Hirdetés

Új optikai lemezformátum, bulldoghangfal, halradar

Hirdetés

A héten történt: új komponensek és optikai lemez

Amennyiben ironizálni szeretnénk, akkor azt is írhatnánk, hogy az optikai adattárolás "jobban teljesít". Nos, minden nézőpont kérdése! Hosszú távon – az archiválást leszámítva – kétséges e tárolótípus jövője, de a Sony és a Panasonic nem adja fel: új, készülőben lévő optikai lemezükön legfeljebb 1 TB adat lesz eltárolható, tehát tárkapacitás tekintetében valóban igaz a fenti állítás. Kérdés, hogy a hírben szereplő fejlődési ütemterv alapján (ami az új formátum tárkapacitásának lépcsőzetes növelésére vonatkozik) valóban lesz-e igény az Archival Disc-re.

Ha már a jövőt firtatjuk, akkor sokkal inkább a Hibrid Memory Cube (HMC) memóriaszabvány új verziójára vagy az augmentált televíziózásra érdemes némi figyelmet fordítani, mely utóbbi bizonyos szempontból nézve valóban forradalmasíthatja a tévézést – ha már az okostévék erre nem voltak igazán képesek. Ám míg a HMC egyelőre a távoli jövőbe vész, addig a jelenben maradva be kell érnünk a DDR3 szabvánnyal, melyhez a Samsung a héten mutatta be legmodernebb lapkáját.

Samsung 20 nm-es DDR3 lapkák
Samsung 20 nm-es DDR3 lapkák

Rátérve a processzorokra és a VGA-kra, az összes meghatározó gyártó hozott valami újdonságot erre a hétre. Az AMD például új Richland APU-kat dobott piacra szép csendben, és felbukkantak az első 8 GB-os Radeon R9 290X VGA-k is a gyártó legközelebbi partnerének kínálatában. Az Intel főként vállalati vonalon mozgott most, így a Xeon processzorokból kínál egy új adagot. Sőt, egy olyan új Xeon-variáns is napvilágot látott, amivel a professzionális GPU-piacot célozzák meg, elsőként a fejlődő országokban.

Sapphire Radeon R9 290X VGA-k 8 GB VRAM-mal (kép forrása: videocardz.com)
Sapphire Radeon R9 290X VGA-k 8 GB VRAM-mal (kép forrása: videocardz.com)

Az NVIDIA is VGA-kkal újított a napokban, méghozzá a mobil GeForce-ok frontján, ahol azért tettek róla, hogy legyen egy kis kavarodás. Ezzel párhuzamosan a zöldek új promóciójuk részleteit is bejelentették, azaz megint játékdömpingre számíthat az új asztali VGA-kat vásárló közönség.

Szezonális játékdömping NVIDIA módra az új GeForce kártyákhoz
Szezonális játékdömping NVIDIA-módra az új GeForce kártyákhoz

Mielőtt zárásként még néhány hírt ajánlanánk, szeretnénk felhívni a figyelmet egy fontos időpontra, a Veletech Moddingverseny 2014 nevezési határidejére!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Hirdetés