Durva sebességet ígér az új Hybrid Memory Cube szabvány

A HMC, azaz Hybrid Memory Cube nevű koncepcióról a 2011-es esztendő őszén lehetett olvasni először, de a Micron az előző évben már bejelentette, hogy szállítja az első generációs opció termékmintáit, melynek adatátviteli teljesítménye 160 GB/s, miközben a hagyományos memóriákhoz képest egy bit átvitele 70%-kal kevesebb energiát vesz igénybe.

A Hybrid Memory Cube konzorcium (HMCC) bejelentette, hogy készül a HMC szabvány új verziója, mely a Gen2 specifikációk formájában lesz kiadva. Az új megoldás elsődlegesen a teljesítmény agresszív fokozására koncentrált, amellett persze, hogy az energiaigény szempontjából se legyen olyan rossz a helyzet, de a fogyasztás mérséklése nem volt kulcsfontosságú tényező. A Gen2-es opció az előbbiek miatt 480 GB/s-os tempóra is képes lehet, miközben a fogyasztás a hagyományos memóriákhoz képest még mindig alacsonyabb.

HMCC minta Altera FPGA-kkal
HMCC minta Altera FPGA-kkal

A HMC Gen2-es megoldásait a Hybrid Memory Cube konzorcium elsősorban nem a mobil eszközökbe szánja, bár technikai értelemben nincs igazán akadálya az implementációnak, ha van kellő hely a terméken belül a memóriák tokozásának, illetve a rendszer hűtésének. A konzorcium már várja az érdeklődőket az előzetes termékmintákkal kapcsolatban. A tényleges megjelenés még eléggé messze van, de maga a koncepció rendkívül értékes irányt jelent a nagyteljesítményű rendszerchipek és FPGA-k szempontjából.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés