Hirdetés

Goodram Iridium Pro 240 GB, a versenyképes SSD

A nagyobb teljesítményt kínáló SSD-k még mindig MLC-re alapulnak; az Iridium Pro mindkét feltételnek megfelel.

A Goodram Iridium Pro

A Goodram egy lengyel központú, leginkább asztali és notebook DRAM memóriákra, valamint NAND flash-alapú adattárolókra (pendrive-ok, memóriakártyák, SSD-k) szakosodott márka, de kínálnak hordozható merevlemezeket és mobil akkupakkokat is. A márka megálmodója, a Wilk Elektronik több mint 25 éve piacon van, Goodram márkajelzésük 2003-ban jelent meg a piacon. Akkortájt több termékük is szereplője volt a hazai piacnak, de lassanként háttérbe szorult, aminek leginkább disztribúciós okai voltak, a minőséggel kapcsolatban a vásárlóik nem panaszkodtak. Most ismét szeretnék megmutatni a magyar felhasználóknak is, hogy korrekt áron jó minőségű és versenyképes portékát kínálnak, így egyik izmosabb SSD-jüket le is teszteltük.

Hirdetés

A nem túl távoli múltban már foglalkoztunk AHCI-n és NVMe-vel kommunikáló, PCI Express-es M.2-es SSD meghajtóval. Ezúttal ismét egy hagyományos megoldású, SATA 6 Gbps, AHCI szabványnak megfelelő modell került a karmaink közé, ez pedig a Goodram Iridium Pro sorozatba tartozó, 240 GB-os kapacitású modell. Mivel 2,5"-os SATA SSD már nem először jár tesztlaborunkban, bőségesen volt viszonyítási alapunk. A nagyjából másfél éve tesztelt HyperX Savage meghajtóval érdekes párhuzamosságokat fedezhetünk majd fel, de ezeket jelezni fogjuk.

A Goodram Iridium Pro
A Goodram Iridium Pro [+]

A korábban tesztelt, hasonló SSD-kkel egyetemben ez is a SATA kapcsolatot hasznosítja, így már most borítékolható, hogy a teszt pár értéke 550 MB/s közelében lesz, jelenleg ugyanis a SATA-n keresztül kommunikáló SSD-k egyik korlátozó tényezője az interfész maximális, elméletileg 6 Gb/s-es sávszélessége. Ezt mostanra ugyan sikeresen kiküszöbölték a PCI Express segítségével, azonban a mozgó alkatrész nélküli meghajtók legnagyobb erénye még mindig a rettentően alacsony késleltetés, a sebesség csak egy adalék, ezt ne felejtsük el! Így továbbra is megkérdőjelezhetetlen a hagyományos megoldással bíró változatok létjogosultsága.

Kevés információ van a dobozán Kevés információ van a dobozán
Kevés információ van a dobozán [+]

Minimalista dizájnnal megáldott kartondobozban érkezett a tesztalany, amiben csak a 7 mm magasságú SSD lapul egy 9,5 mm-es vastagságot biztosító műanyag keret és némi papír társaságában. A meghajtó pár nagyon alapvető tulajdonsága a dobozon is visszaköszön, mint például a mérete, a vezérlője, illetve a flashmemóriák típusa, de konkrét sebességadatok feltüntetése nélkül említik az ötéves garanciát is, azonban további információkért kedvesen a honlapjuk meglátogatására biztatnak. Azt nem tudni, ebbe az öt esztendőbe mennyi írt adat fér bele, és a hivatkozott weboldalon is csak annyit találtunk, hogy a garancia a megadott időtartamra vonatkozik, elviselhető írásmennyiségről nem esett szó. A meghajtó programja, a S.M.A.R.T. Goodram ugyanakkor visszajelzi az SSD százalékos élettartamát. A vásárláshoz nem jár extra garanciális lehetőség vagy prémium szolgáltatás.

A Goodram Iridium Pro közelebbről A Goodram Iridium Pro közelebbről
A Goodram Iridium Pro közelebbről [+]

Azt azért fontos kiemelni, hogy ha meg is lenne konkrétan említve, ezt a titokzatos adatkeretet túllépve sem megy még tönkre a meghajtó, csak a garancia ér véget, de a rendeltetésszerű használathoz azért elvárható volna ennek a megadása. A tetszetős, minimalista szemléletben tervezett fekete alumíniumborítás felső részén csak a gyártó hatalmas logója található, de az alsó oldalon is csak egy nagy fehér matrica töri meg az egyszerűséget a sorozatszámmal, típusnévvel, kapacitással és egyéb paraméterek feliratával. A vékony, könnyű burkolat ebben az esetben csak díszítési és mechanikai védelmi funkcióval bír, a hűtés feladatát nem látja el: középen van a NYÁK, amit a levegő szigetel, és szilikonpárnával sem átvezetve a hő a házra. A nem túl régen tesztelt Kingston UV400 ilyen téren praktikusabb.

Szétszerelve
Szétszerelve [+]

A burkolat alá a két alumíniumlemez szétválasztása után, csavaroktól mentesen jutottunk. A kb. egyharmad méretű nyomtatott áramköri lap egyik oldalán a vezérlő, a DDR3 cache memória és két darab NAND flash lapka kapott helyet, míg a másikon csak két NAND flash lapka található. Noha létezik nagyobb, 480 és 960 GB kapacitású modell is a sorozatban, amelyek nagyobb cache memóriát és több flash lapkát kaptak, a képet kinagyítva jól megfigyelhető, hogy a panel tele van, további alkatrészek számára szolgáló üresen hagyott hely ezúttal nincs. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nagyobb kapacitású változatok más, feltehetően nagyobb nyomtatott áramkört kapnak.

A Phison PS3110-S10C-12 típusú AHCI vezérlő került a NYÁK-ra, a flash chipek pedig a Toshiba 19 nm-es toggle módú MLC NAND lapkái. A kontroller támogatja az AES-256 titkosítást, a TRIM parancsot, illetve a rendszer a TCG-OPAL szabványnak is megfelel. A vezérlő BCH és LDPC ECC hibajavító algoritmus képességű. Megjegyezzük, hogy itt az MLC tulajdonságai miatt csak az első, egyszerűbb BCH hibajavítás szükségeltetik, mint a Marvell vezérlőknél is látható, TLC esetén alkalmazott LDPC ECC. Ez az MLC flashchipek kisebb zavarérzékenysége és könnyebb adatkiolvasási tulajdonsága miatt van így. Nyolccsatornás üzemet támogat legfeljebb, a 960 GB-os változaton már kétszeres kapacitású és dupla ennyi chippel kiadott NAND flash található. A vezérlő fejlettsége és felépítése nagyon fontos a már telítettség közelében történő írási műveletek sebességénél, mint azt hamarosan meg is mutatjuk. Korábban a konkrét típus tudásával részletesen is foglalkoztunk.

A nyomtatott áramkör aprócska A nyomtatott áramkör aprócska
A nyomtatott áramkör aprócska [+]

A kisebb fájloknál hathatósan segít az alkalmazott cache memória, ami jelen esetben egyetlen Nanya NT5CC128M16IP-DI Low-Power DDR3 chipet takar, ami 1600 MHz-es effektív órajelen üzemel, mérete pedig 256 MB. A tárolóként felhasznált Toshiba THGLF2G9J8LBATR típusjelű NAND flash chipekről nem sok információ áll rendelkezésre, de azt sikerült kiderítenünk, hogy planáris technológiával gyártott, 512 gigabites 19 nm-es lapkákról van szó, melyek az MLC technológiát alkalmazzák. Kapacitásuk ezúttal sem teljesen elérhető, mert lecsippentett belőlük alapértelmezetten a gyártó a wear leveling számára egy kisebb szeletet, ami a működés szempontjából fontos, így legalább a felhasználóknak nem kell annyira odafigyelniük a szükséges szabad terület biztosítására.

A S.M.A.R.T. Goodram alkalmazás
A S.M.A.R.T. Goodram alkalmazás [+]

S.M.A.R.T. Goodram néven rendelkezésünkre áll egy alig több mint 300 kilobájtos letölthető program, amit az SSD állapotának ellenőrzésére használhatunk. Ez még az androidos alkalmazások kisebb méretű válfajának is csak töredéke, így azonnal kíváncsivá tett minket. Egyszerű, egyetlen ablakot kínáló szoftverről van szó, ami talán kissé túlzásba is vitte a puritánságot, semmilyen kényelmi funkcióval nem rendelkezik a puszta információközlésen túl. Nem biztos, hogy ez a helyes csapásirány, mindenesetre számunkra már-már üdítő volt látni a kissé retró kinézetet és minimalista funkcionalitást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés