Hirdetés

Hazai Pálya: 25. és 26. hét

Bemelegítő, alaplapok, hűtés

Másfeles összevont hetet tartunk. Ennek az a roppant egyszerű oka, hogy a jövő héten ezen sorokat bitekbe véső szerző szabadságon lesz; távol mindentől, mobiltelefon, számítógép és internet nélkül. Ezért az eddig beérkezett 26-ik heti információk közül előreveszünk néhányat, és beépítjük a 25-ik hét hírei közé. Legközelebb a 27-ik héten jelenik meg újra a Hazai Pálya, és akkor majd visszanyúlunk az előző hét kimaradt eseményeihez. Semmi okunk nincs akár csak egyetlen érdekes momentumot is kihagyni.

Hirdetés

Amikor a turizmus virágzik, a számítástechnika holt időszakot él át. Sokszor azért nem találkozhatunk új termékekkel, jelentős különbségeket felmutató árlistákkal, mert a termékfelelős vagy szabadságon van, vagy a disztribútorok nem akarták erőltetni az új technológiák behozatalát az alacsony kereslet miatt. Pedig van már 915P/G és 925X alaplap, ami bárki számára elérhető. Csak processzort, memóriát és VGA kártyát nem kap majd az újdonságokra éhes vásárló.

A dollár árfolyama annyira kis mértékben változott felfelé, hogy a legtöbb esetben ez nem eredményezett ármódosulást. Cikkünk ezúttal keveset foglalkozik a teljesítményt döntően befolyásoló alkatrészekkel (alaplap, processzor, vga). A melegre való tekintettel a hűtési megoldások, valamint a kikapcsolódást segítő multimédiás eszközök voltak képesek kiszínezni szürke, "nem történt semmi" hangulatunkat.

Ha már megemlítettük, beszéljünk egy kicsit az új alaplapokról! A három, egyenlőre csak mintának behozott (de meg is vásárolható) deszka a Foxconn feliratot hirdeti a dobozon. Azért említjük a dobozt, mert a gyártó szakított az eddig látott unalmas csomagolással. A legkisebb lap mikroATX-es, és a 915G chipset található rajta, DDR1-es memóriák fogadására alkalmas slot-ok társaságában. A második, már ATX-es méretű induló egy 915P, a harmadik a jelenlegi csúcsot képviselő 925X, mindkettő DDR2-re felkészítve. Az általános szolgáltatásokról, mint SATA RAID és Gigabit LAN, már írtunk elemző cikkükben. A lapok áráról nem kaptunk információt, de a szomszédos országok raktáraiban már elkezdték felhalmozni a készleteket, készülve az őszi rohamra. Rövid megjegyzésként: június végén egy Tajvanról indított 40 láb hosszú vasúti konténer augusztus elejére-közepére érkezik Budapestre.

A meleg nyári napokon kiemelten fontos a rendszer megfelelő hűtése. Ilyenkor jobb, ha mindenki megbarátkozik a gondolattal, hogy a nagyobb légáramlat igénye nagyobb zajt is von maga után. Itt nem a csapágyazásra akarunk célozni, sokkal inkább a házak szellőzőnyílásainál keletkező szélzajra.

A hűtésről a legtöbbünknek a processzor jut eszébe. A Thermaltake kínálatának böngészése közben akadtunk rá a Silent Tower névre keresztelt heat-pipe harcosra. Hasonló megoldást láthattunk már a Cooler Master és a Coolink kínálatában is. A koncepció helyességét igazolja ez a hűtő is. Mivel a VIA-n kívül minden processzorgyártó szó szerint ég a vágytól, hogy kazánt varázsoljon a gép belsejéből, ezért a Silent Tower egyaránt felhelyezhető AMD K7, K8 valamint Socket 478 és Socket T (LGA-775) platformokra. A közel hatvan lamellából álló bodra és talp közti "nagy" távolság elejét veszi annak, hogy a hűtő a foglalat körüli alkatrészek bármelyikével összetűzésbe kerüljön. Lehet vitatkozni arról, hogy a cooler mekkora processzort milyen szellőzés mellett bírna passzívan hűteni, de nem érdemes: a TT 90 mm-es ventilátort ad a csomag mellé. A papíron 21 dBA zajkibocsátás még bőven elviselhető, sőt figyelemre méltó, ha számításba vesszük a 2500 percenkénti fordulatot és az eközben végzett 52.24 CFM légszállítást. Mindezzel együtt az ára nem vészes: 8.250 Ft-ért akár a Prescott tulajdonosok kedvence is lehet.

A peltier-hűtőkkel kacérkodók számára jó hírünk van: a szintén a Thermaltake háza tájáról származó SubZero4G rendszer ára jelentősen csökkent: 35.890 Ft helyett 22.270-ért juthatunk hozzá. Az elvet már többször bemutattuk, erre most nem térnénk ki. A SubZero4G Pentium 4-re és AMD Athlon XP / Athlon 64-re egyaránt felhelyezhető, a szett három komponensből áll. Egyrészt van a processzoron helyet foglaló cooler, másodszor egy PCI-t elfoglaló vezérlő- és tápegység, harmadrészt pedig egy 21 dBA zajt kibocsátó 80 mm-es rendszerhűtő. A gyártó szerint mindössze 90 másodperc alatt installálható a rendszer. A vezérlőkártya csak kapaszkodónak használja a PCI foglalatot, a tápellátását - mert egy peltier szó szerint zabál - külön konnektorból szerzi be. A kártya termisztorokon keresztül folyamatosan figyeli a hőmérsékleteket, és azok alapján három fokozatban szabályozza a ventilátor fordulatszámát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Az első PROHARDVER!-es szakmai nap

    November 10-én lezajlott valami, amely mind weboldalunk, mind a szűk, magyar, internetes-hardveres közösség történetében egyedülálló és talán hagyományt teremtő eseménynek számít.

Hirdetés