Piacon a GeForce 7

Alaplapok
Megtörni látszik az uborkaszezon. A pár hete, hónapja tapasztalható hardverpiaci lanyhulás után most az Intel 955/945-ös chipkészletek bejelentése és a GeForce 7800 GTX nem csak papíron megvalósult startja hozta lázba a piacot, és nem kell már sokat várni a kétmagos processzorokra sem. Eközben befutottak a ViewSonic első 4 ms késleltetésű LCD-i, és megjelentek hazánkban a Speeze házai, új tápokat mutatott be a Coolink és a Thermaltake is, de haladjunk csak szépen sorjában.

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25 százalék áfa hozzászámításával.

Alaplapok

Hirdetés

Először lássuk az eddigi legdrágább, de egyben a legérdekesebb Intel 955X-feldolgozást, az Asus P5WD2 Premiumot. A legfrissebb Intel chipkészlet tulajdonságait szokás szerint számos extrával fejelték meg az Asus mérnökei. A kötelező gyakorlatnak számító kétmagos processzorok, 8 GB DDR2-667 memória és SATA 2 merevlemezszabvány támogatása mellett garantáltan megbirkózik a 800 MHz-es DDR2 modulokkal, valamint kapott egy külső SATA 2 merevlemez-kivezetést is. Még érdekesebb a PCI Express sávok és csatlakozók kiosztása. A hagyományos, grafikus kártyákat fogadó PCI Express x16 aljzat mellett helyet kapott egy univerzális PCI Express slot is, melynek sebessége legfeljebb négyszeres lehet, így akár két videokártyát is hajthatunk az alaplapban. Egyelőre az NVIDIA meghajtóprogramja nem engedélyezi az SLI üzemmódot, az ATI CrossFire technológia alkalmazhatóságáról pedig még nincs információnk.


Asus P5WD2 Premium – vajon mit kezd majd a két videokártyával...?

Az ICH7R déli hídra két PATA és négy SATA egység akasztható, az utóbbiak RAID 0, 1, 5 és 1+0 módban is. Egy Silicon Image vezérlőn keresztül még négy PATA és két SATA meghajtót köthetünk a rendszerbe. Az egyik SATA csatlakozót az alaplap hátsó I/O-paneljére helyezték, így menet közben, kívülről is rácsatlakoztathatjuk adattárolónkat. A felszereltséget két gigabites hálózati vezérlő, USB 2.0 és FireWire konnektorok hadserege, valamint optikai kimenetes, 7.1 csatornás Dolby Digital Live térhatású hangvezérlő teszi teljessé.

Az Asustól széleskörű tuningolási lehetőségeket kapunk; az alaplap BIOS-án keresztül nemcsak a processzor, a memória és az FSB órajele állítható, hanem a PCI Express busz és a rajta csücsülő videokártya ütemezését is módosíthatjuk. A memória- és CPU-feszültségek is finomhangolhatók. Érdemes kiemelni, hogy az északi és a déli híd is passzív hűtést kapott, valamint külön borda hűsíti a processzorfoglalat körül forrósodó alkatrészeket.

Szintén passzív, ráadásul heat-pipe-os hűtést kapott az Abit új Intel chipkészletes zászlóshajója, az AW8-MAX. Az sem meglepő, hogy az Socket 775-ös processzorfoglalat körül itt is hűtőbordák sorakoznak. Az 59 500 forintos alaplap szintén Intel 955X északi és ICH7R déli híddal van szerelve, így a kétmagos processzor és a 8 GB DDR2-667-es memória támogatása sem hiányozhat. Gigabites hálózati vezérlőből az Asus deszkájához hasonlóan kettő van, de VGA-t fogadó PCI Express csatlakozóból csak egy tizenhatszoros jutott. PATA merevlemezből legfeljebb négy, SATA-ból hat csatlakoztatható. A sok-sok USB 2.0 és FireWire dugasz mellett ismét kapunk nyolccsatornás audiokodeket és gyártóspecifikus tuninglehetőségeket.


Abit AW8-MAX – csak semmi zaj: csöves hűtés

Intel 945P északi és – meglepetésre – a nagyobb verziónál megismert RAID-es ICH7R déli híddal érkezik az Abit AL8. A kétmagos processzorokkal ez az alaplap is megbirkózik, de DDR2-667 memóriából „csak” 4 GB-ot emészt, a gigabites hálózati vezérlők száma is feleződött. Merevlemezből legfeljebb nyolc (két PATA és hat SATA 2) csatlakoztatható közvetlenül az alaplapra, a kötelező USB 2.0 portok mellett megmaradt a FireWire is. A gyengébb felszereléshez 41 500 forintos vételár társul, ami csupán négyezer forinttal alacsonyabb a hét hete bemutatott Gigabyte 8I955X Pro áránál.


Abit AL8

Nagyon mérges lehet az, aki három hónappal ezelőtt 37 000 forintért vásárolt Abit AN8 alaplapot. A Socket 939-es Athlon 64-eket fogadó, nForce4 chipes deszka ma 31 000 forintba kerül, ára tizenhat százalékot esett! Akinek nincs szüksége FireWire csatlakozókra, az további 3-4000 négyezer forintot spórolhat, ha az AN8-V-t választja. Mindkét lap alapfelszereltségű, ami 2 GHz-es HyperTransportot, 4 GB memóriának kialakított helyet, négy-négy PATA és SATA csatlakozási lehetőséget, egy darab gigabites hálózati vezérlőt és hatcsatornás hangrendszert jelent. Két dolgot érdemes kiemelni az AN8 családnál. Mint minden más nForce4 chipes alaplapban, ezekben is működnek a kétmagos Athlon 64 X2 processzorok. Az AN8 sorozat tagjai azon kevés nForce4-es megoldások közé tartoznak, ahol az alaplapi chip nem a videokártya takarásába kerül, így nagyobb méretű, zajtalan passzív hűtést is szerelhetünk a forrófejű vezérlőre.


Abit AN8 – érdemes megvárni a hőcsöves hűtésű 2.0-s változatot vagy Ultrát venni

Az AN8 Ultra még tovább megy hűtés terén. A 33 500 forintos alaplapra nForce4 Ultra chip került, amelyen hőcsöves hűtő trónol. A hangtalanul is hatékony hűtőt viszontláthatjuk majd az AN8 2.0-n is. A sima verziótól még nyolccsatornás hangvezérlő és SATA 2-támogatás különbözteti meg az Ultrát.


Abit AN8 Ultra – ilyen hűtést kap majd az AN8 v2.0 is

Az AN8 sorozat legdrágább és egyben legerősebb tagja a két videokártyát befogadó AN8 SLI. Ezért az egyetlen extráért kereken tízezer forintos felárat kell fizetni.

Kingmax

A gyors DDR2 memóriákat végre hivatalosan támogató alaplapok megjelenésével talán teret kapnak a sebes modulok is. Hazánkban eddig csak a Corsair és az OCZ méregdrága 667 MHz-es moduljai voltak elérhetőek, most megjelentek a kedvező ár mellett jó teljesítményt nyújtó Kingmax ilyen termékei is. Az 512 MB-os példányokért 22 500 forintot kell fizetni, a gigabájtosért 45 600-at. Olcsóbbak lettek a Kingmax DDR2-533-as termékei is; a legkisebb, 256 MB-os ára 7500 Ft, a fél gigabájtos 12 000 Ft, a kétszer ekkoráért pedig pontosan kétszer ennyit kell fizetni. Athlon 64-tuningolók is örülhetnek: az 512 MB-os Kingmax DDR500 modul mostanság már csak 16 800 forintba kerül, a feleekkoráért pedig pontosan feleennyit kell fizetni.

Notebook-tulajdonosokra is gondoltak a Kingmaxnál, egy 256 MB-os SO-DIMM modult most hatezer forintért kapunk DDR333 sebességben, de a DDR400-asért is csupán háromszáz forinttal kell többet fizetni. Fél gigabájt DDR333-as Kingston notebook-RAM ára 13 200, a DDR400-ért ismét három százas a pluszköltség. A gyorsabbik fajtából kapható egy gigabájtos változat is, annak 34 500 forint az ára.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés