GeForce GTX 980 Ti: TITAN X light

Az NVIDIA GeForce GTX 980 Ti

Március második felében jelent meg a később általunk is tesztelt GeForce GTX Titan X, mellyel az NVIDIA új mércét állított fel az egyetlen GPU-val rendelkező videokártyák ligájában, mivel az új GeForce nagyjából 30%-kal múlta felül az addigi első helyezett GTX 980-at. Természetesen ezért mélyen zsebbe kell nyúlni, ugyanis a Titan X per pillanat nagyjából 340 000 forintért vihető haza, amit kevesen engedhetnek meg maguknak.

Hirdetés

Ahogy arra számítani is lehetett, illetve ahogy azt 2013-ban a GK110-tal tette, az NVIDIA most sem csak egyszer vetette be az aktuális legerősebb, GM200-as kódnevű GPU-ját a videokártya-piacon. Anno 2013-ban a Titan mellett a GTX 780, illetve a GTX 780 Ti is a csúcs, GK110-es GPU-ra alapozott, ma pedig befutott a GTX 980 Ti, mely hasonlóan jár el, hisz ezen a kártyán viszontláthatjuk a Titan X esetében már megismert GM200-as nagyágyút. A különbség csupán annyi, hogy míg 2 éve a Titan fölé érkezett a GTX 780 Ti, addig most a Titan X alá sorol be a GTX 980 Ti, melynek valószínűleg egyszerű termékstratégiai okai vannak.


[+]

A GeForce GTX 980 Ti egyenesen az NVIDIA-tól érkezett hozzánk, tehát ezzel a kiszereléssel a boltok polcain nem fogunk találkozni. Ennek megfelelően a csinos kis dobozban csak a kártya lapult, semmi több.


[+]

A kártya az elmúlt években megszokott NVIDIA referencia modellekre hajaz, sőt az ezüstszürke színezést leszámítva szinte egy az egyben a Titan X köszön vissza ránk. Ennek megfelelően az egy szál légkavaró a kártya hátuljában kapott helyet. A burkolat nagy része fémből készült, amiből még a ventilátor közepére is jutott egy apró szelettel. A bordát egy kis plexiablakon keresztül szemlélhetjük, ami már csak a porosodás ellenőrzése miatt is hasznos lehet.

A GTX 980 Ti teljes hossza nagyjából 27 centiméter. Oldalt a már-már szokásos, zöld színben pompázó GeForce GTX felirat virít, melynek világítását egy kis segédprogrammal akár ki is kapcsolhatjuk. A felirattól jobbra húzódik a két PCI Express szabványú tápcsatlakozó, melyek közül az egyik 8, míg a másik 6 tűs, így a PCI Express slot közreműködésével összesen 300 watt maximális áramfelvétel biztosítható a kártyának.


[+]

A hűtés egy PWM-es légkavaróból és egy méretes alumíniumbordából áll. A bevett gyakorlat szerint egy fekete fémlap fedi le a NYÁK további, nagyobb részét, ami a memóriák és a tápellátás hűtéséért felel. A borda két részből áll: a sok függőleges lamellát tartalmazó felső szekció alatt egy rézbetétes rész kapott helyet, melyben hőkamra lapul. A GM200-as kódjelű GPU 3072 darab végrehajtóegységéből 256 darabot tiltottak le a tervezők, így 2816 maradt. Az órajelhez kvázi nem nyúltak, így maradt az 1000 MHz-es alap és az 1076 MHz-es turbó.


[+]

A Titan X esetében látotthoz hasonlóan a kártya hátoldala csupasz, ami annak fényében kissé meglepő, hogy az olcsóbb GTX 980 ezen a ponton egy csinos fémlappal rendelkezik. A NYÁK-on a GPU körül szokás szerint a memóriák kaptak helyet, melyek 384 bites buszon keresztül csatlakoznak a központi egységhez. A GDDR5-ös chipek most is a Hynix műhelyéből származnak; a H5GQ4H24MFR-R2C típusjelzésű memóriák papíron 7 GHz-es effektív sebességre képesek, akárcsak a Titan X esetében. Az összkapacitás ugyanakkor változott, hisz a GTX 980 Ti-re már "csak" 6 gigabyte memória került, ami pontosan a Titan X-en fellelhető mennyiség fele.

A hátlapi szekció megegyezik a Titan X, valamint GTX 980 esetében látottakkal. Mindez azt jelenti, hogy DVI-ból (ami jelen esetben dual-link DVI-I típust jelent) egyetlen darab került a kártyára, a többi helyet a DisplayPort 1.2 és a HDMI 2.0 oltárán áldozták fel: előbbiből három, utóbbiból egy darabot kapunk. Ami a többmonitoros felhasználást illeti, összesen négy kijelző (amelyek lehetnek akár 4K felbontásúak is MST módban) egyidejű meghajtására van lehetőség, a legnagyobb felbontás pedig 5120x3200 képpontnál tetőzik 60 hertzes frissítés mellett, hála az új HDMI szabványnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés