A 480 GB-os Transcend SSD220, egy újabb TLC-s

A TLC terjed, a TLC olcsó, de hogy ez a vásárlóknak mennyire jó, tesztünkből kiderül.

Hirdetés

A Transcend SSD220

A nem túl távoli múltban már foglalkoztunk AHCI-n és NVMe-vel kommunikáló, PCI Express-es M.2-es SSD meghajtóval. Ezúttal egy hagyományos megoldású, SATA 6 Gbps, AHCI szabványnak megfelelő modellt vizsgálunk meg, ez pedig a Transcend SSD220 sorozatába tartozó, 480 GB-os kapacitású modell. Mivel 2,5"-os SATA SSD már nem először jár tesztlaborunkban, bőségesen volt viszonyítási alapunk. Hasonló koncepcióra épül a nemrég tesztelt Kingston UV400, így érdekes lesz az esetleges párhuzamokat megfigyelni.

A Transcend SSD220
A Transcend SSD220 [+]

A korábban tesztelt, hasonló SSD-kkel egyetemben ez is a SATA kapcsolatot hasznosítja, így már most borítékolható, hogy a teszt pár értéke 550 MB/s közelében lesz, jelenleg ugyanis a SATA-n keresztül kommunikáló SSD-k egyik korlátozó tényezője az interfész maximális, elméletileg 6 Gb/s-es sávszélessége. Ezt mostanra ugyan sikeresen kiküszöbölték a PCI Express segítségével, azonban a mozgó alkatrész nélküli meghajtók legnagyobb erénye még mindig a rettentően alacsony késleltetés, a sebesség csak egy adalék, ezt ne felejtsük el! Így továbbra is megkérdőjelezhetetlen a hagyományos megoldással bíró változatok létjogosultsága.

A csomagolása a gyártóra jellemző dizájn A csomagolása a gyártóra jellemző dizájn
A csomagolása a gyártóra jellemző dizájn [+]

A Transcendtől régóta megszokott dizájnú kartonban érkezett a tesztalany, amiben a 7 mm magasságú SSD lapul, négy csavar és némi papír társaságában. A meghajtó pár nagyon alapvető specifikációja a dobozon is visszaköszön, konkrét sebességadatok feltüntetése mellett említik a hároméves garanciát is. Azt nem tudni, ebbe mennyi írt adat fér bele, és a hivatkozott weboldalon is csak annyit találtunk, hogy akkor fogyott el a tartalék terület adattárolója, ha a Transcend SSD Scope ezt jelzi. A program működését már az MTS800 tesztjekor bemutattuk, most nem térünk ki rá. Ezúttal nem jár a vásárláshoz extra garanciális lehetőség vagy prémium szolgáltatás.

Az SSD220 hátulról
Az SSD220 hátulról [+]

Azt azért fontos kiemelni, hogy ezt a titokzatos adatkeretet túllépve sem megy még tönkre a meghajtó, csak a garancia ér véget, de a rendeltetésszerű használathoz azért elvárható volna ennek a megadása. A tetszetős, minimalista szemléletben tervezett alumíniumborítás felső részén csak a gyártó hatalmas logója található, de alul is csak egy diszkrét matrica töri meg az egyszerűséget a sorozatszámmal, típusnévvel, kapacitással és egyéb paraméterek feliratával. A vékony, könnyű burkolat ebben az esetben csak díszítési és mechanikai védelmi funkcióval bír, a hűtés feladatát nem látja el: középen van a NYÁK, amit a levegő szigetel, fél méretű és nincs szilikonpárnával sem átvezetve a hő a házra. A Kingston ilyen téren praktikusabb.

Szétszerelve Szétszerelve
Szétszerelve [+]

A burkolat alá négy csavar eltávolításával jutottunk. A kb. feles méretű nyomtatott áramköri lap egyik oldalán a vezérlő, a DDR3 cache memória és négy darab NAND flash lapka kapott helyet, míg a másikon csak négy NAND flash lapka található. A képet kinagyítva jól megfigyelhető a további DDR3 cache számára szolgáló, üresen hagyott hely, ez egyben azt is jelenti, hogy ez kizárólag a 960 GB-os változat esetén kerül alkalmazásra.

A nyomtatott áramkör csak félméretű A nyomtatott áramkör csak félméretű
A nyomtatott áramkör csak félméretű [+]

A Silicon Motion SM2256 típusú AHCI vezérlő került a NYÁK-ra, a flash chipek pedig a Micron 16 nm-es TLC NAND lapkái. A kontroller támogatja az AES-256 titkosítást, a TRIM parancsot, illetve a rendszer a TCG-OPAL szabványnak is megfelel. A vezérlő LDPC ECC hibajavító algoritmus képességű. Megjegyezzük, hogy itt a TLC tulajdonságai miatt egy kicsit összetettebb hibajavítás szükségeltetik, mint a Phison vezérlőknél is látható, MLC esetén alkalmazott BCH ECC. Ez a TLC flashchipek esetén tejességgel megszokott. Négycsatornás üzemet támogat legfeljebb, a 960 GB-os változaton vagy ugyanennyi, csak kétszeres kapacitású NAND lapka található, vagy kétszeres mennyiség egy nagyobb NYÁK-on. A vezérlő fejlettsége és felépítése nagyon fontos a már telítettség közelében történő írási műveletek sebességénél, mint azt hamarosan meg is mutatjuk.

A cache, a vezérlő és a NAND flash A cache, a vezérlő és a NAND flash A cache, a vezérlő és a NAND flash
A cache, a vezérlő és a NAND flash [+]

A kisebb fájloknál hathatósan segít az alkalmazott cache memória, ami jelen esetben egyetlen Samsung K4B4G1646D-BYK0 Low-Power DDR3 chipet takar, ami 1600 MHz-es effektív órajelen üzemel, mérete pedig 512 MB. A tárolóként felhasznált Micron MT29F512G08EMCBBJ5-6:B típusjelű NAND flash chipekről nem sok információ áll rendelkezésre, de azt sikerült kiderítenünk, hogy planáris technológiával gyártott, 512 gigabites 16 nm-es lapkákról van szó, melyek a TLC technológiát alkalmazzák. Kapacitásuk ezúttal nem teljesen elérhető, mert lecsippentett belőlük alapértelmezetten a gyártó a wear leveling számára egy kisebb szeletet, ami a működés szempontjából fontos, így legalább a felhasználóknak nem kell annyira odafigyelniük a szükséges szabad terület biztosítására.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés