Hirdetés

Vérbeli steampunk mod, Minecraft lámpa, sárkány

Hirdetés

A héten történt: VGA-k, APU-k, driverek, konzolok

Igen mozgalmas héten vagyunk túl, már ami a grafikus kártyákat és a tágabb értelemben vett megjelenítéssel kapcsolatos híreket illeti, hiszen többek között új VGA-kkal is gyarapodott a világ, de történtek más fontos események is, mint például az, hogy a Facebook kezébe került az Oculus VR, ezzel együtt az Oculus Rift és a cég virtuális valósággal kapcsolatos szabadalmai is. De haladjunk szépen sorban!

A Facebooké az Oculus VR
A Facebooké az Oculus VR

Az elmúlt héten lezajlott GDC utórengéseit megélve az NVIDIA egy minden eddiginél hatékonyabb DirectX drivert ígért, eközben pedig az OpenGL is egyre inkább előtérbe kerül a három nagy PC-s szereplő jóvoltából. A hardveres alapról is próbálnak gondoskodni a zöldek, mivel a saját GTC rendezvényükön mutatták be az NVIDIA GeForce GTX Titan Z-t, ami két GPU-jával és brutálisan magas árcédulájával hívta fel magára a figyelmet, de állítólag két darab 5K felbontású monitorral is megbirkózik.

NVIDIA GeForce GTX Titan Z két GPU-val
NVIDIA GeForce GTX Titan Z két GPU-val

Emellett a vállalat félig-meddig lerántotta a leplet a Pascal nevet viselő architektúráról, mely tulajdonképpen a nemrég elrajtolt Maxwell utódjának tekinthető, ám érkezésére éppen ezért nem holnap kell számítani, de még csak nem is holnapután. Vélhetően hamarabb debütál viszont a Tegra családon belül érkező Erista rendszerchip, mely az imént említett Pascallal együtt meglehetősen felborította az előzetes terveket, hiszen eredetileg a Parker és a Volta kódnéven futó fejlesztéseket vártuk, de a helyzetet végül a gyártó tisztázta, és ezek sem tűntek el.

Az NVIDIA Pascal modul
Az NVIDIA Pascal modul

Az NVIDIA rendezvényének árnyékában persze ott figyelt az AMD is, és próbáltak nagy port kavarni a munkaállomásokba szánt FirePro W9100-zal, mely tényleg impozáns eredményeket tud felmutatni kategóriájában. A VGA mellett új Athlon és Sempron APU-kkal is villantottak, ezzel lényegében ismertté váltak az AM1 platform megoldásainak paraméterei – ehhez való microATX és Mini-ITX alaplapokat az ASRock mutatott be pont a napokban.

AMD FirePro W9100: brutalitás munkaállomásokba
AMD FirePro W9100: brutalitás munkaállomásokba

A héten némi konzoltémával is tudunk szolgálni: a GDC-n hallottak alapján beszámoltunk az új generációs konzolok programozási lehetőségeiről, valamint a rendszerben rejlő tartalékokról, és egy pletykát is megosztottunk a Playtation 4 konzollal kapcsolatban, mely arról szólt, hogy a Sony lehetővé tenné a PlayStation 1 és 2 játékok futtatását emulátorokon keresztül.

Végül pedig mindenki vésse a naptárába, hogy április 19-én ismét Veletech kiállítás!

Zárásként pedig két hírt osztunk meg egyéb témában:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés