Hirdetés

2019. február 23., szombat

Útvonal

Tesztek » Processzor rovat

Intel Presler: egy korszak alkonya

A Presler mag a NetBurst architektúra végét, ugyanakkor a 65 nm csíkszélességű gyártástechnológia kezdetét jelenti.

A Presler-modellek

A Presler bejelentése egyben a 0,065 mikronos gyártástechnológiára való átállás sikerét is jelenti, hiszen a Presler mellett megjelentek a szintén 0,065 mikronon gyártott Cedar Mill és Yonah magok is. Az alacsonyabb csíkszélességnek köszönhetően csökken a fogyasztás, lehetővé válik magasabb órajelek elérése és nem elhanyagolható szempont, hogy csökkennek az előállítási költségek is. Az alacsonyabb csíkszélességre való átálláson kívül a processzorok nem változnak meg jelentősen. A Cedar Mill a Prescott 2M (Pentium 4 6xx széria) kisebb csíkszélességű megfelelője, így bár a teljesítmény és a tranzisztorok száma nem nőtt, a fogyasztás és a magméret a kisebb csíkszélességnek köszönhetően csökkent (135 helyett 81 mm2).

A Presler némiképpen rendhagyó az újítások terén, hiszen bár a Smithfield utódjának tekinthető, több szempontból is megújult. Amíg a Smithfield két darab 1 MB-os L2 cache-sel rendelkező Prescott magot tartalmazott egyetlen szilíciumlapkára fuzionálva, addig a Presleren két darab 2 MB-os L2 cache-sel rendelkező, egymástól független Cedar Mill mag kapcsolódik össze (lásd a képen). Ez az újítás hatalmas előnyt jelent az Intel számára, hiszen így a gyártó képes jelentős mértékben lecsökkenteni a hibásan legyártott magok számát, emellett egy gyártósoron készülhetnek a Cedar Mill és a Presler magra épülő processzorok is. Lefordítva mindezt, a Smithfield esetében csak egy tökéletesen működő 206 mm2-es magból lehetett Pentium D, viszont az új eljárással két jól sikerült 81 mm2-es mag kell egy Pentium Extreme Edition processzor előállításához, mekkora különbség!

Hirdetés

Viszonyításképpen jó tudni, hogy a Smithfield 230 millió, a Presler pedig 376 millió tranzisztorból áll, ennek ellenére a magméret 206 mm2-ről 162 mm2-re csökkent. Kisebb magméret, alacsonyabb gyártási költség, dupla akkora L2 cache, nem rossz biznisz még nekünk, felhasználóknak sem. A Presler ezen felül csak az Intel Virtualization Technology támogatásában tér el a korábbi processzoroktól. A VT lehetővé teszi, hogy két különböző, egymástól független operációs rendszert futtassunk szimultán egyazon processzoron (avagy a processzor végrehajtó egységeit egymástól függetlenül több szoftverkörnyezet vegye egyidejűleg igénybe). A két Cedar Mill mag továbbra is csak a rendszerbuszon keresztül tud egymással kommunikálni, ahogy a Smithfield esetében is, ez pedig jóval magasabb adatkésleltetési értékeket jelent, mint az Athlon 64 X2 esetében.


Pentium Extreme Edition 955 (Presler) [+]

Az első Presler magra épülő processzor a Pentium Extreme Edition 955, mely visszahozza az 1066 MHz-es QPB (Quad Pumped Bus) órajelet (266 MHz FSB), ami a kétmagos processzorok megjelenésével tűnt el (az utolsó a 3,73 GHz-es Prescott 2M volt). Tekintve, hogy a két mag egyazon rendszerbuszon osztozik, a megnövelt FSB csakis jól jöhet. A PEE 955 3,46 GHz-en jár (13 x 266 MHz), és a Pentium D-kel ellentétben támogatja a Hyper-Threading technológiát, így az operációs rendszer felé négy logikai processzorként jelenik meg (ahogy az PEE 840 is). Az EE szokás szerint 999 dolláros áron kerül forgalomba, kíváncsian várjuk a teszteredményeket, hogy vajon megéri-e az árát, és hogy vajon képes-e befogni az Athlon 64 X2 4800+-t.

 

Processzor neve Órajel Front side bus L2 cache mérete Hyper-Threading támogatása
Pentium Extreme Edition 955 3,46 GHz 266 MHz 2 x 2 MB Van
Pentium D 950 3,4 GHz 200 MHz 2 x 2 MB Nincs
Pentium D 940 3,2 GHz 200 MHz 2 x 2 MB Nincs
Pentium D 930 3 GHz 200 MHz 2 x 2 MB Nincs
Pentium D 920 2,8 GHz 200 MHz 2 x 2 MB Nincs

A PEE 955-ön kívül további négy, Presler magra épülő kétmagos processzor jelent meg, melyek 9xx számozással lettek ellátva, így a 8xx, azaz a Smithfield magos processzoroktól csak az első szám különbözteti meg őket. A 9xx-ek az Extreme Editiontől az FSB órajelében (200 MHz) és a Hyper-Threading nem támogatásában térnek el; a leglassabb 2,8 GHz-en, a leggyorsabb pedig 3,4 GHz-en jár. Az alacsonyabb csíkszélesség bevezetésének köszönhetően gyorsabb processzorokat ismerhetünk meg, most pedig lássuk a felhozatalt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Intel 975X chipset és a CrossFire - frissítve

  A chipgyártó kis lépésekben fejleszti lapkakészleteit - az aktuális csúcsmodell tesztjét kiegészítettük CrossFire eredményekkel is.

 • Kétmagos helyzet

  A dual-core processzorok áttekintése mellett házakkal, multimédiás és vezeték nélküli kiegészítőkkel foglalkozunk.

 • Pentium D 805, a tuningbajnok

  Kedvező áron kapható az Intel legkisebb kétmagos processzora, mely a túlhajtás terén is szolgál kellemes meglepetésekkel.

 • Csúcsprocesszorok viadala

  A két rivális chipgyártó főként játékosoknak szánt csúcsmodelljeit, a Pentium Extreme Edition 965-öt és az Athlon 64 FX-60-at állítottuk sorompóba.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.