Hirdetés

A 28. hét termékújdonságai és árváltozásai

Alaplap és CPU


"HAZAI PÁLYA"

Egy pillanatra azt hittük, a nyári pangásban minden egyes sorért meg kell majd szenvednünk, de nem így történt. A dollár középárfolyama már kétszáz forint körül jár, és ez jótékony hatással van az árakra. Amikor elkezdtük számba venni az új termékeket és a lényegi árváltozásokat, komoly dilemmába estünk: ezt a kivételesen sok információt vajon hogyan szűkítsük, rendszerezzük? Mivel nem célunk komplett árlisták közlése -- azokhoz mindenki megtalálja a megfelelő utat --, ezért csak azokat a termékeket emeljük ki, amelyek kategóriájukban látványos(abb) árcsökkenést voltak képesek produkálni.

Egyúttal változtattunk kicsit a tagoláson, és az azon belüli szerkezeten, remélve, hogy jól értelmeztük a beérkezett építő jellegű kritikát.

Alaplap

A szelektálást leginkább az ASUS nehezítette meg: néhány kivételtől eltekintve majd' az összes alaplapjának csökkent az itthoni ára. Mindközül a legkövetkezetesebben a K8V Deluxe értelmezte a vevőbarát szót: 4.100 Ft-os áreséssel 38.300 Ft-on állapodott meg. A VIA K8T800 chipset köré épített deszka a Socket 754-es Athlon 64-ek fogadására képes, és ezen a fronton mutat fel olyan finomságokat, mint a négy S-ATA porton keresztüli RAID (0, 1, 10), a 3Com gigabites LAN-vezérlő, a Firewire, valamint az opciósan elérhető WiFi, ami ebben az esetben sajnos nem része a csomagnak.


ASUS K8V Deluxe

Ha már megemlítettük a WiFi-t, egy másik alaplap kapcsán ragadjuk is meg az alkalmat, hogy kicsit bővebben szót ejtsünk róla. A szóban forgó termék a Gigabyte produktuma, és a kis gyakorlással megjegyezhető GA-8IPE1000 Pro2 Wireless GT Edition névre hallgat. Ebben a csomagban már ott találunk egy WiFi 802.11b-re képes eszközt. A 865PE chipsetes alaplap ára 3.300 Ft-os fogyókúra után már csak 32.700 Ft, amiben benne foglaltatik a CSA buszra kapcsolódó gigabites LAN, a Firewire, és nem utolsó sorban három év garancia. Fájó pont, hogy csak az ICH5-ös déli híd került a lapra, megfosztva a felhasználót a RAID használatától. Bár ezért részben kárpótolhat a rengeteg egyedi szolgáltatás (DualBIOS, M.I.B., C.I.A., EasyTune, stb.), valamint a szoftverkörítés részét képező Norton Internet Security.


Gigabyte GA-8IPE1000 Pro2 Wireless GT Edition

CPU

A processzoroknál a Northwood-mag "haláltusája" folytatódik, míg az utód Prescott kakukkfióka módjára túrja ki felmenőit. A legkisebb kapható 800-as FSB-jű Pentium 4 jelenleg a 2,8 GHz-es verzió, ami 2.100 Ft-nyit drágult, és ezzel 1.450 Ft-tal kerül többe az azonos órajelű Prescottnál. És bár ezután is meg lehet majd magyarázni, hogy a nagyobb fogyasztás és hőtermelés miatt nem éri meg az 1 MB-os verziót választani (a teljesítményről nem is beszélve), mostantól talán kicsit nehezebb lesz a helyzet. (A Prescott-hívők válasza persze lehet az az előbbi felvetésre, hogy "Viccelsz?.. A Zalman-omnak ez meg se kottyan.." -- de ez nem feltétlen a legjobb érv.) Hogy ne csak szomorú dolgokról essék szó: a 3 GHz-es, tálcáról árusított, 800-as FSB-jű Northwood ára 2.500 Ft-tal mérséklődött, 50.700 Ft-ra. A Celeronok minimális mértékben olcsóbbak lettek, a legnagyobb, 2800 MHz órajelű példány pl. 1.400 Ft-os fogyókúra után 25.200 Ft-on zárt. Az AMD-hez kapcsolódóan egyedül az Opteronok minimális áresése érdemel figyelmet. A többi modell ára vagy nem változott, vagy csekély mértékben nőtt. Új játékost is egyedül az AMD nevezett egy 3800-as Athlon 64 személyében, amelynek árát csak kisbetűvel és halkan merjük leírni: kettőszázhuszonkilencezer forint.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés