Hirdetés

Asus 1018P - netbook öltönyösöknek

Külső

2007 óta, amióta először megjelentek a piacon, a netbookok felemás fejlődési utat jártak be. Népszerűségük elsősorban két dolognak volt köszönhető: kis méretüknek és viszonylag alacsony áruknak, aminek hatására szélesebb fogyasztói rétegek számára is elérhetővé váltak az ultrahordozható kategóriába tartozó gépek. A kategória megszületése leginkább az Asus Eee PC-ihez kötődik, s talán máig ők rendelkeznek a legszélesebb termékkínálattal a piacon. A kategória azonban magában rejti korlátait is: a kis méret meghatározza az elérhető legnagyobb felbontást, a hardver erősségét és a fogyasztást is. A netbookok nagy része ennek megfelelően az Intel Atom processzorait és a köréjük épülő chipseteket tartalmazza, más alternatívákkal ritkábban találkozunk.

A 10,1” méretben versenyző Asus 1018P sem megújult belsejével kíván hódítani, hanem inkább szolgáltatásaival, anyagminőségével. Tesztalanyunk szálcsiszolt hatású, fekete színű alumíniumburkolatot kapott, amely elnyerte tetszésünket visszafogott eleganciájával – cserébe sajnos diszkréten gyűjtögeti az ujjlenyomatokat. Természetesen ezek a mindennapi használatból eredő nyomok könnyedén eltávolíthatóak, de ha vigyázni akarunk rá, ajánlott például egy second notebook skin beszerzése. A fedélen a megszokott Asus felirat – semmi felesleges sallang, ami elcsúfítaná a letisztult külsőt.

A gép jobb oldalán található a kártyaolvasó, a mikrofon- és az audiocsatlakozó, utána két modern, USB 3.0, melyeket szokás szerint kék színnel emeltek ki, valamint egy Gigabit Ethernet csatlakozó. A bal oldalon D-Sub VGA portot, egy USB-t (ezúttal csak 2.0-ra képes változatot), a hűtő szellőzőnyilásait és a Kensington zárhoz szükséges helyet láthatjuk.


A bekapcsolt állapotot és töltést jelző LED-ek a gép hátulján találhatóak. A zsanérok feszesek, nem tűnnek könnyen meglazulónak.


Felnyitva a netbookot, az utóbbi időben elterjedt szigetes billentyűzettel találjuk szembe magunkat, valamint a gépen lévő operációs rendszert, illetve a különféle tulajonságokat hirdető matricákat láthatjuk a kéztámaszon, amely ugyanabból az anyagból készült, mint a felső borítás. Jobb szélébe ujjlenyomat-olvasót integráltak, ami nem egy bevett dolog netbookokon, örültünk is neki. Említést érdemel még az USB-hez hasonlóan 3.0-s Bluetooth adapter.

Az 1024x600 pixel felbontású, LED háttérvilágítású kijelzőt viszonylag vastag káva veszi körül. Műanyagból készült, de szálcsiszoltság hatásást keti. A káva felső részén, középen található a 0,3 megapixel felbontásra képes beépített webkamera, amit a fölötte lévő csúszka segítségével a lencse eltakarásával ki is iktathatunk.

Rendben volt az Eee PC 1018P maximális nyílásszöge. Ugyan nem tárható teljesen laposra, de magasra nőtt felhasználók is kényelmesen tudnak majd ránézni a kijelzőjére, ha ölbe veszik a gépet.

Tesztgépünkben 44 Wh-s akkumulátor dolgozott, ami netbookos viszonylatban legfeljebb közepesnek mondható. Érdekes, hogy nem a gép hátuljába, hanem elejébe tették. Egyetlen kis ajtó került az Eee PC hasára, mögötte a memóriamodul rejtőzik.

Az akkumulátort eltávolítva bukkan elő a SIM kártyahely, ahova mobilnetre képes SIM-ünket külső modem használata nélkül is képesek vagyunk a szolgáltatónk 3G/HSDPA hálózatára csatlakozni. A beépített HSDPA-modem vélhetőleg nem minden 1018P alapfelszereltségének része.

A géphez kapott szoftverkörítés a Windows 7 Starter verzióján kívül többek között vírusirtót (Trend Micro), előtelepített Skype-ot, az Asus saját, számítógépek közötti szinkronizálásra alkalmas programját, valamint az Asus saját szerverein futó webtárhelyszolgáltatás (500 GB tárhely) 30 napos próbaverzióját foglalja még magába.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés