Hirdetés

Processzorok a reflektorfényben, sok a biztonsági hiba

Ryzen, 7 GHz-es tuning, Atom 16 maggal – de nem csak ez volt érdekes a héten...

Hirdetés

Ryzen CPU, AM4 alaplapok, tuningolt Intel procik

Igen mozgalmas héten vagyunk túl, amit főként az AMD-nek köszönhetünk, ugyanis elrajtolt a régóta várt Ryzen processzorcsalád. Igaz, eddig ez csak formaság, a valódi rajt majd március 2-án lesz, amikor arra is fény derül, hogy mire képes valójában az új fejlesztés. Ám addig is már számos, fontos információt megtudtunk, így például a várható árakat, illetve pletykaszinten a gyári hűtőkről is érkeztek hírek. Nem tétováztak az alaplapgyártók sem, elsőként az Asus jelentette be AM4-es deszkáit, majd ezt követte az ASRock hatosfogata, de nem maradt ki a sorból az MSI sem, és már a Gigabyte-tól is bekértük az információkat.


[+]

Az Intel és partnerei, illetve a tuningosok is gondoskodtak róla, hogy a cég neve ne tűnjön el teljesen az új AMD központi egység árnyékában. Persze nyilvánvaló, hogy az új 16 magos Atommal nem tudtak rákontrázni a Ryzenre, de azért figyelemreméltó, hogy a hazai tuningos körökben forgó Achill3uS majdnem 7 GHz-ig tornázta fel a Core i7-7700K órajelét. A siker alapja, hogy az Intel processzorát úgymond delidelni, azaz kupaktalanítani kell, hogy minőségi hővezető kerüljön alá. Ez nem egyszerű és nem veszélytelen vállalkozás, de a tuning sem az, ráadásul nincs is rá garancia. Ez alól kivétel az egyik brit webáruház ajánlata, akik átvállalják a kockázat egy jelentős részét, sőt még garanciát is vállalnak a tuningra, de ennek rendesen megkérik az árát. Sajnos azért érkezett némi rossz hír is az Intel háza tájáról, mely az új Optane memóriákkal kapcsolatos, és a baj ugyan nem katasztrofális, de biztosan lesznek, akik nem fognak neki örülni.


[+]

A VGA-gyártók sem pihentek, ráadásul az AMD és az NVIDIA is izgalomban tarja a népet. Egyesek szerint mindkét vállalat előrukkolhat hamarosan új VGA-kkal, de egyelőre csak az NVIDIA szolgált erre egyértelmű bizonyítékkal, ráadásul már nem is kell addig sokat aludnunk. Addig is olyan, már meglévő GPU-kra épülő termékekkel bővült a kínálat, mint az egyslotos GTX 1050 Ti vagy az MSI rövid GeForce GTX 1050 Ti, 1060 és 1070 kártyáit magában foglaló Aero ITX család. Érdemes lehet említést tenni ezen a ponton a Thermaltake egyméteres PCIe hosszabbítójáról, amiből főleg a modderek profitálhatnak, hiszen így az alaplaptól minden eddiginél távolabb találhatnak új helyet a grafikus vezérlőnek. És igen, voltak driverek is, ahogyan azt már megszokhattuk: az NVIDIA egy gyorsjavítás gyorsjavítását adta ki, míg az AMD a korábbi bétáról váltott WHQL-re, miközben eldobta a Windows 8.1 32 bites támogatását.


[+]

Házimozi- és szórakoztatóelektronika-fronton nyugodt volt a széljárás, gyakorlatilag a hamarosan hazánkba érkező LG OLED tévék árazásán kívül csak a Panasonic próbált meg villantani idei csúcs LCD tévéjével. De vajon sikerült? Ellenben volt pörgés a digicam rovaton belül: a Sony bejelentette a világ leggyorsabb SD kártyáját, újra erőre kapott az analóg vonal a fotózásban, és ömlöttek a Sigma objektívek is, előbb csak a pletykák, majd tényleg jött két fix és két zoom objektív. Ezenfelül érkezett még UWA objektív az Irixtől, adapter a Fotodioxtól, és elkalandoztunk kicsit a CMOS szenzoron lévő mikrolencsék világában is, amivel a ragadozók látását próbálják meg utánozni.


[+]

Zárásként, mielőtt áttérnénk az IT Café összefoglalójára, hadd említsük meg új, hamarosan induló PH!-s projektünket is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés