Hirdetés

2019. február 23., szombat

Útvonal

Tesztek » Processzor rovat

Intel Presler: egy korszak alkonya

A Presler mag a NetBurst architektúra végét, ugyanakkor a 65 nm csíkszélességű gyártástechnológia kezdetét jelenti.

Értékelés

Az Intel új zászlóshajója, a Pentium Extreme Edition 955 vegyes benyomást gyakorolt ránk. Az új csúcs Intel-chip minden kétséget kizáróan a leggyorsabb Intel processzor, azonban még ez sem elég az AMD leggyorsabb X2-ese ellen. Az Athlon 64 X2 4800+ és a Pentium EE 955 tesztről tesztre váltogatták egymást az első helyen, és még ha meg is előlegezzük a PEE 955-nek az elsőbbséget, akkor sem tudjuk megvételre ajánlani több okból sem. Egyrészt az Athlon 64 X2 4800+ nem a közvetlen riválisa a Pentium EE 955-nek, hiszen nemrégiben megjelent az Athlon 64 FX-60, mely egy 2,6 GHz-en járó kétmagos Athlon 64. Másrészt ha az árakat nézzük, az Athlon 64 X2 4800+ nagykereskedelmi listaára a nemrégiben bekövetkezett csökkentésnek köszönhetően már csak 643 dollár. Harmadrészt (és ez Magyarországon pláne igaz) az Athlon 64 X2 3800+ még olcsóbb (harmadannyi), és túlhajtva bőven elegendő teljesítménnyel rendelkezik, gyorsabb a Pentium EE 955-nél is. Természetesen a Pentium EE 955-öt is lehet húzni, de sok szerencsét kívánunk az illetőnek hozzá...

Hirdetés

Összességében a Presler mag megjelenése nem hozott áttörést a processzorok történetében, nem is ezt vártuk tőle, inkább csak egy szerény, békés és „szép” búcsú a NetBurst architektúra részéről. A Presler a nagyobb másodszintű gyorsítótár ellenére csak nagyon kevés esetben gyorsabb a Smithfieldnél, így teljesítményét tekintve szinte ugyanaz mondható el róla, mint az elődről: az Athlon 64 X2 ellen egyszerűen kevés. Szerencsére a teljesítmény az éremnek csak az egyik oldala, a másik oldalon ott van az ár, és a jelek szerint a Presler magos processzorok semmivel sem lesznek drágábbak a Smithfield magos CPU-knál, így egyértelmű, hogy már csak az újabb magot érdemes megvenni. Az Intel agresszív árpolitikájának köszönhetően az Athlon 64 X2-esek árai is csökkenni fognak, ez pedig nekünk, felhasználóknak csak jó.

Úgy gondoljuk, hogy a Presler elsősorban az Intel számára egyfajta megváltás, hiszen azáltal, hogy nem egy nagy, hanem két kisebb magból állítják össze a processzort, jelentősen leszoríthatóak a gyártási költségek, sokkal kevesebb a selejt. Ez a termelés felfutása után idővel mindenképpen éreztetni fogja a hatását az árcédulákon, ami elősegíti, hogy minél több kétmagos processzoron alapuló konfiguráció születhessen világszerte...

fLeSs

A tesztben szereplő Pentium Extreme Edition 955 processzort az Mmd PR Hungary-tól kaptuk.

Azóta történt

 • Intel 975X chipset és a CrossFire - frissítve

  A chipgyártó kis lépésekben fejleszti lapkakészleteit - az aktuális csúcsmodell tesztjét kiegészítettük CrossFire eredményekkel is.

 • Kétmagos helyzet

  A dual-core processzorok áttekintése mellett házakkal, multimédiás és vezeték nélküli kiegészítőkkel foglalkozunk.

 • Pentium D 805, a tuningbajnok

  Kedvező áron kapható az Intel legkisebb kétmagos processzora, mely a túlhajtás terén is szolgál kellemes meglepetésekkel.

 • Csúcsprocesszorok viadala

  A két rivális chipgyártó főként játékosoknak szánt csúcsmodelljeit, a Pentium Extreme Edition 965-öt és az Athlon 64 FX-60-at állítottuk sorompóba.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.