Hirdetés

Hírözön, Oculus Rift, grillbot, pollenmaszk

A héten történt: vegyesfelvágott

Az aktuális hét nem volt eseménytelen; ha röviden, egyetlen mondattal akarnánk jellemezni, akkor írhatnánk azt is, hogy "volt itt minden, mint a búcsúban"! Alaplap, VGA, fényképezőgép, objektív, beviteli eszközök (egerek, billentyűzetek és ezek keresztezése), driver, tévé, technológia és még sorolhatnánk. Sőt sorolni is fogjuk, tehát az öveket tessék becsatolni!

Hirdetés

A hét egyik nagy durranása az AMD újdonsága, méghozzá a Radeon R9 295X2 VGA, mely dupla Hawaii cGPU-jával vitathatatlanul a leggyorsabb VGA címéért indul csatába. Úgy tűnik, a gyártók is láttak fantáziát az olcsótól nagyon távol álló kártyában, hiszen majdnem minden partner kínálatában megjelent. Az NVIDIA is megtartotta ígéretét, és a héten megjelentette a GDC-n beharangozott "csodadriverét", ami néhány játékban számottevő gyorsulást ígér.

Alaplapokból is kaptunk egy párat a héten, legalábbis a hírcsatornákon keresztül: AMD AM1 platformra készített normál ATX-nél kisebb méretű alaplapokat a Gigabyte és az MSI is, közelítve ezzel az új AMD Athlon és Sempron valódi felhasználási területéhez, vagyis annak ajánlott formátumához.

Beviteli eszközökből is igen szép felhozatalt tudunk mutatni, melynek főszereplője a Logitech. A gyártó elsőként egy vérbeli gamer egeret mutatott be G520 Proteus Core név alatt, mely 12 000 dpi-s, testre szabható érzékelőjével és számos extrájával szeretne irányt mutatni a profi játékosoknak. De nem ez volt az egyetlen újdonságuk, a játékok után ugyanis HTPC-vel kapcsolatos vizekre eveztek, ahol a tapipaddal egybeépített, világítós K830 billentyűzettel győzködik a kitömött pénztárcával rendelkező vásárlóközönséget. Szintén a játékosok figyelmébe ajánljuk a kickstarteres gyűjtés keretén belül születő (Logitech-től immáron független) Aimpadet, mely a billentyűzet és a gamepad előnyös jellemzőit egyesíti magában, mindezt úgy, hogy használata közben az egerészésről sem kell lemondani.

A megjelenítőszektor sem pihent, ideértve a monitorokat, tévéket és szabványért felelős szervezeteket. Míg a kínai Skyworth első hajlított OLED tévéjét prezentálta, addig az Acer és a BenQ a 32 hüvelykes WQHD-s monitorok piacra dobásának küszöbén állnak, ez pedig egy izgalmas és egyben teljesen új termékcsoport felbukkanását vetíti előre a következő hetekre. Végre a VESA is hallatta hangját az év elején bejelentett NVIDIA G-Sync alternatívája, a FreeSync kapcsán, így a szabványosítási folyamatról és az aktuális támogatásról is kiderült egy pár friss részlet.

BenQ BL3200PT: 32", WQHD felbontás
BenQ BL3200PT: 32", WQHD felbontás

Végezetül egy kis ízelítő a fotós világból, ahol két fényképezőgép mellett két meglehetősen nagy zoomátfogású objektívvel gazdagodtunk. Elsőként a héten az FF szenzoros Sony Alpha A7S tükör nélküli rendszerkompaktja érkezett, melyet a gyártó mozgóképek, azaz videók készítésére hegyezett ki. Ugyanebben a termékkategóriában hozott újdonságot a Nikon is, méghozzá a Nikon 1 rendszerben, ahol az 1 J4 az újdonság, tehát ezúttal a gyártó a ranglétrán egy lefelé irányuló bővítést hajtott végre. Maradva a Nikonnál, nevükhöz kötődik az egyik bemutatott új objektív is, az APS-C szenzormérethez szánt Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300 mm ultra-utazózoom objektív. Nos, akik alternatívára vágynak ugyanebben a kategóriában, esetleg más bajonettel szerelt géppel rendelkeznek, azoknak szerencséjük van, a másik újdonság ugyanis roppant hasonló, de 16-300 mm átfogással érkezik a Tamron műhelyéből.

Sony A7S
Sony A7S

Zárásként az alábbi hírek elolvasását javasoljuk még, melyeket szintén a heti forgatagból válogattunk:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények

Hirdetés