Egyre több részlet derül ki az Intel Maho Bay platformról

Az elmúlt hónap közepén szivárgott ki egy Ivy Bridge APU-kkal kapcsolatos útiterv, melyen belül fény derült az újdonságokat érintő tervekre, illetve a korábbi vezérlőlapkákkal való kompatibilitás részleteire. Ettől függetlenül a legtöbb piaci szegmensre új vezérlőhidak érkeznek, melyek a 7-es szériába tartoznak majd, és ezeket az Ivy Bridge APU-kkal párosítva megépíthető a Maho Bay platform.


[+]

A részletek elemzése előtt megjegyeznénk, hogy az Intel az Ivy Bridge APU-kat kompatibilisnek tekinti a 6-os szériába tartozó vezérlőkkel, ám számos feltétele van a működésnek. Először is az adott alaplapnak Z68, P67, H67, vagy H61 vezérlőhíddal kell rendelkeznie, így a Q67 és a Q65 esetében a támogatás kizárt. Másodszor az alaplapnak támogatnia kell Manageability Engine 8L jelzésű verzióját. Ez első hangzásra bonyolultnak hangzik, de az alaplapgyártók az Ivy Bridge APU-k megjelenését követően ki fognak adni egy listát, hogy pontosan mely alaplapok felelnek meg ezeknek a követelményeknek. Természetesen BIOS és Firmware frissítésekre szükség lehet a megfelelő működéshez, és a vezérlőhíd oldaláról is a legújabb driver kell, hogy az új generációs integrált grafikus mag jól működjön. Az érintett alaplapokhoz minden szükséges szoftver elérhető lesz a megjelenés napján, vagy esetlegesen kicsit később. Végül pedig fontos szempont, hogy az Ivy Bridge APU PCI Express vezérlője csak akkor működik majd 3.0-s módban, ha ezt az adott alaplap, illetve a csatolóba helyezett bővítőkártya támogatja.


[+]

A 7-es szériába tartozó vezérlőhidak nagy újítása, hogy mindegyik képes majd kezelni az Intel IGP-jét, vagyis nem lesz többet P jelzésű modell. Emellett a Sandy Bridge termékeket is fogadják. Természetesen a 6-os sorozatú alaplapok többségének gyártása fokozatosan megszűnik, így az üzleti szférába szánt Q67, Q65 és B65 helyét átveszi a Q77, Q75 és B75, míg az otthoni rendszerek esetében a Z68, P67 és H67 triót rendre a Z77, Z75 és H77 váltja. Kivételt képez ez alól a H61-es vezérlő, melynek nem lesz frissített verziója. Ettől függetlenül új alaplapokkal számolni kell ennél a chipnél is, mivel az olcsó termékek egy része nem támogatja az Ivy Bridge APU-kat. Erről szintén az alaplapgyártók fogják részletesen tájékoztatni a potenciális vásárlókat.

A Maho Bay platform vezérlőhídjainak különbségeit az alábbi táblázat foglalja össze:

A Panther Point családba tartozó vezérlőlapkák képességei
Szolgáltatások Q77
Q75
B75 Z77 Z75 H77
Intel AMT 8.0 van
nincs nincs nincs nincs nincs
Intel Standard Manageability van van nincs nincs nincs nincs
Intel RST 11 van van van van van van
PCI Express konfigurációk egy x16
egy x16 egy x16 egy x16 / két x8 / egy x8 és két x4
egy x16 / két x8 egy x16
Összes USB port száma 14
14 12 14 14
14
USB 3.0-s portok 4 4 4 4 4 4
PCI Express 2.0-s csatornák száma 8
8 8 8 8
8
Összes SATA port száma 6 6 6 6 6 6
SATA 6 Gbps-os portok 2
1 1 2 2
2
CPU tuningfunckiók nincs nincs nincs van van nincs
Natív PCI támogatás
van van van nincs nincs nincs

A következő táblázat azt is összegzi, hogy mire lehet számítani a különböző vezérlőhidak esetében a Sandy, vagy az Ivy Bridge-dzsel:

Lehetséges Processzor, vagy APU és vezérlőlapka párosítások
Szolgáltatások Sandy Bridge
6-os PCH
Sandy Bridge
7-es PCH
Ivy Bridge
6-os PCH
Ivy Bridge
7-es PCH
Integrált USB 3.0 nincs
van nincs van
PCI Express 3.0 nincs nincs lehetséges van
Small Biz Advantage nincs nincs nincs Core CPU-kkal
2012-es vPro és SIPP nincs nincs nincs Core CPU-kkal
Firmware visszaállítás
nincs van nincs van
Smart Response
van, de csak Core CPU-kkal
Smart Connect nincs van nincs van
Wireless Display/Music nincs van nincs van
Rapid Storage nincs van nincs van

A hivatalos értelemben a Maho Bay platform csak Ivy Bridge APU és 7-es szériás Panther Point vezérlőlapka párosításából születik meg. Ez azért fontos, mert a platformhoz számos extra szolgáltatás tartozik, mint például a három független kijelző támogatása, ami a 6-os szériába tartozó vezérlőhidak esetében semmilyen formában nem érhető el. Emellett az alaplapgyártóktól úgy tudjuk, hogy az új HD Graphics IGP már támogatja a 23,976 Hz-es lejátszási módot. Ennek manapság alapszolgáltatásnak kellene lennie, de a Sandy Bridge nem kezelte. Az Ivy Bridge-dzsel azonban a HTPC-t építő közösség is számolhat, de az előbb részletezett funkcióhoz szükséges egy új generációs vezérlőhíd is. A DXVA teljes támogatásáról sincs hír, de az Intel a szoftveres oldalon dolgozik azon, hogy megkerüljék ezt a felületet, így az Ivy Bridge APU multimédiás szempontból is jó alternatíva lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés