GeForce 6200 natív AGP interfésszel

Az NVIDIA a CeBIT-en bemutatta új GeForce 6200 kártyáját, amely kissé átdolgozott grafikus processzorának köszönhetően AGP 8x interfészen kapcsolható a rendszerbe. Amint emlékezetes, a belépő szintet képviselő GeForce 6200 videokártyák elsőként az NV43 kódnevű GPU módosított változatával és PCI Express interfésszel kerültek piacra. Míg az NV43 eredetileg nyolc pixelfutószalagot tartalmaz, amelyen a gyártó a GeForce 6200 esetében csupán négyet aktivált, követője, a kisebb költséggel előállított NV44 már ténylegesen is négy futószalaggal rendelkezett. Ez a lapka került a kevesebb fedélzeti VRAM-mal bíró, cserébe a rendszermemóriát is igénybe vevő GeForce 6200 TurboCache kártyákra. Időközben több gyártó (például az AOpen vagy az Albatron) is előállt az NV43 négyfutószalagos változatát a HSI chippel kombináló, AGP csatolófelületű grafikus gyorsítóival, ám az NVIDIA mostantól egyszerűbb megoldást biztosít: az NV44A, amint neve is mutatja, egy natív AGP interfésszel készülő négyfutószalagos chip.


Forrás: ComputerBase

Az AGP-s GeForce 6200-zal elsősorban a kiskereskedelmi piacot célozzák meg, ahol az 50 és 75 euró közötti árszegmensben kínálhatják az NV43 + HSI párosánál olcsóbban előállítható kártyákat. Az új kártyák – természetesen a TurboCache helyett saját VRAM-ot használva – hasonló szolgáltatásokat és teljesítményt mutathatnak fel, mint PCI Express-es testvéreik. 128 és 256 MB memóriával rendelkeznek, amelyek 128 helyett állítólag csak 64 bites vezérlőre kapcsolódnak. Az órajelek feltehetően ugyancsak a PCIe-s változat közelében maradnak.

Mivel a 6200-asok egyöntetűen hiányolni kénytelenek a textúratömörítést, elsősorban csupán kisebb felbontású és részletességű, képjavító funkciók nélküli 3D-megjelenítéshez ajánlottak; a teljes PureVideo funkciókészlet megléte miatt azonban kitűnően alkalmasak videózásra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés