Hirdetés

Négy csúcs FM2+ alaplap Kaveri alá

ASRock FM2A88X Extreme6+

Az első versenyzőnk az ASRock FM2A88X Extreme6+ nevű üdvöskéje, mely jelen állás szerint a gyártó FM2+ foglalattal ellátott legerősebb modellje.


[+]

A dobozban a használati útmutató és a hátlapi takarólemez mellett csupán 2 pár SATA adatkábelt találtunk.


[+]

Az FM2A88X Extreme6+ barna színű NYÁK-ra alapoz, a slotok pedig fekete színt kaptak. A tápellátás hűtéséről egy önálló, közepes méretű borda gondoskodik.


[+]

A bordát viszonylag egyszerűen, két csavar eltávolítása után sikerült leszednünk, hogy jobban szemügyre vegyük az alatta húzódó tápellátást. A rendszer összesen 8+2 fázisból gazdálkodik, melyek viszonylag fapados felépítéssel rendelkeznek, de ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy könnyebben vagy hamarabb meghibásodna a rendszer. A vezérlés természetesen már ennél a modellnél is digitális, ami a gyártó elnevezésében Digi Power alatt fut. Mindehhez egy nyolctűs csatlakozón keresztül kell eljuttatni a tápegység felől a 12 voltos feszültséget.


[+]

Az ASRock FM2A88X Extreme6+ alaplapon összesen hét PCI slot kapott helyet, melyből öt darab PCI Express típusú. Ezekből a felső két teljes hosszúságú aljzat az APU integrált PCIe vezérlője felől kapja a sávokat (1x16 vagy 2x8), így FM2+ tokozású modell esetében a slotok képesek a PCIe 3.0 szabványnak megfelelő tempót is diktálni. A legalsó aljzat kialakítása ellenére csupán legfeljebb négy, 2.0 szabványú sávval rendelkezhet, melyeket az A88X FCH biztosít. Ezeken felül még két x1-es PCIe és két sima PCI található az alaplapon. A legfelső x1-es slot fölé egy kiegészítő MOLEX tápcsatlakozót helyeztek el, ami egy esetleges erősebb, kétkártyás CrossFire esetében jöhet jól. Az aljzatok alatt három USB 2.0, egy soros, valamint az infra port tűsora található.


[+]

Szokás szerint közvetlenül a déli híd mellett helyezkedik el a hét darab natív SATA port, melyek közül hat 90 fokban kiforgatott. A portok között látható a két UEFI EEPROM chip, melyek közül a második a biztonsági tartalék szerepét tölti be, melynek funkcióját a kicsit lejjebb elhelyezkedő kapcsolóval lehet aktiválni. Az Extreme6+-on egy power és egy reset gomb, valamint egy POST CODE kijelző is helyet kapott.


[+]

A RAM slotok környékén sincs egy USB 3.0-s tűsoron kívül semmilyen egyéb említésre méltó.

A hátlap egy PS2-es kombó billentyűzet/egér aljzattal kezd, ami felett két USB 2.0 található. Ezeket négy, különféle megjelenítő csatlakoztatására szolgáló port követi: VGA (D-Sub), dual-link DVI-D és DisplayPort 1.2, HDMI 1.4. Mellettük HDMI bemenet található, mely egy egyszerű átvezetés a HDMI kimenethez, azaz rögzíteni nem tudjuk a bejövő adatfolyamot, csak egyszerűen továbbítani. Ezeket egy pár USB 3.0 követi, melyek felett az eSATA kapott helyet. Ezután ismét két USB 3.0 következik, és a Qualcomm Atheros AR8171 chipje által vezérelt Gigabit Ethernet port. A hangzásról a Realtek ALC1150 chipje gondoskodik, melynek eredményét az optikai kimeneten keresztül digitális formában is továbbíthatjuk.


ASRock FM2A88X Extreme6+ UEFI

Az FM2A88X Extreme6+ UEFI-je is tartalmazza a tavaly bevezetett újításokat, azaz a közvetlen internetkapcsolat segítségével, akár egy gombnyomásra frissíthetjük az UEFI-t, aminek során megkeresi, majd le is tölti a szükséges fájlt a rendszer. Ezenkívül akár hibajelentést is írhatunk, majd elküldhetünk az ASRock ügyfélszolgálatának, amennyiben bármilyen kérdésünk vagy problémánk lenne.

Egy gyors tuningkísérlet keretein belül természetesen most is vetettünk egy pillantást az alaplap túlhajtási képességére, amihez a korábbi tesztünkből már ismert AMD A10-7850K típusú processzort használtuk. Szokás szerint a legújabb BIOS/UEFI verziót tettük fel, de ez kissé problémásan állította be a feszültséget, amivel valamiért jóval magasabb volt a gyári alap (1,45V) mint a többi modell esetében (1,3V). Ezt végül kézzel kellett korrigálnunk, így az APU feszültségének 1,42 voltra való felsrófolásával, illetve a szorzó emelésével 4500 MHz-ig jutottunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés