Hirdetés

HP EliteBook 840 G1 – könnyű laptop munkára

Megjelenés

Januárban járt nálunk a Lenovo ThinkPad T440s, márciusban a Dell Latitude E7440-et (és E6440-et) láttuk vendégül, most pedig az elit vállalati notebookok triójának harmadik tagja, a HP EliteBook 840 G1 került hozzánk, mely nevével is sugallja, hogy az abszolút csúcskategóriába tartozik. A HP háza táján – a Dellhez és a Lenovóhoz hasonlóan – komoly átszervezések zajlottak az öltönyös szférában, így a 840-es már nem az abszolút csúcs. Számozásban  fölötte áll a vékony EliteBook Folio 1040-es, amit a ThinkPad X1 Carbon konkurensének lehet nevezni, erőben pedig a ZBook 14 gyűri le az EliteBook 840-et, ami a ThinkPad T440p-vel és Latitude E6440-nel áll szemben.

Kívülről szemlélve az EliteBook 840 egyáltalán nem adja át a prémium érzést, a korábbi, csupa fém, vaskos, határozottan szögletes EliteBook 8470p után nagyon filigránnak, lágynak hat lekerekített formája a sötét, puha tapintású fedéllel. A látszat viszont csal, hiszen alumínium és magnézium ötvözetéből készült házzal van dolgunk, ami teljesíti a katonai MIL-STD 810G szabvány ütéssel szembeni ellenállással kapcsolatos tételeit, és tényleg nagyon jól össze van rakva. Fedele ugyan rugózik valamennyit, de ez komolyabb megjelenésű konkurenseinél sincs másképp. A zsanér sem látszik komolynak, mégis minimális rugózással, példásan tartja a vékony fedelet.

Belül 14 hüvelykes, jellemzően matt felületű képernyőt találunk, de a mi tesztpéldányunk érintőpaneles kivitelben érkezett, amit fényes, tükrös felület véd – nem igazán voltunk elragadtatva tőle. Ez a panel 1600x900 pixel felbontású és TN+film technológiás, ahogyan a nem érintős 1600x900-as és az alap 1366x768-as is, viszont úgy tudjuk, hogy a csúcs Full HD (nem érintős, matt) kijelző IPS paneles, ugyanaz, amit a ZBook sorozat tagjaiba is tesznek. Tovább haladva belül, a kijelző alatt egy nagy hangszórónyílás terpeszkedik, ami inkább multimédiás, semmint vállalati notebookokon jellemző. Ugyanez mondható el meglepően jó hangzásáról is, amiben hozza a Dell Latitude E7440 kimondottan magas szintjét.

Nem integrálták a burkolatba a szigetes billentyűzetet, ami külsőre teljesen úgy néz ki, mint a szerényebb ProBookokon található változat, viszont közepén ott mosolyog a pöcökegér, és kétszintű háttérvilágítása is van. A gombok mozgási útja elég rövid, de nyomáspontjuk határozott, alapjuk kellően stabilnak bizonyult. Ezen a téren a konkurensek is folyamatosan visszafelé fejlődnek, de a HP szerintünk a Dell és a Lenovo vetélytárs mögé szorul billentyűzetben és pöcökegérben is; utóbbinak az átlós irányok nem fekszenek igazán. A touchpad viszont kimondottan jónak bizonyult, mérete és sima, de mégsem csúszós felülete dicséretet érdemel, ahogyan elkülönített, szépen járó gombjai is. Kár, hogy felül a pöcökegérhez csak két gomb tartozik, nincs görgetést segítő harmadik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés