Hirdetés

2017. november 17., péntek

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

Mindenes notebook a Toshibától

Kipróbáltuk a Toshiba Satellite L505 sorozatának egy nagyon jól felszerelt darabját.

Hirdetés

Toshiba Satellite L505

Aki próbálta már, biztosan tudja, hogy nem egyszerű notebookot vásárolni. Egyrészt az igazán tetszetős modellek fenemód drágák, másrészt óriási a kínálat, harmadrészt nem mind arany, ami fénylik. Ma egy egészen jól összeállított csomagot mutatunk be, ami sokféle felhasználásra lehet jó. A Toshiba Satellite L505 sorozatának egyik tagjáról, az L505-139-ről van szó. Később majd kiderül, miért fontos a pontos megjelölés, de haladjunk szép sorjában! A Toshiba Satellite laptopjait a külföldiül „konzumer” közönségnek szánja, vagyis az otthoni felhasználóknak. Mintha otthonra nem lehetne vállalati (business class) gépet venni. Az L széria kedvezőbb árfekvésű, az A rendszerint formásabb gépeket tömörít, de azért a mi L505-ünknek sem kell ám szégyenkeznie. Fényes kabátját az A-modellektől csak némi krómos keretezés különbözteti meg, aminek hiányába valószínűleg nem hal bele a vásárló. A fényes felületbe süllyesztett, íves minta mutatós, de hamar ujjlenyomatok és egyéb maszatok fedik.

Szemből nézve egy Toshiba klasszikust, a tekerős hangerőszabályzót figyelhetjük meg. Mint oly sokszor korábban, most is eltartott egy ideig, míg megtaláltuk, de utána már nagyon ráállt a kezünk. Mellette a kártyaolvasó nyílás húzódik, és ezzel vége is a látnivalóknak. Hátul sem valami érdekes a helyzet. Egy nagy, szokatlan kialakítású zsanért láthatunk csak, csatlakozókat vagy akkut nem.

Oldalról a Satellite L505 szinte bármelyik jól felszerelt, mai notebook lehetne. Ott sorakoznak rajta a kötelezők: pár USB, eSATA, HDMI, D-Sub hangcsatlakozók, Ethernet aljzat, ExpressCard bővítő, szellőzőnyílás. Az elosztás korrekt, bár balra jól jött volna még egy (két) USB az eSATA-s kombó mellé. Igaz, egy mai Wi-Fi és Bluetooth adapteres, webkamerás, kártyaolvasós laptopra már nem kell túl sok mindent akasztani, szóval a három USB is megteszi. Még akkor is, ha nem 3.0-sak.

Kellemesen, a jól összerakottság érzését keltve fordult a Satellite L505 vaskos fedele a szokatlan zsanéron. Szerintünk ez a megoldás jobban mutat, mint a klasszikusak. Azt a látszatot kelti, mintha az alsó és felső rész egy egészet alkotna, nem pedig valami kétes stabilitású pántokon fordulna a kijelzőpanel.

Belül is folytatóik a hullámos minta. Újabb, L-t az A szériától megkülönböztető részletet láthatunk a billentyűzet fölött, ami a 15,6”-os gépeknél szinte már kötelezően numerikus padot is magában foglal. Itt az extra gombok sora hagyományos, az A-soknál rendszerint érintős. Két végére krómkeretes hangszórót tettek, de ezúttal sajnos elmaradt a Harman/Kardon felirat. Talán ez a legfájóbb hiányzó részlet. Csak az A-modelleknek jár korrekt csipogó, az L-eknek meg kell elégedniük a kommersszel. Természetesen a kijelző is fényes, akárcsak vékony kerete, sőt Toshibáéknál a billentyűzet is tükrös. De legalább nem szigetes.

Maximális nyílásszögben nem bajnok a Satellite L505, de a szükséges szintet azért hozza. Egy ekkora gépet ritkábban használnak ölben tartva, asztalnál ülve pedig a magasabb felhasználóknak is megfelel majd nyílási szöge.

Alul csak a legszükségesebb cserélhető alkatrészekhez fértünk hozzá, nevezetesen az akkumulátorhoz, a merevlemezhez és a két memóriamodulhoz. Az akku sajnos elég kicsi, csupán 44 wattórás. Ezzel még a takarékos Intel platform sem húzza sokáig. Jó hír, hogy a telep alatt belső 3G modem nyílása húzódik. Kár, hogy ez a tétel az opciós listára szorult, nem része az alapfelszerelésnek. Ma már szinte kötelező a merevlemez fémfedeles védelme. Sajnos 3D rázkódásvédelmet csak a Satellite A széria kapott. Említést érdemel még a szellőzőrendszer hangsúlyos bemeneti nyílása. Ez az a rész, amit nem célszerű – mondjuk combunkkal – eltakarni.

Összességében az L505 kívülről egy jól összerakott, szolid masinának tűnt. Egyedül közel 3 kilogrammos súlyát kifogásoltuk, ilyen méretű akkumulátorral a konkurensek gyakran fél kilóval is könnyebbek. Nyilván az az ötven deka nem fogja agyonnyomni a cipekedő felhasználót, de minek vonszoljuk az extra súlyt, ha a vetélytársaknál nem kell? Persze ennek a vaskosságnak van előnye is. A „sok anyag” miatt elég masszív lett az L505, nem csavarodik, nem horpad, nem nyekereg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.