőttes az Eee PC 1215N formaterve. A kijelző, pereme és a billentyűzetes rész fényes, fekete, alatta pedig méretes, világos, a fedélen megismert felületű csuklótámasz jön olyan tapipaddal, ami alig különül el tőle. Szigetes a billentyűzete, de nem a csúnyácska, felülről egy panelen behelyezett, szépen a borítás alá integrálták. Kicsit Sony érzést keltett az összhatás, ami nem egy rossz dolog, meg is voltunk vele elégedve.

A Satellite T210-et kinyitva mellbevágó élményben volt részünk. A billentyűzet pereme és a csuklótámasz krómhatású felületű műanyagból készült, és ehhez még a csuklótámasz középső részére domború kivitelben rátették a fedélen látott mintát. Természetesen a billentyűzet itt is szigetes, ám elég érdekesen oldották meg a beillesztését. Méretes kerete van, ami oldalt és optikailag alul is sokat elvesz a krómszerű felületből, ezért a gép arányai számunkra furának tűntek. Szóval fura, de érdekes a Satellite T210. Nekünk megjelenésben az Asus netbookja jobban bejött...


Asus Eee PC 1215N és Toshiba Satellite T210

...és nem csak megjelenésben, hanem minőségérzetben is. Bár egy picivel könnyebb és nagyobb volt a Toshibánál, masszívabb gép benyomását keltette. A Satellite T210 teteje becsukott állapotban úgy rugózott, hogy a monitor alsó pereme és a billentyűzetes rész felső pereme kellemetlen nyekergéssel összeért. Szintén zavaróan horpadt a csuklótámasza, igaz az Asusnál meg a billentyűzet alapja rugózott egy kicsit, míg a Toshiba ezen a részen példásan stabil maradt.

Maximális nyílásszögben a Satellite T210 nyert. Ölbe véve is kényelmesen tudtuk használni, míg az Asusnál jó lett volna még 10-20 foknyi döntési lehetőség.

Alul az Asusnál csak a két memóriamodulhoz és az akkumulátorhoz fértünk hozzá. A Toshibánál ezen felül még a szépen becsomagolt merevlemezt is ki tudtuk cserélni. Hasonló mobil gépeknél szerintünk alapfunkciónak kellene lennie a beépített 3G modemnek, de ilyenre csak a Toshibának volt előkészítése az akkumulátor mögött. A hazai forgalomba érkező T210-10X modellnél nem találtunk utalást jelenlétére.


Asus Eee PC 1215N


Toshiba Satellite T210

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés