Bőséges tavaszi hardvereső húsvétra

Asus Z77 alaplapokHivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Ugyan az Intel legújabb, Ivy Bridge processzorai még váratnak magukra, de a hozzájuk szánt, Z77-es chipkészletre épülő alaplapok már ellepték a hazai boltok polcait. Hogy mit tehetünk ezekbe, míg az új CPU-k befutnak? Jóféle Sandy Bridge Core i-ket, mert a CPU-foglalat az új lapokon LGA1155. A friss vezérlőhíd a régi processzorokkal nem mutatja meg minden extráját, a natív USB 3.0 támogatás viszont már élvezhető. Szokás szerint az Asus korán kezdett, több mint fél tucat Z77-es alaplapot kínálnak. Sajnos az árak nem valami barátságosak, de várhatóan a kisebb Z70-es modelleket olcsóbban adják majd. A microATX-es P8Z77-M az LGA1155 processzorfoglalat mellé négy DDR3 memóriaaljzatot, két hosszú PCI Express csatolót (egy x16 és egy x4 sebességűt), két SATA 3.0 és négy SATA 2.0 konnektort, hátlapjára három monitorkimenetet (D-Sub, DVI, HDMI) és többek közt két USB 3.0 aljzatot kapott, vételára pedig három év garanciával 30 530 forint.

A kínálat közepén helyezkedik el az Asus P8Z77-V LE, mely már teljes ATX méretű. Az előbb felsoroltakon kívül külső vezérlővel kapott még két USB 3.0 aljzatot, így hátlapján összesen négy gyors adatátviteli csatlakozó trónol. A két belső mellett még egy külső és egy belső SATA 3.0 aljzata is van, szintén külső kontrollerről meghajtva. Eggyel gyarapodott a monitorkimenetek száma, a D-Sub, DVI és HDMI mellett egy DisplayPort is helyet kapott a fedélzeten. Hosszú PCI Express csatlakozóból itt is kettő van, így használhatunk 16+4 sávos CrossFire-t akár négy GPU-val. Az Asus P8Z77-V LE három év garanciával 44 120 forintba kerül.

Aki nagyon sok pénzt tud Z77-es alaplapra költeni, annak az Asus P8Z77-V DeLuxe-ot érdemes megnéznie. Az ATX-es deszkát felszerelték minden földi jóval, hőcsöves hűtéssel, három hosszú PCI Express aljzattal, digitális feszültségszabályozó részleggel és még Wi-Fi modullal is. Emellett támogatja nemcsak a CrossFire-t, hanem az SLI-t is, USB 3.0 csatlakozóból összesen nyolc került rá, de a két Ethernet aljzatot sem szabad elfelejteni, ahogyan a négy belső és két külső SATA 3.0 csatlakozót sem. Aztán ott vannak még a mindenféle tabletre, okostelefonra és multimédiás eszközökre, illetve tuningra kihegyezett szoftveres megoldások, úgyhogy összességében a 69 350 forintért rengeteg minden kapunk – kérdés, hogy szükségünk van-e minderre.

Akciós hétvégét hirdetett a PCX.hu webáruház számos kedvező vásárlási ajánlattal. Vasárnapig rengeteg alaplap és hozzájuk illő processzor árát csökkentették hol kisebb, hogy nagyobb mértékben. Egészen ügyes, AMD APU-k alá való FM1 foglalatos, A75 északi hidas alaplapot már 15 050 forintért kaphatunk helytakarékos miniATX kivitelben, négy USB 3.0 csatlakozóval. Egy alapfeladatokra tökéletesen elegendő, akár HD filmek élvezéséhez is elég okos A4-3300-as APU-val megtámogatva nagyon olcsón, további 13 740 forintból megalapozhatunk egy költséghatékony konfigurációt, a fenti Asus csúcsalaplap árából pedig már szinte kész is lehet az egész PC.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés